Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός GreenTech Challenge 2018 by ESU NTUA
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Ιδεών που διοργανώθηκε από τη Μονάδα Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο διαγωνισμός GreenTech Challenge by ESU NTUA έγινε το τριήμερο 04-06 Μαϊου στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π. με την παρουσία εκπροσώπων του παραγωγικού ιστού της χώρας σε θέσεις κριτών με την πολύτιμη βοήθεια μεντόρων από τον ακαδημαϊκό τομέα και από το χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και startupers.H αυτοματοποίηση του Mantis Financial Tool εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αξιολόγησης καθώς αποτελεί ένα ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών: (IRR, NPV, ROI). Είκοσι δύο ομάδες δούλεψαν πάνω στις ιδέες τους με την καθοδήγηση των μεντόρων τους κατά τη διάρκεια των workshops που εξελίσσονταν σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Αν και η διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό συμμετοχών από ερευνητικές ομάδες, από τα εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και από startup εταιρίες που έχουν αναδειχθεί στο οικοσύστημα. Ο κος Αραβώσης, αν. Καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος Ο.Ε. του GreenTech Challenge σήμανε την έναρξη του τριημέρου με την ομιλία του και διατύπωσε τους στόχους και το όραμα της πρωτοβουλίας αυτής.
Ο Χρήστος Νικολούδης υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ και ιδρυτής της spin off του ΕΜΠ Mantis Business Innovation ανέλυσε το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα παρουσίασε μεθόδους χρηματοοικονομικής ανάλυσης και αξιολόγησης των καινοτόμων ιδεών. Mέσα από τα workshops για το Business Model Canvas και το Value Proposition Canvas (Δημήτρης Γερογιάννης-Chainproof.ai), για συμβουλές παρουσίασης των ιδεών (Αθηνά Ντόβα-Owiwi), και την επιστήμη του Marketing (Ηλίας Βαρθολομαίος- Owiwi) οι ιδέες των ομάδων υποστηρίχθηκαν ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εξελιχθούν από καινοτόμες ιδέες σε ώριμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Η τελική φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 06-05-2018 με δώδεκα ομάδες να προκρίνονται και να καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους καθώς και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επταμελούς κριτικής επιτροπής. Από αυτούς η νικήτρια ομάδα Blakbear, με μέλη τον Θεοδωράτο Θεμιστοκλή , τον Μιχαήλ Κασιμάτη, τον Max Grell καθώς και τον Giandrin Barandun παρουσίασαν την ιδέα τους που αφορά στην εύκολη, φθηνή και αξιόπιστη καταγραφή και παροχή δεδομένων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε παγκόσμια κλίμακα με χρήση αισθητήρα σε μορφή αυτοκόλλητου. Η ιδέα κέρδισε σημαντική υποστήριξη για την εξέλιξη του σχεδίου της μαζί με την πρόκριση στην τελική φάση αξιολόγησης στο RG Challenge στο Λονδίνο. Οικονομική υποστήριξη για ανάπτυξη της ιδέας καθώς και την εξασφάλιση θέσης σε θερμοκοιτίδα κέρδισε και η ομάδα Dogs’ Voice, στην οποία μέλος είναι η Έλενα Δέδε, που στηρίζει φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, ενώ σχεδιάζει και εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα PARITY που απαρτίζεται από τρείς φοιτητές του Ε.Μ.Π. τον Στεφανάτο Χρήστο, την Μουσχουτζή Μαρία και τον Μοσχοβίτη Ανδρέα Η ιδέα τους αφορά μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα που επιτρέπει σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της πράσινης ενέργειας..
Στη λήξη της διοργάνωσης ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας ανέδειξε τη συμβολή του ΕΜΠ στην ανάπτυξη καινοτομιών που ενισχύουν την κοινωνική ευμάρεια και βοηθούν την περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας, δείχνοντας την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του στο νέο εγχείρημα GreenTechChallenge by ESU NTUA.
Σχόλια