Τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να αποφύγεις και πώς να αγγίξεις τους στόχους σου!
Η επιχειρηματική ζωή κρύβει πολλές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές του σώματος και του πνεύματος. Η φύση του επαγγέλματος, από την άλλη, προσφέρει μεγάλη ηθική ανταμοιβή αλλά και όραμα για το μέλλον.
Δεν υπάρχει τέλος στα θέματα που αφορούν τα οικονομικά και νομικά ζητήματα, ή στα θέματα στελέχωσης και marketing μίας νέας επιχείρησης. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να ακολουθούνται μερικές συγκεκριμένες συμβουλές όταν ανοίγει μία νέα επιχείρηση, έτσι ώστε όλα να δρομολογούνται βήμα βήμα.
- Ξεκινήστε μία επιχείρηση που σας ενθουσιάζει: Μία νέα επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και αναποδιές μέχρι να σταθεί στα πόδια της και να καθιερωθεί στην αγορά. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για έναν νέο επιχειρηματία να ασχολείται με ένα αντικείμενο που δεν του δίνει κίνητρα ή πάνω στο οποίο δεν έχει γνώσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρησή σας θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά: Πριν καταστρώσετε το επιχειρηματικό σας πλάνο κάντε μία έρευνα για να εντοπίσετε αν το προϊόν ή η υπηρεσία σας θα έρθουν να καλύψουν ένα μέρος της ζήτησης ή αν μπαίνετε σε «περπατημένα» νερά, άρα και σε ένα κλίμα στεγνού ανταγωνισμού.
- Να έχετε συνεχή έλεγχο στα οικονομικά σας: Πρέπει να έχετε συνεχή επίβλεψη των εσόδων και των εξόδων σας και ανάλογα να τα προσαρμόζετε έτσι ώστε να μη φτάσετε σε οριακό σημείο σε καμία περίπτωση.
- Ψάξτε τον ανταγωνισμό: Ερευνώντας καλά το προϊόν του ανταγωνισμού, μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι το δικό σας αποτελεί την κορυφή της αγοράς, εφόσον ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και εξυπηρετεί τον καταναλωτή καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα της κατηγορίας του.
- Ζητήστε συμβουλές από άλλους επιχειρηματίες: Οι συμβουλές από άλλους επιχειρηματίες, δικηγόρους, λογιστές και συμβούλους επιχειρήσεων έχουν μεγάλη σημασία. Διαβάστε πληροφορίες, κάντε εγγραφή σε σχετικά newsletters και βρείτε συμβούλους που θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν σχετικά με την εύρεση νέου προσωπικού, την ανάπτυξη προϊόντος, το marketing.
- Προσλάβετε τους σωστούς ανθρώπους: Αναζητήστε προσωπικό με σπουδές και εμπειρία ανάλογες με τη θέση για την οποία προορίζονται. Είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία και τους στόχους της εταιρείας σας, έτσι ώστε να διεξάγονται ομαλά οι εργασίες και το τελικό προϊόν να είναι ομοιόμορφο από κάθε άποψη.
- Επενδύστε στην εξυπηρέτηση πελατών: Δώστε έμφαση στις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης, αλλά και στην επικοινωνία με τους πελάτες σας μέσω e-mails. Στείλτε τους ηλεκτρονικές ευχετήριες και ευχαριστήριες κάρτες, ακούστε τα παράπονά τους, λύστε τις απορίες τους. Κάθε ευχαριστημένος πελάτης αποτελεί πόλο διαφήμισης για την εταιρεία σας.
- Μη σταματήσετε να μαθαίνετε: Το γεγονός ότι έχετε φτάσει στο σημείο να αποκτήσετε τη δική σας πειχείρηση, δε σημαίνει ότι η γνώση που έχετε αποκτήσει παγιώνεται και μένει αναλλοίωτη. Συνεχίστε να μαθαίνεται, διαβάστε άρθρα, βιβλία, κάντε έρευνα σε σχέση με το προϊόν σας, πάρτε μέρος σε networking events και σε εκθέσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να μείνετε μπροστά στην αγορά και να διατηρείτε το προϊόν σας επίκαιρο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια στιγμή για να ανοίξει κάποιος τη δική του επιχείρηση. Κάντε το πρώτο βήμα, ακόμα κι αν πρόκειται για μία part-time ενασχόλησή σας, και σιγά σιγά, με τη σωστή καθοδήγηση, θα δείτε να παίρνει σάρκα και στά το όνειρό σας.
Σχόλια