Έχει δημιουργήσει ένα συνεργατικό χώρο που φιλοξενεί ομάδες πιο ώριμες σε σχέση με αυτές που φοιτούν στο ΟΚ!Thess, ενώ στο πλαίσιο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, η ΑΖΚ τρέχει προγράμματα όπως το Παραγωγικό Σκασιαρχείο, το Μάθε μου παιδί μου, και τα evenTIZ Live Stories.
Στους στόχους της να βελτιώσει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, ώστε να διορθωθεί η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς με την ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης. Αυτό αναφέρει στο epixeiro.gr o πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και με την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα, επιχειρήσεις.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση της έκτασης πίσω στο Δημόσιο. Ο ρόλος της είναι να παρακολουθεί τις ενέργειες του ThessINTEC, όπου συμμετέχει και ως μέτοχος.
«Πράγματι με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνταν εκ μέρους της, δηλαδή διαπραγματεύτηκε με το ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταβίβαση της έκτασης πίσω στο Δημόσιο, φρόντισε για την αποδοχή της μεταβίβασης αυτής στην ΑΖΚ και προχώρησε σε όλες τις νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν» σημειώνει ο κ. Λουφάκης και προσθέτει ότι «η ΑΖΚ συμμετείχε στη δημιουργία της εταιρείας ανάπτυξης διαχείρισης του τεχνολογικού πάρκου και προχώρησε στη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας υπέρ της εταιρείας αυτής, όπως ορίζει ο Ν. 4690/2020. Ολοκλήρωσε τις ενέργειες που ήταν απαραίτητες για την α΄ φάση του έργου. Ο ρόλος της από εδώ και πέρα είναι να παρακολουθεί τις ενέργειες του ThessINTEC, όπου άλλωστε συμμετέχει και ως μέτοχος, για την ανάπτυξη του τεχνολογικού πάρκου, ενός έργου εξαιρετικής σημασίας.»
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα ο κ. Λουφάκης τονίζει ότι η διοίκηση του ThessINTECη έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έγκριση του ειδικού χωροταξικού που απαιτείται και ταυτόχρονα έχουν συγκεντρωθεί ένα αρχικό κεφάλαιο από ιδιώτες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση του συνόλου του κεφαλαίου που απαιτείται.
Ταυτόχρονα, σημειώνει, το ThessINTEC έχει συμφωνήσει με εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και συνεχίζει την προσπάθεια για προσέλκυση και άλλων.
Μιλώντας για το πώς έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι «έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή που εγώ ήμουν παιδί. Το μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει, ο αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ενώ αντίθετα έχει συρρικνωθεί ο αριθμός των νέων που ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα».
Παρόλα αυτά, προσθέτει δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το brain drain, τη μετανάστευση ανθρώπων με υψηλά προσόντα σε αντίθεση με αυτό που γινόταν σε παλαιότερες εποχές έντονης μετανάστευσης όταν έφευγαν κυρίως τεχνίτες.
Για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς ο κ. Λουφάκης αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει η δομή της οικονομίας και να στραφεί στην οικονομία της γνώσης.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:
Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην οικονομία της γνώσης υπάρχει και αυξάνεται. Πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι δεν είμαστε μόνοι
Η ΑΖΚ στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της να βοηθήσει τους νέους έχει δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο ένα νέο συνεργατικό χώρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες, που είναι πιο ώριμες σε σχέση με αυτές που φοιτούν στο ΟΚ!Thess, που έχουν ήδη δημιουργήσει οικονομική οντότητα, παρέχοντας νομικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Λόγω covid- 19, που εμποδίζει τη φυσική επαφή, έχει καθυστερήσει η φιλοξενία.
Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, η ΑΖΚ τρέχει κάποια προγράμματα όπως το Παραγωγικό Σκασιαρχείο που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, το Μάθε μου παιδί μου που απευθύνεται σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τα εγγόνια τους σε θέματα ηλεκτρονικών μέσων, και τα evenTIZ Live Stories, μια σειρά διαδικτυακών σύντομων ομιλιών από εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους.
Μιλώντας τέλος για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε σχέση με τις γειτονικές σημειώνει ότι ναι, μεν «το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην οικονομία της γνώσης υπάρχει και αυξάνεται, πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι δεν είμαστε μόνοι. Οι γείτονές μας επίσης δουλεύουν, τρέχουν θα έλεγα και ίσως να βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς (Βουλγαρία, Ρουμανία). Εξακολουθούμε όμως να έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα: ανθρώπινο δυναμικό, υψηλή ποιότητα ζωής, μέλος της Ε.Ε. και η μόνη χώρα της περιοχής στη ζώνη του ευρώ. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση υποδομών και κυρίως στην απάλειψη των αντικινήτρων που υπάρχουν.»
«Το ThessINTEC είναι ένα οραματικό έργο που μπορεί να συντελέσει στην αναβάθμιση όλης της περιοχής δημιουργώντας υποδομές υποδοχής επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης με οικονομικές ωφέλειες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» αναφέρει ο ίδιος και καταλήγει: «Εγώ θα τονίσω το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα που θα δημιουργήσει καθιστώντας την περιοχή κέντρο έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας».
Σχόλια