NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Ταξιδεύοντας με πλοηγό τη βιωσιμότητα

Ταξιδεύοντας με πλοηγό τη βιωσιμότητα

Το 71% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η εξαφάνιση των ειδών λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης συντελείται 1.000 φορές πιο γρήγορα από ότι θα συνέβαινε φυσιολογικά. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίμηση ότι το 60% των κοραλλιογενών υφάλων ενδέχεται να χαθούν λόγω της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης μέχρι το 2030.

Προφανώς κανείς δεν έχει «συμφέρον», από την κατάρρευση του πλανήτη και την αυτοκαταστροφή του ανθρώπινου είδους. Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον απόλυτα ότι η δραστηριότητά τους πρέπει να υλοποιείται σε αρμονία με το περιβάλλον, για αυτό και οι περισσότερες πλέον υλοποιούν δράσεις περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, διαμορφώνοντας στρατηγικές βάσει των ESG (Environmental, Social, Governance) κριτηρίων.

Η ώρα της βιώσιμης ναυτιλίας

Η επιβατηγός ναυτιλία προσαρμόζεται ραγδαία σε ζητήματα περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των δράσεων ESG, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον του πλανήτη.

Πώς διαχειρίζονται όμως μεγάλοι παίκτες του κλάδου το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της δραστηριότητας τους;

Ο Όμιλος Attica με πολυετή παρουσία στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες, ηγείται του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας αποτελώντας έναν εκ των μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα της βιωσιμότητας συνεχίζει την υλοποίηση του διευρυμένου επενδυτικού του πλάνου που έχει ξεκινήσει από το 2019 και υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση και την αναβάθμιση του στόλου που ταξιδεύει στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα Χάνδρο, Διευθυντή Μετασχηματισμού και Διαχείρισης Κινδύνων, του Ομίλου Attica, «H περιβαλλοντική μας στρατηγική στοχεύει στην αντιμετώπιση και τον μετριασμό των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για τον Όμιλο μας και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζουμε, άμεσα ή έμμεσα, και υλοποιείται μέσα από στοχευμένες και μετρήσιμες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Οι δράσεις αυτές έχουν ως βασικούς άξονες την ποιότητα του αέρα, την ανακύκλωση αποβλήτων και επικίνδυνων υλικών, τη διαχείριση του νερού και της βιοποικιλότητας των θαλασσών δίχως να κάνουμε συμβιβασμούς στη διασύνδεση μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.»

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, προτεραιότητα για την Attica Group αποτελεί η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου παράλληλα με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε στεριά και θάλασσα.

Κατά τα τελευταία έτη, η Attica Group υλοποιεί σειρά περιβαλλοντικών επενδύσεων για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την απανθρακοποίηση του Ομίλου. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα στόχων που επιτυγχάνονται μέσα από μια σειρά δράσεων που επεκτείνονται από την τροποποίηση και προσαρμογή δρομολογίων για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων έως τη διεξαγωγή μελέτης για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου και την παραγγελία νεότευκτων πλοίων πιστοποιημένων που λειτουργούν με 3 διαφορετικούς τύπους καυσίμου.

Epameinondas-Xandros_AtticaGroup.jpg?mtime=20240923141959#asset:501685

O κ. Επαμεινώνδας Χάνδρος, Διευθυντής Μετασχηματισμού και Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου Attica


Σύμφωνα με τον απολογισμό βιωσιμότητας που εξέδωσε πρόσφατα η Attica Group, για το 2023, ο γενικός προσανατολισμός για εφαρμογή ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών που περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση:

  • Του δείκτη έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία του Ομίλου ανά διανυθέν ναυτικό μίλι κατά 1%, σε σχέση με το έτος βάσης 2019. Ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τουλάχιστον κατά 14% τον σχετικό δείκτη έως το 2030.
  • Των εκπομπών SOx σε όλες τις μορφές κατά 3%.
  • Του δείκτη κατανάλωσης νερού στα πλοία ανά επιβάτη κατά 4,4%.
  • Του δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά εργαζόμενο στα γραφεία της κατά 14,1%.

