Ένας 24-ωρος οδηγός προγραμματισμού της ημέρας σας για να συγχρονιστείτε με το εσωτερικό βιολογικό σας ρολόι
Έχετε ακούσει ποτέ για αυτό το πράγμα που το λένε «υπερχιασματικό πυρήνα» (suprachiasmatic nucleus SCN); Αυτό, λοιπόν, είναι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, βρίσκεται βαθιά μέσα στον υποθάλαμο, πίσω από τους βολβούς των ματιών και ελέγχει τον κιρκαδικό ρυθμό. Με λίγα λόγια, το SCN δίνει οδηγίες στην επίφυση να αυξήσει την παραγωγή της μελατονίνης (μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου μέσω της ενίσχυσης της υπνηλίας και της μείωσης της κινητικής δραστηριότητας)όταν πέφτει το φως της ημέρας και να μειώνει την παραγωγή της όταν το SCN λαμβάνει την πληροφορία από τα οπτικά νεύρα για το φως της ημέρας. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζει πολλές και διαφορετικές οργανικές λειτουργίες μέσα σε έναν κύκλο 24 ωρών.
Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να οργανώσετε την ημέρα σας ακολουθώντας τον κιρκαδικό ρυθμό.
· Σε φυσιολογικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να αυξάνεται λίγο πριν ξυπνήσουμε και συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το μεσημέρι. Η μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης του αίματος γίνεται το πρωί, κατά τη διάρκεια του ξυπνήματος. Τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το φως της ημέρας, παρεμποδίζεται η έκκριση της μελατονίνης. Όλα αυτά μας προετοιμάζουν να ξεκινήσουμε την ημέρα μας!
· Τις πρωινές ώρες (με αποκορύφωμα στις 9πμ) γίνεται αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης.
TIP: Αν έχετε το χρόνο και την… κατάλληλη παρέα, απολαύστε το πρωινό σεξ!
· Η μνήμη εργασίας (το σύστημα με το οποίο γίνεται η εισαγωγή δεδομένων μέσα στον εγκέφαλο, περνούν από τα εσωτερικά μας φίλτρα, μεταφράζονται σε πληροφορία και ομαδοποιούνται), η ετοιμότητα και η συγκέντρωση βελτιώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών.
· Έρευνες έχουν δείξει ότι 8 με 11πμ είναι οι καλύτερες ώρες για να διαχειριστείτε με επιτυχία τα δυσκολότερα πνευματικά projectsτης ημέρας και, πιο συγκεκριμένα, η νοητική ετοιμότητα είναι στο μέγιστο ανάμεσα στις 10 με 11πμ.
TIP: Χρησιμοποιείστε αυτή την χρονική περίοδο για να διευθετήσετε την επίλυση προβλημάτων υψηλής σημαντικότητας και άλλες πνευματικά προκλητικές εργασίες, αφήνοντας τα σχετικά πιο εύκολα tasksγια αργότερα.
· Γύρω στις 8 με 8.30πμ είναι η πιο κινητική ώρα του εντέρου.
TIP: Αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ρυθμίζετε την επίσκεψη στην τουαλέτα, να αδειάζετε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από όλα όσα δεν είναι απαραίτητα και είστε έτοιμοι να πάρετε δυναμικές αποφάσεις, βασισμένοι στο ένστικτό σας (gutinstinct).
· 11πμ μέχρι το μεσημέρι: Η εστίαση και η συγκέντρωση αρχίζουν φυσιολογικά να μειώνονται, όμως η ετοιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
TIP: Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ώρα για ένα επαγγελματικό meeting. Με το μεγαλύτερο μέρος της πιο απαιτητικής εργασίας για την ημέρα σχεδόν να έχει γίνει, είστε ακόμα σε πολύ καλή θέση να πάρετε σύνθετες αποφάσεις και να λύσετε «ζόρικα» προβλήματα.
· Η λεκτική ικανότητα χτυπάει κόκκινο το μεσημέρι (12μμ).
TIP: Αυτή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ώρα για μια διαφωνία. Έχετε να λύσετε κάποιο σημαντικό οικονομικό θέμα ή μια προσωπική υπόθεση; Κάντε το τώρα!
· Από τις 12 ως τις 2μμ, είμαστε στα πιο χαρούμενά μας, ό,τι ακριβώς χρειάζεται το επαγγελματικό networking.
TIP: Αν αναρωτιόσασταν ως τώρα ποια είναι η καλύτερη ώρα για να συζητήσετε μια επαγγελματική συνεργασία ή συμφωνία, τώρα έχετε την απάντηση.
· Από τις 2 ως τις 3μμ, ο μεταβολισμός αρχίζει να κόβει ταχύτητα και αυξάνεται η υπνηλία.
TIP: Αν πάρετε έναν 20λεπτο υπνάκο (power nap, το λέμε) σε αυτό το διάστημα της ημέρας, θα βελτιώσει την ετοιμότητα και τις κινητικές σας ικανότητες.
· Περίπου στις 3μμ είναι η ώρα που φτάνει στο αποκορύφωμά της η μακροπρόθεσμη μνήμη.
TIP: Αυτή θα μπορούσε να είναι η τέλεια ώρα για να ξεσκονίσετε τις σημειώσεις σας για ένα επερχόμενο project που απαιτεί την χρήση νέας γνώσης ή για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο.
