Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και εργαζομένων
Η πανδημία COVID-19, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, αναγκάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον. Πέραν από το κίνητρο, για ανάδειξη της ανάγκης ανασχηματισμού των επιχειρήσεων, το απαιτούν και οι εξελίξεις σε πολλούς κομβικούς τομείς της σύγχρονης εποχής που διανύουμε.
Οι κοινωνικές εξελίξεις, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή επανάσταση, σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις συμπεριφοράς των καταναλωτών, είχαν ήδη επηρεάσει με τον τρόπο τους τις αγορές, υποδηλώνοντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στην εργασία. Σύντομα, η πολυπλοκότητα και το εύρος των επιχειρηματικών στόχων θα απαιτούν τη συμμετοχή κάθε πόρου δυναμικής και εμπειρίας, πέρα από τα συνήθη όρια.
Για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα, την κριτική τους σκέψη και να φροντίζουν για τη συνεχή αναβάθμιση των ψηφιακών και όχι μόνο δεξιοτήτων τους.
Ως αποτέλεσμα των αλλαγών της κοινωνικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς, οι επιχειρήσεις θα αναζητούν συνεχώς νέες ιδέες, νέες πληροφορίες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία αναπτυσσόμενα διαρκώς θα συνδυάζονται και θα δημιουργούν νέου τύπου δραστηριότητές με ταχεία ανάπτυξη. Η ψηφιακή μορφή της επιχείρησης, βασιζόμενη σε τεράστια δίκτυα και οικοσυστήματα, θα διευρύνει την κατανομή εργασίας σε κοινότητες ανθρώπων και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Για τους μεγαλύτερους οργανισμούς και εταιρείες, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα απασχολούνται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας software και υποδομές που θα σχετίζονται με την απ’ ευθείας συνομιλία ανεξαρτήτου γλώσσας – όπως για παράδειγμα software αυτόματης μετάφρασης γλώσσας ή διαλέκτου σε πραγματικό χρόνο - προκειμένου να συνεργάζονται και να συνομιλούν με μέλη της ομάδας εργασίας τους, σε όλο τον κόσμο. Διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικά σύνορα και πολιτισμούς, με μηδαμινή σχεδόν απώλεια επικοινωνίας.
Σε αυτό το είδος συστήματος - όπου οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην γνωρίζουν ο ένας τον άλλον - όλοι θα αξιολογούν και θα αξιολογούνται, για την εμπιστοσύνη, την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δεοντολογική συμπεριφορά τους, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα οι χρήστες αξιολογούν τους πωλητές στις διάφορες πλατφόρμες online αγορών. Και καθώς τα εργασιακά δεδομένα αλλάζουν, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να ενστερνιστούν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες για να δημιουργήσουν έναν νέο υβριδικό χώρο εργασίας - σε φυσική και σε ψηφιακή μορφή - που θα καλύπτει τις νέες εργασιακές ανάγκες όλων των υπαλλήλων τους.
Παράλληλα, αναμένουμε ότι μια σειρά από σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας θα μεταμορφώσουν δραστικά τις δομές των επιχειρήσεων και των εργασιακών σχέσεων.
Προβλέψεις για τις τάσεις που αναμένεται να αναδυθούν μέσα σε αυτή τη δεκαετία
Ποιοτική διαβίωση: Πολλοί είναι αυτοί που θα μετακινηθούν σε μικρότερες πόλεις με μεγαλύτερη επαφή με την φύση, επωφελούμενοι από τον συνδυασμό χαμηλότερου κόστους διαβίωσης με υψηλότερη ποιότητα ζωής. Οι περιοχές - υποδοχείς που θα αναπτύξουν γρηγορότερα τις συγκριτικά πιο σύγχρονες υποδομές (ταχύτερα και αξιόπιστα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, καλύτερες σχολικές μονάδες, ποιοτικές κατοικίες, κ.α.) θα είναι αυτές που θα προσελκύσουν το περισσότερο πλήθος και κατ’ επέκταση την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Aσύγχρονη εργασία. Η ολοκλήρωση ενός έργου που απαιτεί τον ταυτόχρονο συντονισμό πολλών ανθρώπων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί επιτυχώς με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες. Τα εργαλεία που θα επιτρέπουν την άρτια και αποτελεσματική λειτουργία ασύγχρονης εργασίας είναι το απαραίτητο στοιχείο που έχουν σήμερα απόλυτη ανάγκη οι απομακρυσμένες ομάδες εργασίας παγκοσμίως, η ανάπτυξη των οποίων είναι αντικείμενο πολλών startups στα επόμενα χρόνια.
