Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα.
Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology (Elsevier) και Academic Editor στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.