Συνηθίζουμε να λέμε ότι το ροζέ είναι το κρασί του καλοκαιριού. Να φανταζόμαστε τον καλοκαιρινό ήλιο να διαπερνά τα μπουκάλια και να αφήνει ροζ χρωματισμούς από το σομόν έως το κοραλί ή το σχεδόν πορτοκαλί πάνω σε λευκά τραπεζομάντηλα, καλοβαλμένα μαχαιροπίρουνα και διακοσμητικά λεμόνια. Και εμάς να απολαμβάνουμε τα ευκολόπιοτα ποτήρια κάπου στη Γαλλική Ριβιέρα, στην Προβηγκία , τη Mέκκα της παραγωγής των ροζέ κρασιών στη Γαλλία.
Ωστόσο ο τίτλος του άρθρου δεν είναι “Ροζέ: Ωδή στο κρασί του καλοκαιριού”. Στην πραγματικότητα, στην καρδιά του καλοκαιριού καλό είναι να φτάνουμε και στην καρδιά του ζητήματος... Να σκεφτόμαστε τη θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός κρασιού και όχι το χρώμα του.
Ταιριάζοντας κόκκινο κρασί με… κοχύλια
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να φαντάζονται ότι τα καλύτερα κρασιά για το καλοκαίρι είναι τα λευκά και τα ροζέ. Γιατί όμως τα κόκκινα να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού ή τελος πάντων, καλοκαιριου, όταν ένα ταιριαστό πιάτο ή οι λάτρεις τους τα αναζητούν;
Ουσιαστικά το στοιχείο που πρέπει να αλλάζει καθώς αλλάζουν και οι εποχές είναι η θερμοκρασία. Τα κόκκινα κρασιά με πιο ελαφρύ σώμα και εκείνα που ψύχονται στην κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος μπορούν να είναι άκρως απολαυστικά και το καλοκαίρι και στο νησί και δίπλα στη θαλασσα και με κοχύλια δίπλα τους πάνω στο τραπέζι, αν προτιμάτε…
Ποιό είναι το “δωμάτιο” της θερμοκρασίας δωματίου…;
Η ιδέα αυτή μπορεί να φαντάζει σαν αίρεση σε όσους απογαλακτίζονται από την ιδέα ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι μια καλή συμβουλή εάν το εν λόγω δωμάτιο είναι μια παλιά πέτρινη κάβα στη Βόρεια Γαλλία όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή. Αλλά η θερμοκρασία “δωματίου” στα τέλη Ιουλίου το μεσημέρι στην Αθήνα ή έστω σε κάποιο ελληνικό νησί είναι κάτι το πολύ, σε άπταιστα ελληνικά… debatable.
Βέβαια τα κόκκινα κρασιά… του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν μέτρια επίπεδα αλκοόλ, κάτω από 13,5 τοις εκατό, να μην είναι τανικά ή ιδιαίτερα πολύπλοκα. Η γεύση και η αίσθηση των τανινών είναι υπερβολικές όταν είναι πιο κρύες ενώ η κρύα θερμοκρασία θα κάνει πιο δύσκολο το να διακρίνει κανείς την πολυπλοκότητα ενός κόκκινο κρασιού.
Τώρα στην ερώτηση ποιός πίνει κόκκινο κρασί το καλοκαίρι, εμείς θα απαντούσαμε, εκείνος που γνωρίζει ποιό να επιλέξει και πως να το σερβίρει.
Σχόλια