Ζαχαράκη στο 8o DEF: Απαραίτητη η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
Για την ανάγκη της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς έως τις 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε πως τα δεδομένα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι όχι μόνο στο ζήτημα της καλλιέργειας των δεξιοτήτων, αλλά και στη σύνδεση μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της αγοράς εργασίας. Όπως ανέφερε «πρέπει να υπάρχει σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών έτσι ώστε να εξετάζουν μαζί τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα που θα χρειάζονται στο μέλλον και να προετοιμάζουν τους νέους για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε πως οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας πλέον έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, καθώς δεν είναι μόνο το ζήτημα των μισθών, αλλά η συνολική εικόνα που έχουν για ένα οργανισμό η μια εταιρεία.
Επίσης, η υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στην εκπαίδευση με στόχο να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και επισήμανε πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες.
Ο Director General, DG Structural Reform Support, European Commission, κ. Mario Nava, δήλωσε πως χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει το εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες, καθώς πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Τώρα το δημογραφικό έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Ο κ. Nava τόνισε πως το ζήτημα των δεξιοτήτων είναι σαν τις «υποδομές». Πρώτα τις φτιάχνεις και μετέπειτα τις διατηρείς και τις βελτιώνεις.
Παράλληλα, χρειάζεται καλύτερη σύνδεση του εργατικού δυναμικού με την αγορά εργασίας. Τόσο το δημογραφικό, όσο και η ψηφιοποίηση αλλάζουν τα δεδομένα στο ζήτημα της διατήρησης των ταλέντων. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση, καθώς σε 15-20 χρόνια πολλές δουλειές που τώρα υπάρχουν δε θα υφίστανται.
Η Director, Head of International and European Affairs, Bpifrance, κ. Isabelle Bebear, υπογράμμισε πως υπάρχουν δυσκολίες στις προσλήψεις του κατάλληλου εργατικού δυναμικού, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη και όλο και λιγότεροι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, με το δημογραφικό να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, προσθέτοντας πως οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας θέλουν να δουλεύουν διαφορετικά. Η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους κλάδους τόσο στον τρόπο εργασίας, αλλά και στο ζήτημα των προσλήψεων.
Ο Director ad interim, ETF. κ. Xavier Matheu, σημείωσε πως η ΕΕ προσπαθεί να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει τους νέους τόσο στο ζήτημα της εκπαίδευσης, αλλά και των δεξιοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη για να παραμείνει ανταγωνιστική θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει τα ταλέντα εκτός Ευρώπης. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, όπως το είναι το ζήτημα της βίζας και η αναγνώριση των πτυχίων, δεξιοτήτων από εκπαιδευτικά ιδρύματα, που είναι εκτός της γηραιάς ηπείρου». Επίσης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθεί το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και στην αγορά εργασίας. Κλείνοντας είπε ότι «οι δεξιότητες αλλάζουν και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές».
Από την πλευρά της η Head of Policy and Strategy, Economics Department, European Investment Bank, κ. Emily Margaret Sinnott, επισήμανε ότι οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Τόνισε δε πως οι περισσότερες κυβερνήσεις αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι αυτό της χρηματοδότησης, αλλά το θέμα του εργατικού δυναμικού. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εκπαίδευσης αλλά των κατάλληλων μάνατζερ που θα καθοδηγούν και θα εκπαιδεύουν καθημερινά τους εργαζόμενους.
Η παρακολούθηση του Φόρουμ είναι online και ελεύθερη με εγγραφή εδώ.
Σχόλια