Ένας νέος δρόμος ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας δημιουργείται μέσω της συνεργασίας της Eurobank με το διεθνούς κύρους Ryerson University, με έδρα τον Καναδά, με την υπογραφή πενταετούς διάρκειας μνημονίου συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή έχει στόχο να εξασφαλίσει νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δικτύωσης για το ελληνικό startup οικοσύστημα, αλλά και πρόσβαση νέων Ελλήνων επιχειρηματιών του egg σε αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για την έναρξη αυτής της συνεργασίας, η Κοσμήτορας της σχολής “The G. Raymond Chang School of Continuing Education”του Ryerson University, Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη επισκέφθηκε την Αθήνα και το egg. Η ίδια μίλησε στο epixeiro.gr για τη συμμαχία ανάμεσα στη Eurobank και το Ryerson University.
Πείτε μας δυο λόγια για την συνεργασία του Ryerson University με το egg. Ποιος είναι ο στόχος;
Το egg και το Πανεπιστήμιο Ryerson, προχώρησαν σε αυτή τη συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Eurobank ήρθε σε επαφή μαζί μας λόγω του ενδιαφέροντός της να προσφέρει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης στους επιχειρηματίες του egg σε διεθνείς αγορές. Από το 2010, έτος ίδρυσης του DMZ στο Ryerson Πανεπιστήμιο, έχουν επιταχυνθεί 336 startups, οι οποίες έχουν σηκώσει συνολικά $474 εκατομμύρια δολάρια, και έχουν δημιουργήσει 3,246 θέσεις εργασίας. Η συνεργασία αυτή ταιριάζει γάντι.
Τι μπορούμε να αναμένουμε να συμβεί στο άμεσο μέλλον;
Τα επόμενα βήματα της συνεργασίας περιλαμβάνουν την προσέλκυση επιχειρηματιών του egg στο DMZ για mentorship και ανταλλαγών γνώσεων. Το φθινόπωρο, ένα μέλος της ομάδας από δύο προεπιλεγμένες εταιρείες θα ταξιδέψει στο Τορόντο και θα εργαστεί στο DMZ για 10 ημέρες. Το χειμώνα, σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε επιπλέον μέλη στο DMZ για διαμονή έως και τριών μηνών.
Πείτε μας δυο λόγια για το DMZ. Τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί; Τι success stories μπορείτε να μας αναφέρετε;
Το DMZ παρέχει επιτάχυνση στους επιχειρηματίες με μια ήδη υπάρχουσα επιχειρηματική ιδέα. Σε μια περίοδο που διαρκεί πάνω από τέσσερις εντατικούς μήνες, οι επιχειρήσεις αυτές αυξάνουν γρήγορα τα έσοδά τους, αυξάνουν τα μεγέθη συναλλαγών, ενισχύουν την αφοσίωση των πελατών και διευρύνουν την ομάδα πωλήσεών τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το DMZ κατατάχθηκε στην πρώτη επιχειρηματική εκκολαπτική μονάδα παγκοσμίως.
Μερικά παραδείγματα ιστοριών επιτυχίας από το DMZ περιλαμβάνουν τη FinTech startup ονόματι Borrowell. Με βάση το πιστωτικό ιστορικό ενός χρήστη, η υπηρεσία προσφέρει προσαρμοσμένα επιτόκια δανείων και στεγαστικών δανείων. Η Borrowell συνεργάστηκε πρόσφατα με μία από τις κορυφαίες τράπεζες του Καναδά, τη CIBC, για να δημιουργήσει μια λύση δανεισμού μέσω ενός κλικ.
Η δωρεάν εφαρμογή φωτογραφίας που ονομάζεται 500px είναι επίσης μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας. Με τη βοήθεια φωτογράφων από όλο τον κόσμο, η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να σχολιάζουν, να μοιράζονται και να συζητούν τα έργα φωτογραφίας τους.
Τέλος, η Navizor είναι μια επιχείρηση που ιδρύθηκε στην Ουκρανία, αλλά επωάστηκε στο DMZ για δύο μήνες το καλοκαίρι του 2016. Η πλατφόρμα πλοήγησης στον παγκόσμιο ιστό (και μέσω κινητών) έχει πλέον πάνω από 4.000 χρήστες και διατίθεται σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Navizor είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας διεθνούς εταιρείας που λαμβάνει πολύτιμη καθοδήγηση στο DMZ.
