Η Αθηνά Ψαράκη, Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις προτεραιότητες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια αλλά και για την απόφαση της να θέσει υποψηφιότητα, μετά από ένα κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «σε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική».
Μιλήστε μας για την απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα. Πώς προέκυψε αυτό και ποιοι οι στόχοι σας;
Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησε την υπόσχεσή του για ανανέωση και απηύθυνε κάλεσμα σε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική προκειμένου να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία. Αισθάνθηκα την ηθική υποχρέωση να ανταποκριθώ σε αυτό το κάλεσμα, καθώς τότε βιώναμε ήδη τις αρνητικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από διαδικασία συνεντεύξεων εντάχθηκα στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου κάνει την τιμή να είμαι υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Οι στόχοι μου είναι αφενός να υπηρετήσω την προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας και αφετέρου να συμβάλω στη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στην πολιτική. «Be the change you wish to see in the world» έχει πει ο περίφημος Ghandi. Αυτή είναι μια στάση ζωής που με εμπνέει.
Βάζετε υποψηφιότητα στην Α' Αθηνών. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την συγκεκριμένη περιφέρεια;
Η Α’ Αθηνών είναι αναμφίβολα μια ιστορική και εμβληματική περιφέρεια της Ελλάδας με οργασμό δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια πολύπαθη περιφέρεια στην οποία άμεσες προτεραιότητες είναι το ζήτημα της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας και η προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού της πλούτου. Οφείλουμε να κατορθώσουμε η Α’ Αθηνών να γίνει ποιοτικότερη για τους πολίτες της και να ανακτήσει την ακτινοβολία που της πρέπει.
Έχετε αναφέρει πως δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν οργανωμένα με την πολιτική. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες - ή οι δυσκολίες αν θέλετε - για κάποιον που θέτει υποψηφιότητα για πρώτη φορά;
Για εμένα, τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα δρόμου είναι η αφιέρωση χρόνου για επαφή με τους πολίτες και τους φορείς και για τη μελέτη των προβλημάτων που τους απασχολούν. Βασική μου αρχή είναι ότι ένας πολιτικός οφείλει να ακούει τους πολίτες και να καταγράφει τα προβλήματά τους, ώστε να μπορεί να βρίσκει λύσεις σε αυτά. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται χρόνος για το κομμάτι που αποκαλώ administration αυτού του αγώνα. Όταν τα παραπάνω συνδυάζονται με την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας αλλά και με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας και της δικηγορικής πραγματικότητας, καταλήγουμε σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό στον οποίο οι 24 ώρες συνήθως δεν αρκούν. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και δημιουργικό ταξίδι.
Ως δικηγόρος, ποια η γνώμη σας για την δημοκρατία μας, το επίπεδο της δικαιοσύνης στην χώρα μας και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί;
Η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών συνδέεται άμεσα με τη δικαιοσύνη, υπό την έννοια ότι εάν αμαυρωθεί ο θεσμός της δικαιοσύνης, υπάρχει και κίνδυνος αμφισβήτησης της ουσιαστικής λειτουργίας της δημοκρατικής πολιτείας. Ένας τέτοιος κίνδυνος αποτρέπεται όταν υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εκτελεστικής εξουσίας από τη δικαστική εξουσία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να προκληθούν κλυδωνισμοί.
Στην Ελλάδα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο φερόμενο «πολιτικό σκάνδαλο Novartis» έχουν δημιουργήσει σαφώς μια σκιά πάνω από τον θεσμό της δικαιοσύνης. Και αυτό τόσο σε ενδοδικαστικό επίπεδο αλλά και αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της δικαιοσύνης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ασφαλώς και δεν θα διαφωνούσα στη διερεύνηση μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας οιουδήποτε ζητήματος αφορά σε τυχόν παράνομη δράση πολιτικών προσώπων. Διαφωνώ, ωστόσο, με την επικοινωνιακή διαχείριση της συγκεκριμένης πολύκροτης υπόθεσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την εργαλειοποίησε στο βωμό των πολιτικών του σκοπιμοτήτων, με άμεση συνέπεια να πληγεί το κύρος της δικαιοσύνης και να δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες ως προς το βαθμό σύνδεσης δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες πρακτικές είναι σαφώς και με κάθε τρόπο κατακριτέες. Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης και να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία με κάθε τρόπο.
Είστε υποψήφια Διδάκτωρ στη Νομική Σχολή Αθηνών σε ζητήματα χρηματοδότησης έργων υποδομής. Μιλήστε μας για αυτό το κεφάλαιο, για τα έργα υποδομής στην χώρα μας.
Ως προς τα έργα υποδομής στη χώρα μας, το ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη κρατικών πόρων αλλά και η επιφυλακτικότητα του ιδιωτικού τομέα να προβεί σε σχετικές επενδύσεις - ανάμεσα σε άλλα - λόγω του κακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της πολιτικής αστάθειας. Ταυτόχρονα, έχει εκτιμηθεί ότι η επένδυση σε έργα υποδομών έχει μεγάλο οικονομικό πολλαπλασιαστή (1,8 περίπου) με συνέπεια να ενισχύεται η κατανάλωση και οι επενδύσεις σε άλλους τομείς με συνακόλουθη θετική επίδραση στην οικονομία της εκάστοτε χώρας που υλοποιεί έργα υποδομών. Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει ήδη σχέδιο για την επένδυση 12 δις σε έργα εθνικής εμβέλειας με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1.4% ετησίως.
Θα θέλαμε την γνώμη σας και για τον επιχειρηματικό τομέα. Πώς μπορεί αυτός να υποστηριχθεί, με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη αναδείξει το ζήτημα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ως ένα από τα μείζονα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων. Έτσι, το πρόγραμμά που έχει καταρτίσει βασίζεται στους εξής πυλώνες: μείωση φορολογίας, ενίσχυση της ρευστότητας και παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις.
Όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ανάμεσα σε άλλα για μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 20% και των μερισμάτων από 10% σε 5%, για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, για μείωση Φ.Π.Α. από 24% σε 22% και από 13% σε 11% με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η αύξηση της ρευστότητας μέσω εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους και της αντίστοιχης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.
Τέλος, στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης με θέσπιση ρητών προθεσμιών, η καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, καθώς και η ταχεία εκδίκαση διαφορών που αφορούν σε επενδύσεις. Μέσω του παραπάνω μίγματος πολιτικών, η ΝΔ φιλοδοξεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, να τονώσει την αγορά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα με σεβασμό σε κάθε περίπτωση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Κλείνοντας, απομένουν μερικές ημέρες για την πρόωρες εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης, οι πρώτες στοχεύσεις;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προσδιορίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ποιες θα είναι οι άμεσες στοχεύσεις της: η ισχυρή ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας πολλών, νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας των συμπολιτών μας.
Σχόλια