Το μυστικό της απόδοσης των εργαζομένων: Εντερική Υγεία
«Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο» - Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.
Ο πατέρας της Ιατρικής το είχε πει πριν πάνω από 2000 χρόνια, όμως εμείς μόλις ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε πόσο δίκιο είχε. Η σχέση ανάμεσα στην εντερική υγεία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερη αναγνώριση. Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει, πλέον, ότι η υγεία του εντέρου είναι θεμελιώδης για τη γενικότερη υγεία και, πιο συγκεκριμένα, για την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την πνευματική και συναισθηματική μας κατάσταση.
Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το εντερικό μικροβίωμα.
Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα;
Εντερικό μικροβίωμα (παλαιότερα λεγόταν εντερική χλωρίδα) είναι η ονομασία που δίνεται σήμερα, για το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερο μας. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σιδέρη, εξειδικευμένο βιοπαθολόγο, το εντερικό μικροβίωμα μας περιέχει δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1000 διαφορετικών ειδών γνωστών βακτηρίων με περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια (150 φορές περισσότερο από τα ανθρώπινα γονίδια). Το εντερικό μικροβίωμα ζυγίζει συνολικά μέχρι 2 κιλά. Το ένα τρίτο του εντερικού μικροβιώματος είναι κοινό για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ τα δύο τρίτα είναι συγκεκριμένα για κάθε έναν από εμάς.
Με άλλα λόγια, η μικροχλωρίδα του εντέρου μας αποτελεί μια ατομική ταυτότητα, ένα προσωπικό αποτύπωμα
Παρόλο που καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα, ικανοποιεί πάντα τις ίδιες φυσιολογικές λειτουργίες, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Το εντερικό μικροβίωμα είναι το πιο απασχολημένο «εργατικό προσωπικό» του ανθρώπινου σώματος:
- Βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει ορισμένες τροφές που το στομάχι και το λεπτό έντερο δεν μπορούν να χωνέψουν.
- Βοηθά στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών (Β και Κ).
- Μας βοηθά στην καταπολέμηση των προσβολών από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, διατηρώντας την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου.
- Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βοηθά στην απορρόφηση των δραστικών ουσιών των φαρμάκων.
Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ μεγάλο ρόλο που παίζει το εντερικό μικροβίωμα στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί, οι ειδικοί το θεωρούν σήμερα ως ξεχωριστό «όργανο» του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, πρόκειται για ένα «επίκτητο» όργανο, καθώς τα μωρά γεννιούνται στείρα. Δηλαδή, ο αποικισμός του εντέρου αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση και εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουμε.
Πέρα από τις παραπάνω αποδεδειγμένες δράσεις του εντερικού μικροβιώματος, υπάρχουν και μερικές ακόμα έρευνες που δείχνουν πώς η καλή ή κακή υγεία του εντέρου επηρεάζει τη διάθεση και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. To 95% των υποδοχέων της σεροτονίνης (η γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας») βρίσκεται στο έντερο και μόνο το 5% στον εγκέφαλο.
Επίσης, είναι υπεύθυνο για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome, CFS), που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια άλλη υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Το σύνδρομο πλέον αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης/ μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (CFS / ΜΕ). Οι ασθενείς με το σύνδρομο μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που κυμαίνονται από κεφαλαλγίες, προβλήματα με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες και ανεξήγητο πόνο και πεπτικές διαταραχές, αλλά το σημαντικότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση. Η κόπωση που αυξάνεται με τη σωματική ή την πνευματική δραστηριότητα και δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση.
Το έντερο είναι ο πρώτος, αρχέγονος, «εγκέφαλος» του ανθρώπινου οργανισμού
Στρατηγικές για την ομαλή λειτουργία και καλή υγεία του εντέρου των εργαζομένων στο εταιρικό περιβάλλον
1. Εκπαίδευση
Επενδύστε στην εκπαίδευση των εργαζομένων για την σημαντικότητα του υγιούς εντέρου. Χρησιμοποιείστε τα ήδη διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας που έχετε στην εταιρία για να προσφέρετε webinars, σεμινάρια και εξειδικευμένες ομιλίες για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να κατανοήσουν τι είναι το εντερικό μικροβίωμα, τι κάνει και πώς επηρεάζει τη γενικότερη υγεία. Χρειάζεται να μάθουν εξειδικευμένες διατροφικές συμβουλές, προβιοτικά και πρεβιοτικά, τη διαφορά ανάμεσα στις μολύνσεις (βακτηριακές και άλλες), τη σημασία του υγιούς σωματικού βάρους στην υγεία του εντέρου και άλλες γνώσεις που απαιτούν ειδικούς επιστήμονες υγείας.
2. Δημιουργήστε μια Well-being κουλτούρα
Αξιολογήστε την υγεία του εντέρου στον χώρο της εργασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά και ποσοτικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της εντερικής υγείας των εργαζομένων και πιθανών συμπτωμάτων. Μπορείτε να προσφέρετε ροφήματα ειδικά για την υγεία του εντέρου, αν αυτό είναι εφικτό.
3. Ελαχιστοποιείστε τις αρνητικές συνέπειες
Κινητοποιείστε τους εργαζόμενους προς μια ισορροπημένη διατροφή για την καλή υγεία του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, προβιοτικά και πρεβιοτικά, φρούτα και λαχανικά. Αναπτύξτε προγράμματα που ενισχύουν τη φυσική δραστηριότητα (είτε in-houseείτε προσφέροντας συνδρομές σε γυμναστήριο) και προγράμματα αποτελεσματικής διαχείρισης του stress.
4. Ενημερωθείτε εσείς οι ίδιοι
Η γνώση είναι δύναμη. Πλέον, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικοί που μπορούν να σας κατευθύνουν στην καλή υγεία του εντέρου.
Και, φυσικά, είμαι πάντα στη διάθεσή σας!
Σχόλια