Με τη σωστή υποστήριξη και πόρους, υπάρχει δυνατότητα για πολλή καινοτομία στην Ελλάδα -Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη-
Πείτε μας δυο λόγια για το startup οικοσύστημα στο Καναδά γενικά. Ποια είναι τα δυνατά του στοιχεία;
Σύμφωνα με την Τράπεζα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Καναδά (BDC), το startup οικοσύστημα στον Καναδά βρίσκεται σε μια πολύ ευημερούσα κατάσταση και προβλέπεται να παραμείνει έτσι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018. Τα χαμηλά επιτόκια είναι καλά νέα για τους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν ή / να αναπτύξουν μια μικρή επιχείρηση και το χαμηλό δολάριο μας είναι επίσης επωφελές για τους εξαγωγείς. Ωστόσο, επί του παρόντος ασχολούμαστε με τις διαπραγματεύσεις της NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής), οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αυτές τις συνθήκες.
Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στον Καναδά. Έρευνα που πραγματοποίησε η Thomson Reuter πέρυσι αναφέρει ότι ο Καναδάς είναι η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι, το Πανεπιστήμιο Ryerson ήταν πολύ υπερήφανο που ξεκίνησε τη πρωτοβουλία Accessibility Project (Πρόγραμμα Προσβασιμότητας). Σε συνεργασία με το DMZ και το Sandbox από την DMZ, 17 επιχειρηματικές ομάδες έλαβαν μέχρι και 25.000 δολάρια σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και εμπορία καινοτόμου ιδέας, προϊόντος ή λύσης για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες. Το Πρόγραμμα Προσβασιμότητας είναι ο τρόπος μας να κάνουμε μια θετική διαφορά.
Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό startup οικοσύστημα; Είχατε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσετε με μερικούς Έλληνες και Ελληνίδες startupers στο egg. Ποιες οι εντυπώσεις σας;
Από την άφιξή μου, έχω δει από πρώτο χέρι ότι υπάρχει πολύ ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του Global Monitoring Entrepreneurship (GEM) του 2016, ένα εκπληκτικό 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, δείχνοντας υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στη χώρα. Πρόκειται για μια σαφή απόδειξη ότι με τη σωστή υποστήριξη και πόρους, υπάρχει δυνατότητα για πολλή καινοτομία στην Ελλάδα.
Στη ξενάγησή μου στο egg, είχα το προνόμιο να ξοδέψω χρόνο με νέους επιχειρηματίες που έχουν μερικές εξαιρετικά ελπιδοφόρες επιχειρηματικές ιδέες. Στις 24 Ιουνίου ήμουν καλεσμένη να παρευρεθώ στην κριτική επιτροπή στο Beyond Hackathon. Ορισμένες από τις FinTech καινοτομίες που σκέφτηκαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακές. Ειλικρινά, αυτοί οι επιχειρηματίες με ενέπνευσαν.
Τι ομοιότητες και διαφορές βλέπετε ανάμεσα στα δύο οικοσυστήματα μεταξύ Ελλάδας - Καναδά;
Όπως και στην Ελλάδα, ο Καναδάς ήταν σε μια θέση πριν από μερικά χρόνια, όπου πολλοί από τους τεχνολογικούς επιχειρηματίες μας εγκατέλειπαν τη χώρα για περισσότερες υποσχόμενες ευκαιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα άτομα αυτά επιστρέφουν στον Καναδά τα τελευταία χρόνια και ξεκινούν νέες επιχειρήσεις στη χώρα τους εδώ. Νομίζω ότι το οικοσύστημα στην Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει παρόμοια πορεία.Οι επιχειρηματίες που πήγαν σε άλλες χώρες θα επιστρέψουν σύντομα σε πιο ευνοϊκές και προσοδοφόρες συνθήκες.
Και στις δύο χώρες, πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αξία στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν βασικές γνώσεις. Για παράδειγμα, είναι πολύ ωφέλιμο για τους επιχειρηματίες να έχουν κατανόηση των οικονομικών, της ηγεσίας και της άντλησης κεφαλαίων. Στη Σχολή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ryerson, προσφέρουμε επίσης 30 προγράμματα πιστοποιήσεων που μπορούν να ολοκληρωθούν εξ ολοκλήρου από απόσταση, με θεματικές όπως η Επιχειρηματικότητα και οι Μικρές Επιχειρήσεις, η Οικονομία και η Διαχείριση Κεφαλαίων.
Επιπλέον, οι ευκαιρίες βιωματικής μάθησης μπορούν να προσφέρουν μεγάλη αξία στους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες στο Exchange Experience Learning School (ELX) έχουν την ευκαιρία να επιμεληθούν της εκπαίδευσής τους μέσω ενοτήτων coaching
Σχόλια