Delta Morea: Μαθαίνουμε για τις «αετονυχοελιές» στο καινούργιο κατάστημα του Νέου Κόσμου
Το καινούργιο κατάστημα του Νέου Κόσμου, πολύ κοντά στο γνωστό σε πολλούς πια Teras, μπορεί αρχικά να μοιάζει με ένα κατάστημα delicatessen.
Κοντοζυγώνοντας ωστόσο κανείς, θα διαπιστώσει ότι πέρα από τον άμεσα εμφανή χώρο πώλησης με τη ζεστή ύπαρξη του ξύλου και τα προϊόντα του brand Delta Morea από τη Μάνη καθώς και άλλων μικρών παραγωγών στα ράφια, κρύβει πολύ περισσότερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μέση του καταστήματος ζει μια φουντωτή ελιά για χάρη της οποίας σχεδιάστηκε όλος ο κεντρικός τεταργανισμένος πάγκος που την αγκαλιάζει. Πιο συγκεκριμένα, ο πάγκος, φτιαγμένος και αυτός από ξύλο ελιάς, διαθέτει ειδική σχεδίαση ώστε ένα κομμάτι του να αποσπάται και καθημερινά η ελιά να βγαίνει έξω από το κατάστημα για πάρει τον ήλιο της και ύστερα να επιστρέφει, κυριολεκτικά, στη βάση της.
Αυτή η φροντίδα, το νοιάξιμο και η μέριμνα γύρω από τον κόσμο της ελιάς και του ελληνικού ελαιολάδου είναι και τα στοιχεία που διατρέχουν όλο το εγχείρημα που γεννήθηκε ουσιαστικά όταν η τετραμελής οικογένεια που το δημιούργησε, έζησε για μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες όπου της ήταν αδύνατο να βρει ελληνικό λάδι.
Έτσι το μεράκι στο κλάδεμα και η επιστροφή του πατέρα κάθε τόσο στα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της οικογένειας που βρίσκονται στο ημιορεινό χωριό Μυρσίνη της Λακωνικής Μάνης για τις «αετονυχοελιές», τις βρώσιμες ελιές ποικιλίας καλαμών, μεταφράστηκε από χόμπι σιγά σιγά, σε επιχείρηση.
Από το μοίρασμα σε φίλους, γνωστούς και γείτονες, το λάδι ταξίδεψε στην καρδιά του Βελγίου όπου μπορούσε να βρει κανείς εύκολα λάδι ιταλικής ή ισπανικής προέλευσης, μα όχι ελληνικό.
Και βήμα βήμα, χρονιά τη χρόνια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Delta Morea που φτιάχνεται σύμφωνα με την συνταγή της οικογένειας και τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς συντηρητικά, με μόνες προσθήκες στη διαδικασία της ζύμωσης, το νερό και το αλάτι, έφτασε να τυποποιείται σε σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο πληροί τα ενδεδειγμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο video που παίζει στο εσωτερικό του καταστήματος βλέπουμε μέλη της οικογένειας να συλλέγουν τις κορωνέικες ελιές όπως κάθε χρόνο, καλή ώρα τον μήνα Νοέμβριο.
Δρασκελίζοντας το κατώφλι του πρώτου καταστήματος λιανικής της Delta Morea που εγκαινιάστηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, ο χώρος ουσιαστικά διπλασιάζεται. Γίνεται πια εμφανές το ψηλοτάβανο εργαστήριο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.
Στο εργαστήριο γίνεται η διαλογή της ελιάς αλλά και η τυποποίηση των προϊόντων της Delta Morea καθώς και η γευσιγνωσία ελαιολάδου και άλλων προϊόντων. Μάλιστα σύντομα οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν βλέποντας και μαθαίνοντας σχετικά με όλη την διαδικασία από τη στιγμή που οι ελιές φτάνουν στο εργαστήριο, καλή ώρα τον Νοέμβριο, μέχρι εκείνη που τα προϊόντα συσκευάζονται και βγαίνουν στα ράφια.
Τα ίδια ράφια που περιέχουν το αποτέλεσμα του κόπου, τα προϊόντα και άλλων μικρών Ελλήνων παραγωγών, μεταξύ των οποίων το μέλι, το αλάτι, τα γλυκά, τα τοπικά προϊόντα της Μάνης όπως το σύγκλινο και τα λαλάγγια, μπύρες από μικρές ζυθοποιίες της Σπάρτης, μέλι από νομαδικά μελίσσια, βότανα και μυρωδικά που μαζεύονται στο χέρι και φυσικά σαπούνια ελαιολάδου.
Ενώ πέρα από τη συνεργασία με τους παραγωγούς, οι συνέργειες στη γειτονιά δίνουν και παίρνουν με τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία να τοποθετούν το λάδι στα ράφια τους και αντίστοιχα στο νέο κατάστημα να βρίσκουν θέση τα λουκουμάκια και τα γλυκά τους.
Τέλος, σύντομα θα διοργανωθεί γευσιγνωσία ελαιολάδου στο γειτονικό all day bar Teras αναπτύσσοντας στην ουσία την βάση της ελληνικής κουζίνας, όχι μόνο την διατροφή με βάση το ελαιόλαδο αλλά και εκείνη που φέρνει τους ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι
Σχόλια