Μια ελληνική εταιρεία, με βάση τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τη real-time ανάλυση δεδομένων, αναπτύσσει τη δική της πλατφόρμα για τον κατασκευαστικό κλάδο, έχοντας στο «στόχαστρο» το metaverse - μια έννοια που, τελευταία, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η VERTLINER, μια εταιρεία που συμμετέχει στην Πλατφόρμα Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank, ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Στριλιγκά (CEO & Founder) και τον Αθανάσιο Δομέτιο (CTO & co-founder). Δραστηριοποιείται στον χώρο των field-robotics, επιλέγοντας ως αφετηρία τον κλάδο του ConTech. Η λύση που αναπτύσσει αποτελεί μια αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα η οποία λειτουργεί αποκλειστικά σε χώρους που στερούνται δυνατότητας γεωεντοπισμού, αποδίδοντας αποτελέσματα με ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια, δημιουργώντας υπηρεσίες υψηλής αξίας.
Στόχος το metaverse
Το metaverse αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Στριλιγκά, τον τελικό προορισμό της διαδικασίας, μεταφέροντας κάθε χώρο του φυσικού κόσμου σε ένα πιστό ψηφιακό αντίγραφο, είτε αυτό αφορά σε κτίριο, είτε σε υποδομή ή σε μηχανολογικό σύστημα, στο οποίο ενσωματώνονται λειτουργίες ή ψηφιακές εφαρμογές. Με αυτήν την προσέγγιση, επιτυγχάνεται απομακρυσμένη πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες για κάθε χώρο. Η εφαρμογή της λύσης σε επιλεγμένα έργα έχει αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ στόχος είναι η διασύνδεση με άλλες εφαρμογές.
Η ιδέα «πίσω» από τη δημιουργία της προέκυψε όταν διαπιστώθηκαν κενά κατά τον συσχετισμό του αρχικού σχεδίου ενός κτιρίου με τη φυσική του υπόσταση κατά τη διάρκεια κατασκευής. «Καθώς έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται το πλαίσιο για την 5η Βιομηχανική Επανάσταση, που αναφέρεται στη συνεργατική σχέση των ανθρώπων με τα ρομποτικά συστήματα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η ψηφιοποίηση του φυσικού κόσμου και η μεταφορά του σε μια ψηφιακή διάσταση, όπου συστήματα και διαδικασίες θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί αυτή η σχέση», σύμφωνα με τον κ. Στριλιγκά.
Συμβάλλουμε με τη σειρά μας στο "brain gain" προς το ελληνικό οικοσύστημα, που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της VERTLINER έγκειται στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας που βασίζεται στην αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα, η οποία καταγράφει και παρακολουθεί εσωτερικά τον χώρο κατασκευής σε σημεία επικίνδυνα για τον ανθρώπινο παράγοντα, ανεβάζοντας τον συντελεστή ασφαλείας στο χώρο κατασκευής και μεταφέροντας ζωτικές πληροφορίες σε τεχνικές ομάδες και κατασκευαστές συστημάτων MEPs, προσφέροντας απομακρυσμένη πρόσβαση σε κάθε σημείο του κτιρίου.
Η ομάδα της VERTLINER αποτελείται από πέντε άτομα με πολύχρονη εμπειρία στο τομέα τους, ενώ πρόσφατα έχουν ενταχθεί και δύο νέα μέλη με υψηλή ειδίκευση στις ρομποτικές τεχνολογίες. Ο επικεφαλής της εταιρείας δηλώνει υπερήφανος που η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε ο λόγος να παραμείνει αυτό το ταλέντο στην Ελλάδα, «κι έτσι να συμβάλλουμε με τη σειρά μας στο "brain gain" προς το ελληνικό οικοσύστημα, που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής».
To επόμενο διάστημα, το πλάνο ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα από τη διασύνδεση της ρομποτικής πλατφόρμας με αυτοματοποιημένες διαδικασίες βασισμένες σε ΒΙΜ (Building Information Modelling), την επέκταση των συνεργασιών με φορείς και οργανισμούς σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας με επιπλέον προσωπικό, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος γύρου χρηματοδότησης.
5η Βιομηχανική Επανάσταση
Ζητήσαμε, όμως, τη γνώμη του κ. Στριλιγκά και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τομείς όπως η ρομποτική και το AI στο μέλλον. «Βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών αναφορών για διάφορους κλάδους της βιομηχανίας -συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού- αναφέρεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα στηριχθεί πάνω σε τρεις πυλώνες: τη λήψη πολλών και αξιόπιστων δεδομένων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την ψηφιοποίηση της πληροφορίας με πολύπλευρες δυνατότητες ανάλυσης», μας λέει. «Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να συμβάλουν δραστικά και στους τρεις πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού, αποτελώντας το κύριο δομικό στοιχείο.
Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική μέσω διαφόρων οχημάτων (εναέριων ή επίγειων), που θα είναι εξοπλισμένα με πληθώρα αισθητήρων, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε άλλες IoT συσκευές για τη λήψη δεδομένων από το εργοτάξιο, που θα έχουν σαν στόχο την παρακολούθηση και ποιοτική αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο της κατασκευαστικής διαδικασίας. Επίσης, θα συμβάλει στην αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών με τη διαχείριση υλικών στο χώρο κατασκευής και τη δημιουργία πολύπλοκων προκατασκευασμένων δομών, με βάση την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το AI συμβάλει στη διαδικασία διαχείρισης του κατασκευαστικού έργου με την ανάλυση πολλών δεδομένων από το εργοτάξιο και στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, επιταχύνοντας την διαδικασία. Επιπρόσθετα, η ανάλυση οπτικής και τρισδιάστατης δομικής πληροφορίας που λαμβάνεται, μπορεί να συμβάλει στη σημασιολογική ψηφιακή αναπαράσταση των δεδομένων του εργοταξίου και των κατασκευαστικών διαδικασιών, συνεισφέροντας άμεσα στην πρόληψη λαθών και μείωση του ρίσκου, τροφοδοτώντας τεχνολογίες όπως είναι το ψηφιακό αντίγραφο κι όχι μόνο.
Επομένως, οι δύο αυτές τεχνολογίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο σε έναν παραδοσιακό κλάδο, σε αγαστή συνεργασία με το εργατικό δυναμικό, το οποίο θα κληθεί στο μέλλον να λειτουργήσει μαζί με αυτές τις τεχνολογίες στο πλαίσιο της 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Θα προέτρεπα τους δυνητικούς startuppers, να μη διστάσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους
Σε «πορεία μετασχηματισμού»
Όσον αφορά στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτό «διανύει μια πορεία μετασχηματισμού, καθώς, ενώ υπήρχαν οι σχεδιασμοί για τη μετάβαση σε μια ψηφιακή πραγματικότητα, η έλευση της πανδημίας ήρθε να επιταχύνει και να υπερτονίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών σε επίπεδο καθημερινών επιχειρηματικών λειτουργιών. Οι ευκαιρίες που επιφέρει αυτή η πραγματικότητα ενεργοποιούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις που συγκλίνουν γύρω από το startup οικοσύστημα, το οποίο δείχνει να ωριμάζει μέρα με την μέρα».
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια startup στα πρώτα της βήματα, ο κ. Στριλιγκάς αναφέρει πως είναι θεμελιώδους σημασίας να υποστηριχθεί από ένα πλαίσιο που θα προσφέρει βασικές υπηρεσίες (νομικές, λογιστικές, φορολογικές κλπ.) «ώστε να μπορεί η ομάδα να εστιάσει στο πυρήνα ανάπτυξης της λύσης και να βγει όσο πιο άμεσα γίνεται στην αγορά».
«Θα προέτρεπα τους δυνητικούς startuppers, να μη διστάσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους, να επιλέξουν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή τα μέλη της αρχικής ομάδας και, με το μετρήσιμο ρίσκο που θα είναι διατεθειμένοι να λάβουν, να μείνουν πιστοί στην υλοποίηση της ιδέας με τις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις. Το ταξίδι αυτό δεν θα στερηθεί δυσκολιών, θα οδηγήσει όμως την ομάδα σε μια συναρπαστική πορεία».
egg - enter•grοw•go
Και σε αυτό το πλαίσιο, η ένταξή μιας τέτοιας ομάδας σε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης όπως η Πλατφόρμα egg Start Up της Eurobank, «θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω σημεία του επιχειρηματικού τους πλάνου και να εστιάσουν περισσότερο στην παραγόμενη αξία της λύσης τους».
Άλλωστε, η ίδια η VERTLINER εντάχθηκε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, από την οποία έλαβε «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες mentorship, που βοήθησαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Παράλληλα, με τη συνεχή υποστήριξη των συντελεστών του προγράμματος, επιταχύναμε την ανάπτυξη ενός απαραίτητου δικτύου συνεργατών».
«Η σχέση μας με την ομάδα του egg - enter•grοw•go δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στη διάρκεια του προγράμματος, καθώς επιθυμούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια ανάπτυξης που αυτό προσφέρει, προβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είναι ικανή να προσφέρει η εταιρεία στις διεθνείς αγορές» υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης Στριλιγκάς.
Σχόλια