· Από τις 4 ως τις 6μμ, η εγρήγορση παίρνει μια νέα ώθηση.
TIP: Μπορείτε να οργανώσετε την ολοκλήρωση της σημαντικής δουλειάς της ημέρας σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Εναλλακτικά (ή επιπρόσθετα), μπορείτε να απαντήσετε σε μη επείγοντα emails, να κάνετε τις πληρωμές σας και να οργανώσετε την επόμενη ημέρα.
· Το χρονικό διάστημα από τις 3 ως τις 7μμ είναι, συνήθως, η καλύτερη ώρα για φυσική δραστηριότητα.
· Η κυκλοφορία του αίματος, ο μυϊκός συντονισμός, οι χρόνοι αντίδρασης και η μυϊκή δύναμη είναι στο peakτους αυτές τις ώρες.
TIP: Οργανώστε να παίξετε το αγαπημένο σας σπορ, να κάνετε την γυμναστική σας ή απλά να πάτε για έναν γρήγορο περίπατο σε αυτό το διάστημα και θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι:
· Ο γρηγορότερος χρόνος αντίδρασης είναι περίπου στις 4μμ.
· Η μεγαλύτερη καρδιακή αποτελεσματικότητα και η μυϊκή δύναμη είναι περίπου στις 5μμ.
· Οι σύνδεσμοι και οι μύες είναι πιο ζεστοί και ελαστικοί (μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού) τις απογευματινές ώρες.
· Η αρτηριακή σας πίεση φτάνει το μέγιστο περίπου στις 6.30μμ.
· Η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος είναι περίπου στις 7μμ.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Τα απογεύματα είναι η ιδανική ώρα για ένα ποτήρι κρασί, διότι το συκώτι είναι σε καλύτερη κατάσταση να μεταβολίσει το αλκοόλ εκείνη την ώρα της ημέρας.
· Η έκκριση της μελατονίνης ξεκινά με τη δύση του ηλίου, σε απάντηση της μείωσης του φωτός.
· Παρόλο που μπορεί να σας φανεί περίεργο, για τους περισσότερους ανθρώπους, η δημιουργικότητα κορυφώνεται περίπου στις 9 με 10μμ. Όταν ξεκινά να πέφτει η ενεργητικότητά μας λίγο πριν τον ύπνο, ο μετωπιαίος φλοιός (μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για πράγματα όπως η προσοχή, η οργάνωση και η μνήμη εργασίας) αρχίζει και δίνει λιγότερη σημασία στην εκτίμηση του τι συμβαίνει γύρω σας. Αντί να συγκεντρώνεστε στα τωρινά projects (πλησιάζει ένα σημαντικό deadline που σας αγχώνει, μια απαιτητική εργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχετε για την επόμενη ημέρα), ο εγκέφαλός σας είναι ικανός να περιπλανιέται πιο ελεύθερα και να σκέφτεται με μη- γραμμικούς τρόπους.
TIP: Καλύτερα να ασχοληθείτε με θέματα ή προβλήματα που απαιτούν ανοιχτού τύπου σκέψη.
· Ο πιο βαθύς ύπνος είναι γύρω στις 2πμ.
· Η χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος είναι περίπου στις 4.30πμ.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω ποικίλουν ανάλογα με τον δικό σας ενεργειακό κύκλο και τον χρονότυπό σας (πχ αν είστε πρωινός ή απογευματινός τύπος), όμως οι περισσότεροι είμαστε κάπου στη μέση.
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν μπορούμε πάντα να επιλέγουμε πότε θα κάνουμε ποια πράγματα- και έχετε δίκιο. Όμως, κατέχοντας αυτή τη γνώση από τις Νευροεπιστήμες, μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε το πρόγραμμά σας όσο πιο κοντά στο εσωτερικό σας ρολόι μπορείτε.
Πηγές
- Harriet Griffey: The Art of Concentration: Enhance focus, reduce stress and achieve more. Pan Macmillan, 2010.
- Melatonin: A Closer Look, The American Heritage® Science Dictionary, Houghton Mifflin Company.
- Sue Shellenbarger (for The Wall Street Journal, Work and Family Section): The Peak Time for Everything: Pack More in a Day By Matching Tasks To the Body’s Energy. Updated 09/26/2012, Accessed: 09/18/2014.
- Josie Padro (for alive Interactive): Your Body Clock. February-March 2014. Accessed 09/18/2014.
- Stephanie Dutchen (for the U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Institute of General Medical Sciences): A Light on Life’s Rhythms. Accessed 09/18/2014.
- Bob Condor (for The Chicago Tribune): The Body Clock. Published 10/31/1994, Accessed 10/02/2014.
- Kayte Nunn (for The Sydney Morning Herald): Reset your body clock. Published 06/02/2012, Accessed 10/02/2014.
- Tanner Christensen (for Creative Something): Why You’re More Creative At Night And How To Reproduce The Effect. Posted 09/07/2013, Accessed 10/02/2014.
- Belle Beth Cooper (for Buffer): Why Most Olympic Records are Broken In The Afternoon: Your Body’s Best Time For Everything. Posted 07/18/2013, Accessed 10/03/2014.
Σχόλια