Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα θαυμαστικά έχουν εξελιχθεί σε ένα «περίεργο» σημείο στίξης που έχει φτάσει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά και με λάθος τρόπους στα επαγγελματικά email.
Με πρόσφατο άρθρο του, ο συγγραφέας Kevin Daum εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται κατάχρηση του συγκεκριμένου σημείου στίξης, κάτι που θα σας βοηθήσει να «απελευθερώσετε τον εαυτό σας από την φυλακή των προτάσεων με θαυμαστικό».
Τα γιατί:
Είναι αναποτελεσματικό
Δεν υπάρχει λόγος το σημείο στίξης στο τέλος μιας πρότασης να είναι περίπλοκο. Οι περισσότερες προτάσεις που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να καταλήγουν σε τελεία. Όταν δεν χρησιμοποιείτε συχνά θαυμαστικό βοηθάτε και τον παραλήπτη να επικεντρώσει στο μήνυμα και να μην αναρωτιέται για τον τόνο σας.
Πρέπει να γίνεται κατανοητό τι εννοείτε
Τα θαυμαστικά χάνουν το νόημα τους εάν γίνεται κατάχρηση. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το πρόβλημα, με τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν συχνότερα, χάνοντας το νόημα. Το να δείχνετε ήρεμοι στα σημεία στίξης δεν σημαίνει πως είστε απότομοι αλλά ότι γράφετε σωστά.
Είναι απελευθερωτικό
Όταν χρησιμοποιείτε θαυμαστικά μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεστε, βοηθάτε τον εαυτό σας να μην ανησυχεί τόσο πολύ για το πώς «ακούγεται» το μήνυμα σας. Το θέμα με τα σημεία στίξης, όσο περίεργο και αν φαίνεται, αποτελεί ένα συναισθηματικό βάρος, τόσο για εσάς όσο και για τον αναγνώστη.
Τα πως:
Συνέπεια
Χρησιμοποιήστε τα θαυμαστικά με φειδώ. Αυτό που είναι εμφανές είναι η αλλαγή στον ρυθμό χρήσης. Κανείς δεν θα αναρωτιέται για τον τόνο και τα συναισθήματα σας εάν «ακούγεστε» συνεχώς με τον ίδιο τρόπο.
Σωστή γραμματική
Η σωστή γραμματική είναι απαραίτητη στα επαγγελματικά email. Είναι πιο επαγγελματικό και δείχνει πως σέβεστε τον άλλον, βελτιώνοντας και τη σαφήνεια του μηνύματος σας. Η σωστή γραμματική θα κάνει την αραιή χρήση θαυμαστικών να φαίνεται πως συμβαδίζει με τον φυσιολογικό σας τόνο.
Μην βάζετε ένα πρόβλημα στη θέση άλλου
Μην βάλετε στη θέση των θαυμαστικών κάποιο emoji ή άλλο εικονίδιο. Αντισταθείτε στην επιθυμία να «μαλακώσετε» την τελεία με κάτι άλλο. Απλώς πείτε αυτό που θέλετε και αυτό θα είναι αρκετό.
Δώστε ευγνωμοσύνη με άλλους τρόπους
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το email δεν είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ δύο συνεργατών. Χρησιμοποιήστε τις τηλεφωνικές συνομιλίες ή τις συναντήσεις για να εκφράσετε τον θαυμασμό σας για τη δουλειά του άλλου. Θα τον καθησυχάσει ότι ο «επίπεδος» τόνος στα email δεν μεταφράζεται σε θυμό.
Σχόλια