Στις ευκαιρίες συνεργασίας που προσφέρονται μεταξύ του ελληνικού και του ελβετικού οικοσυστήματος αναφέρθηκε, μιλώντας στο epixeiro.gr, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Olaf Kjelsen, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον διαγωνισμό The New Now 2021.
Σύμφωνα με τον κ. Kjelsen, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχευσε σε ιδέες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια, ώστε να εντοπιστεί εάν αυτές είναι βιώσιμες και εάν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά. Από εκεί, αναπτύχθηκε ένα πρωτότυπο, ενώ στη συνέχεια «υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να μεταβούν από πρωτότυπο σε προϊόν και από εκεί σε startup». Όσον αφορά στο θέμα του funding, όπως τόνισε ο κ. Kjelsen, «εάν το προϊόν είναι καλό, τότε έρχεται και το funding, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον στη βιομηχανία για εξαιρετικές ιδέες των οποίων η αξία είναι αποδεδειγμένη».
Όσον αφορά στην καινοτομία που αναπτύσσεται στην Ελβετία, ο Πρέσβης σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πολύ υψηλά στις διεθνείς κατατάξεις. «Έχουμε ένα οικοσύστημα όπου το 99% των επιχειρήσεων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά με εξαιρετική παγκόσμια έκθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολλές καινοτόμες ιδέες που εξελίσσονται σε startups», τη στιγμή που η Ελβετία «είναι πολύ δραστήρια σε όλους τους τομείς», με την καινοτομία να αναπτύσσεται «bottom-up». Παράλληλα, υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του ελβετικού οικοσυστήματος, σε μια «παγκοσμιοποιημένη οικονομία» όπου οι εταιρείες μπορούν να βρουν χρηματοδότηση εκτός συνόρων. «Εγώ γνωρίζω Ελβετούς επενδυτές που είναι ενεργοί στην ελληνική αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελβετικές Αρχές, «οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας είναι καλές, αλλά εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες επέκτασης». Η Ελβετία είχε ιστορικά θετικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ελλάδα. Εξήγαγε αγαθά αξίας 715 εκατομμυρίων CHF (696 εκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα το 2020, ενώ οι κύριες εξαγωγές περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, ρολόγια, αγροτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα και μηχανήματα. Στα τέλη του 2019, η Ελβετία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στην Ελλάδα, με όγκο επενδύσεων 1,2 δισεκατομμύρια CHF (1,1 δισ. ευρώ). Οι ελβετικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα απασχολούσαν περίπου 7.220 άτομα το 2019. «Μακροπρόθεσμα, η συνέχιση της παρουσίας των ελβετικών εταιρειών θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ένας τομέας με δυνατότητες για ελβετικές επενδύσεις είναι οι ΑΠΕ», ενώ «η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής στους Ελβετούς τουρίστες. Κάθε χρόνο περίπου 500.000 Ελβετοί περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία» σημειώνεται σχετικά.
Ο νικητής του New Now 2021
Το epixeiro.gr συνομίλησε και με τον νικητή του διαγωνισμού The New Now 2021, ενός προγράμματος που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το FLUX Laboratory Athens και το ελβετικό ίδρυμα Inartis. Πρόκειται για τον κ. Κυριάκο Μιχαηλίδη, που έλαβε μέρος με το project Logos Bridges. Αυτό αφορά στην υλοποίηση ενός plugin για web browser που προσφέρει σε δυσλεξικά άτομα ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον ανάγνωσης, το οποίο επισημαίνει τις δυσκολίες που μπορούν να συναντήσουν σε ένα κείμενο.
Στόχος της ιδέας του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βοηθήσει παιδάκια με δυσλεξία. Μέσω του προγράμματος The New Now 2021 «είχα την ευκαιρία να προχωρήσω την ανάπτυξη του», το οποίο πλέον δεν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο αλλά ήδη λειτουργεί, οπότε αναμένονται και τα επόμενα βήματα. Την ίδια στιγμή, η διάκριση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και η προβολή που έλαβε αποτελεί, όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, μια ευκαιρία για αναζήτηση χρηματοδότησης, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη.
Σχόλια