Mικρές άγνωστες ιστορίες πίσω από πασίγνωστες εταιρίες
Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποτε μια τρελή ιδέα και την έκαναν πράξη!
Πολλοί άνθρωποι περνούν μέρες, μήνες και χρόνια ολόκληρα στίβοντας το μυαλό τους για να βρουν μία έξυπνη ιδέα που θα τους κάνει πλούσιους – κατά προτίμηση πάμπλουτους, διάσημους και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι αρπάζουν την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται - άλλοτε τυχαία και άλλοτε κατόπιν προσπάθειας – ξεκινούν από κάπου και τελικά, με σκληρή δουλειά, δημιουργούν μία αληθινή επιχείρηση, εκπληρώνοντας το όνειρό τους.
Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Το παράδειγμα του Pierre Omidyar
Ο Pierre ήταν ένας απλός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και το 1995 άρχισε να κάνει δημοπρασίες μέσα από το προσωπικό του site. Το AuctionWeb, όπως ήταν τότε γνωστό, ήταν στην πραγματικότητα ένα προσωπικό project. Είχε όμως τέτοια απήχηση και τόση κίνηση η ιστοσελίδα που σταδιακά ο Pierre έπρεπε να την «αναβαθμίσει» σε διαδικτυακή επιχείρηση, ενώ άρχισε να χρεώνει τους χρήστες που ήθελαν να πουλήσουν πράγματα στο site του. Μάλιστα, σύντομα προσέλαβε τον πρώτο του υπάλληλο για να χειριστεί όλους τους ελέγχους πληρωμών. Ο ιστότοπος είναι πλέον γνωστός ως eBay.
GrubHub... κι έφαγες!
Δύο φίλοι και προγραμματιστές λογισμικού από το Σικάγο, ο Matt Maloney and Mike Evans, είχαν απηυδήσει από τις στίβες παλιών καταλόγων μενού αλλά από το πόσες ώρες έπρεπε να ψάχνουν για κάποιο εστιατόριο στην περιοχή τους που να κάνει delivery. Σε μία στιγμή απελπισίας και μετά από αρκετά τηλεφωνήματα και ψάξιμο στο ίντερνετ, τους ήρθε η ιδέα: θα φτιάξουν μια δική τους διαδικτυακή υπηρεσία αναζήτησης delivery και take away.
Το 2004 έφτιαξαν το GrubHub. Σήμερα το site αξίζει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια,έχει πάνω από 9.18 εκατομμύρια ενεργούς επισκέπτες και περισσότερους από 55.000 συνεργάτες εστιατορίων σε περισσότερες από 1.100 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ταξίδι που άλλαξε τη ζωή σε έναν αντιπρόσωπο εταιρίας καφέ
Ένα ταξίδι στο Μιλάνο έδωσε σε έναν νεαρό αντιπρόσωπο εταιρίας καφέ του Σιάτλ, μία καταπληκτική ιδέα: Να έφτιαχνε στις ΗΠΑ πολυτελή καφέ εσπρέσο-μπαρς όπως αυτά που υπάρχουν σε όλη την Ιταλία. Ο εργοδότης του δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να φτιάξει καφετέριες, αλλά συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη δουλειά του Howard Schultz.
Μάλιστα, συμφώνησε ακόμη να του πουλήσει και το όνομα και το εμπορικό σήμα της εταιρίας του, το Starbucks...
Οι δύο φτωχοί συγκάτοικοι που νοίκιαζαν το σαλόνι τους (με πρωινό)
Ο συνιδρυτής και CEO της Airbnb, Brian CheskyΤον Οκτώβριο του 2007 στο Σαν Φρανσίσκο έγινε ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Δύο φτωχοί (τότε) συγκάτοικοι, ο Joe Gebbia και ο Brian Chesky, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast για τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου, έναντι πληρωμής, για να βγάλουν το δικό τους ενοίκιο.
Το 2008 ίδρυσαν την Airbnb (ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος Airbedandbreakfast), την πιο διάσημη ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων όλων των τύπων, σε όλο τον κόσμο.
Ο νεαρός Ιάπωνας που ξεκίνησε έναν κολοσσό από το υπόγειο του σπιτιού του
Το όνομα Matsushita Electric μάλλον δεν το γνωρίζετε. Ήταν η εταιρία ηλεκτρικών ειδών που δημιούργησε ένας νεαρός Ιάπωνας από την Οσάκα. Το 1917, ενώ ήταν ήταν μαθητευόμενος στην Δημοτική Εταιρία Ρεύματος και χωρίς καμία σχετική μόρφωση, σκέφτηκε πως να φτιάξει μια βελτιωμένη πρίζα. Το αφεντικό του δεν ενδιαφέρθηκε για την ιδέα του. Έτσι και αυτός παραιτήθηκε και άρχισε να κάνει δοκιμές στο υπόγειο του σπιτιού του, ενώ άρχισε να φτιάχνει λάμπες ποδηλάτου με μπαταρίες και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Την ίδια χρονιά, ο Konosuke Matsushita ίδρυσε την Matsushita Electric, όπως ήταν γνωστή μέχρι το 2008. Τότε, η εταιρεία άλλαξε επισήμως το όνομά της σε Panasonic. Σήμερα η εταιρία αξίζει 66 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της Panasonic πέθανε τον Απρίλιο του 1989.
Πηγή: news.gr
Σχόλια