Αναγέννηση των hobby: Η απομακρυσμένη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση των ελεύθερων δραστηριοτήτων και των δράσεων που συνδέουν τα άτομα με την τοπική τους κοινότητα, οδηγώντας σε βαθύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις που με τη σειρά τους θα μειώσουν την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.
Διαφορετικότητα και ένταξη: Πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πιο ιδιαίτερες, ποικιλόμορφες και ξεχωριστές ομάδες εργασίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οποίες δεν θα αποκλείουν κανέναν. Οι εταιρείες που θα αγκαλιάσουν αυτό το νέο σχήμα ομάδων εργασίας, θα έχουν το πλεονέκτημα προσέλκυσης των μεγαλύτερων ταλέντων της παγκόσμιας αγοράς, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που θα κινδυνέψουν να δουν τους πιο αξιόλογους εργαζόμενους να μεταπηδούν προς τους ανταγωνιστές τους.
Εστίαση στο αποτέλεσμα: Όσον αφορά στην αξιολόγηση της εργασιακής απόδοσης, η μέχρι σήμερα εστίαση στον χρόνο που αφιερώνει ο εργαζόμενος στην εργασία του θα στραφεί στην παραγωγικότητα και στο τελικό αποτέλεσμα, ως τους δυο κύριους δείκτες KPI.
Επενδύσεις: Η νέα τάση της δεκαετίας θα είναι η εξαγορά εταιρειών και η μετατροπή τους σε εξ’ αποστάσεως επιχειρήσεις. Η εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους από την μεγάλη μείωση χρήσης γραφείων θα είναι τεράστια.
Business retreats: Ειδικά σχεδιασμένοι business προορισμοί που θα επιτρέπουν σε ολόκληρες εταιρείες ή τμήματα εταιρειών να επισκεφθούν ένα «business campus» για μια εβδομάδα, για συγχρονισμένη εργασία από κοντά. Στελεχωμένο με μεσολαβητές και ειδικούς εκπαιδευτές που θα εκπαιδεύουν το προσωπικό των εταιρειών πώς να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους.
Ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας: H μεγάλη ανάπτυξη της μερικής απασχόλησης και της ανεξάρτητης εργασίας θα οδηγήσει εργαζόμενους και εργοδότες να οργανώσουν την εργασία γύρω από την ζωή τους και όχι το αντίθετο. Η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας θα οδηγήσει τους ανθρώπους να θέσουν σε προτεραιότητα ότι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Αυτό, θα είναι η πρώτη αισθητή αλλαγή.
Χωρίς προσωπικές συναντήσεις: Σύντομα, οι χαμένες ώρες στο δρόμο προκειμένου να πάμε σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση δεν θα υφίστανται εάν δεν είναι απαραίτητο. Τα οφέλη των προσωπικών συναντήσεων εξανεμίζονται μπροστά στην εξοικονόμηση χρόνου. Από την άλλη, με τον τρόπο αυτό τα συνέδρια και οι εταιρικές εκδηλώσεις δικτύωσης θα γίνουν πιο σημαντικά για την ανάπτυξη των προσωπικών εργασιακών σχέσεων.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως σχεδιάζουν να προσλάβουν περισσότερο εξ αποστάσεως προσωπικό μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ενώ το 90% των εργαζομένων που συμμετείχε τον τελευταίο χρόνο σε σχετικές έρευνες δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μην εργαστεί ξανά με πλήρη παρουσία σε γραφείο.
Με αφορμή την πανδημία του COVID-19, η νέα τάξη πραγμάτων στην κοινωνική, εργασιακή και οικονομική ζωή μας χτυπάει την πόρτα. Πολλά από αυτά που ονειρευόμασταν είναι εδώ και μας προκαλούν, ενδεχομένως με λίγο διαφορετικό τρόπο, όπως περιγράφει και ο διάσημος Ιάπωνας συγγραφέας Haruki Murakami: “Whatever it is you' re seeking won't come in the form you're expecting”. Πόσο έτοιμοι είμαστε για την πρόκληση;
Σχόλια