Τα ναι μεν αλλά του ελληνικού τουρισμού: Με ευοίωνες προβλέψεις αλλά και κρυμμένες παγίδες ο ελληνικός τουρισμός
Για νέο ρεκόρ τουριστών στην Ελλάδα κάνει λόγο η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutschen Welle, υπογραμμίζοντας πως ο τουριστικός τομέας, ο αποκαλούμενος και ως «βαριά βιομηχανία», βοηθάει την χώρα να βγει από την οικονομική κρίση.
Χαρακτηριστικό είναι πως η εφημερίδα αναφέρεται σε ουρές τουριστών μπροστά από την Ακρόπολη, σε «στριμωξίδι» στις παραλίες και σε πληρότητα στα ξενοδοχεία, σημειώνοντας πως «ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται για έκτη συνεχή χρονιά».
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας κατά 10,5%, ενώ, γενικότερα, ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσει ακόμη και τα 35 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 16,8%, σε ετήσια βάση, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, ενισχύει τις προσδοκίες για συνολικά καλύτερα αποτελέσματα και υψηλότερες επιδόσεις για το 2018, σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο έτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια σειρά στοιχείων που δημοσιοποιεί η Alpha Bank μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων της 3ης Αυγούστου, όπου, όπως σημειώνεται, οι δαπάνες των τουριστών κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 8,0% του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2017.
Αν όμως δει κάποιος όλα τα δεδομένα, ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με το World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO, 2012-2016) θα δει μια ανισότητα: ενώ ή χώρα μας κατέχει τη 14η θέση όσον αφορά στις αφίξεις, βρίσκεται μόλις 23η όσον αφορά στα έσοδα.
Αυτό σημαίνει πως το «στοίχημα» που πρέπει πλέον να κερδίσει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός είναι εκείνο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού µας και όχι της ποσοτικής, που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δείχνει δεδομένη. Πρωταρχική στρατηγική προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες αποτελεί διεθνώς η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού.
Επικεντρώνοντας στον ξενοδοχειακό κλάδο και στις προοπτικές του, τονίζεται πως αυτός θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού μέσα στα επόμενα έτη - αφού η Ελλάδα δύναται να αυξήσει το μερίδιό της στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό, από το ελκυστικό τουριστικό προϊόν που προσφέρεται και από την εκσυγχρονισμένη ξενοδοχειακή υποδομή.
Executive Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων από την ΕΕΔΕ
Προς αυτήν την κατεύθυνση και προς την παροχή περισσότερων «εφοδίων» στα στελέχη, η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) προσφέρει το Executive Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Το «στοίχημα» που πρέπει πλέον να κερδίσει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός είναι εκείνο της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού
Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία στελεχών υψηλού επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου για τον τουριστικό κλάδο και ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα και στις 2 Νοεμβρίου 2018 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Απευθύνεται σε διευθυντές και προϊστάμενους ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων, στελέχη των τμημάτων, ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και στελέχη στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας.
Στα σημαντικά στοιχεία του εντοπίζεται και το ότι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορεί να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ (ανεξάρτητα από την ειδικότητα του πτυχίου) ή/και στελέχη με σχετική επαγγελματική εμπειρία, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο διαμονής τους. Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος ανέρχεται σε 13 μήνες (336 ώρες).
Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμα από εδώ.
Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ιδρύθηκε το 1962 και είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη διάδοση, ανάπτυξη και προβολή των αρχών, των μεθόδων και της πρακτικής του σύγχρονου management. Στο πλαίσιο της ΕΕΔΕ λειτουργούν πέντε Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται το καθένα σε εξειδικευμένες λειτουργίες του management:
καθώς και τέσσερις τομείς που ασχολούνται με γενικότερα θέματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος:
Σήμερα η ΕΕΔΕ συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα management associations παγκοσμίως σε επίπεδο μελών και έργου. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 500.000 στελέχη και έχει προσφέρει περισσότερες από 800.000 ώρες εκπαίδευσης μέσα από 17.500 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕΔΕ καλύπτουν ουσιαστικά και σε βάθος κάθε δραστηριότητα του Management, χωρίζονται σε διακεκριμένες δέσμες σε επίπεδο μεταπτυχιακών, πιστοποιούμενων και διεπιχειρησιακών ενώ τα περισσότερα προσαρμόζονται και ενδοεπιχειρησιακά.
Για πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΕΕΔΕ (Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 61, 11144 Αθήνα, 6ος όροφος). Υπεύθυνος Προγράμματος: Μάκης Φιτέογλου 2102112000 (*623), e-mail: executive.tourism@eede.gr, Fax: 2102112028, Facebook.
Σχόλια