
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει τα εναπομείναντα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης - Μνημόνιο Ι - μέχρι το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια πριν από την προγραμματισμένη λήξη τους το 2041. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε ετήσιες δόσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters βάσει κυβερνητικών πηγών.
Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε ετήσιες δόσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters βάσει κυβερνητικών πηγών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε την πρόθεση για πρόωρη αποπληρωμή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή τα ποσά.
Τόνισε ότι αυτή η στρατηγική θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας τον στόχο ως ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, η οποία προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το δημόσιο χρέος, που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το χρέος θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ το 2027, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας.
Η Ελλάδα έχει ήδη εξοφλήσει πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να αποπληρωθεί έως το 2031.
Παρά τις προκλήσεις, η οικονομία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2025, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Επιπλέον, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί, σε απόλυτο αριθμό, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, φτάνοντας τα 365,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.
Σχόλια