Οι εκπομπές SOx (Sulfur Oxides) αναφέρονται σε οξείδια του θείου, κυρίως το διοξείδιο του θείου (SO₂) και το τριοξείδιο του θείου (SO₃). Τα SOx συμβάλλουν στη δημιουργία αιωρούμενων σωματιδίων και ομίχλης, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα. Η μείωση των εκπομπών τους είναι σημαντικός στόχος για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Δωρεάν μεταφορές υλικών ανακύκλωσης και μηδενικές διαρροές

Στα θετικά των δράσεων βιωσιμότητας της Attica Group σημειώνουμε τη δωρεάν μεταφορά 55 τόνων υλικών για ανακύκλωση το 2023, 288 την τελευταία τριετία, κάτι ιδιαίτερα καθοριστικό για την υλοποίηση ανακύκλωσης, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, που χωρίς δωρεάν μεταφορά, η ανακύκλωση θα είχε καταστεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα προσπάθεια, με αβέβαιο μέλλον στα νησιά.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι οι διαρροές. Η Attica Group κατέγραψε σχεδόν μηδενικές διαρροές οποιωνδήποτε υλικών ή περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης την τελευταία τριετία. Να σημειώσουμε ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης από διαρροές στην επιβατηγό ναυτιλία προέρχονται από διαρροές καυσίμων και λιπαντικών, από απορρίψεις λυμάτων, από τα επονομαζόμενα γκρι νερά που προέρχονται από πλυντήρια, κουζίνες και άλλες δραστηριότητες, περιέχουν σαπούνια, καθαριστικά και μικροπλαστικά, τα οποία επίσης ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά και από συστήματα έρματος (ballast).

Τα πλοία συχνά γεμίζουν και αδειάζουν δεξαμενές έρματος για να διατηρήσουν ισορροπία. Το νερό έρματος μπορεί επίσης να περιέχει υπολείμματα πετρελαίου και άλλων τοξικών ουσιών. Άλλες πηγές ρύπανσης μπορεί να αφορούν ατμοσφαιρική ρύπανση, διαρροές χημικών, απορριμμάτων και πλαστικών.

Πέραν του πυλώνα που αφορά στο Περιβάλλον, ο Όμιλος δίνει μεγάλη έμφαση και στους άλλους 2 Πυλώνες ESG (Κοινωνία, Διακυβέρνηση) υλοποιώντας προγράμματα υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών και εθελοντισμού με τη συμμετοχή των εργαζομένων του. Παράλληλα εφαρμόζει κανόνες διακυβέρνησης που ενισχύουν την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών.

Ένα θετικό πρόσημο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica κ. Παναγιώτης Δικαίος, με αφορμή την έκδοση του απολογισμού βιωσιμότητας ανέφερε, «Η τριετής Στρατηγική Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021—2023, κλείνει με θετικό πρόσημο επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες μας και θέτοντας τον πήχη υψηλότερα. Μέσα από την ολοκλήρωση των 91 από τις 123 ενέργειες που καθορίστηκαν, με σημαντική πρόοδο να έχει σημειωθεί και στην υλοποίηση των υπολοίπων, ενισχύθηκε η ωριμότητα του Ομίλου Attica κατά 18,2%, συγκριτικά με το 2020 και στους τρεις πυλώνες: Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση. Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι η περαιτέρω εξέλιξη, κατά 13,6%, του υπεύθυνου τρόπου λειτουργίας μας και ενσωμάτωσης των αρχών ESG.

Κινητήριο δύναμη μας αποτελούν οι άνθρωποι μας οι οποίοι πλαισιώνουν ενεργά όλες μας τις δράσεις. Μαζί, εξελισσόμαστε διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και πρότυπα για τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας».

Panagiotis-Dikaios_AtticaGroup.jpg?mtime=20240923142000#asset:501686

Ο κ. Παναγιώτης Δικαίος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr