Ο Ευάγγελος Ρωσσέτος είναι μηχανικός πληροφορικής και υπηρετεί τον κλάδο της μηχανογράφησης καταστημάτων λιανικής από το 2004. Είναι ο νεότερος σε ηλικία που έχει λάβει άδεια φορολογικών ταμειακών συστημάτων από το Υπ. Οικονομικών. Έχει ιδρύσει την MULTISYSTEMS Συστήματα λιανικής το 2004, την ACR Electronics ΕΠΕ το 2010 και την SIMPLY POS LTD στο Ην. Βασίλειο το 2016 για την οποία και μίλησε στο epixeiro.gr.
Γεια σου Βαγγέλη. Πες μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Simply POS και ποιος ο σκοπός της;
Η Simply δημιουργήθηκε το 2016 από εμένα και τους Co founders μου (Αντώνη και Παναγιώτη). Η εμπλοκή μας με το industry της λιανικής ξεκινάει από το 2004 με ισχυρό track record επιτυχιών στον συγκεκριμένο χώρο. Κατασκευάζαμε ταμειακές μηχανές και μέχρι σήμερα, μας έχουν εμπιστευτεί πάνω από 25000 σημεία λιανικής χρησιμοποιώντας τα προϊόντα μας.
Έχοντας λοιπόν ένα τόσο «βαρύ» παρελθόν στην οργάνωση καταστημάτων λιανικής αναγνωρίσαμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια πως λειτουργεί αυτός ο κλάδος, βιώσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, καθώς και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ο τρόπος που οι λιανέμποροι μπορούν να οργανωθούν έχοντας πλέον σύμμαχο την τεχνολογία, το internet και τις Cloud υποδομές.
Για να σου δώσω μια γρήγορη εικόνα του τι επικρατεί, εάν κάποιος επαγγελματίας ήθελε να οργανώσει το κατάστημα του (Να παρακολουθεί δηλαδή τις πωλήσεις του, την αποθήκη του, τις παραγγελίες του και το προσωπικό του) έπρεπε να προμηθευτεί ακριβό εξοπλισμό όπως ακριβά POS συστήματα που στοιχίζουν 2000 – 2500 €, πανάκριβους Servers εάν επρόκειτο για εγκατάσταση περισσοτέρων του ενός καταστημάτων, στην συνέχεια, έπρεπε να απευθυνθεί σε μια εταιρία λογισμικού προκειμένου να προμηθευτεί software αξίας πάνω από 1500 Ευρώ κατά μέσο όρο, να έρθουν τεχνικοί, να κάνουν εγκατάσταση, να έρχονται κάθε τόσο να αναβαθμίζουν το σύστημα (άλλα λεφτά εκεί) και γενικά, αν ήθελες να έχεις τον έλεγχο του καταστήματος έπρεπε να κάνεις όλη την παραπάνω πολυέξοδη και αντιπαραγωγική φασαρία καθώς και πολλά περισσότερα που αν κάτσω να σκεφτώ μπορώ να σου εξιστορώ για μέρες.
Α! Βάλε και τα προβλήματα που είχαν όλα αυτά για να «παίξουν» καλά. Γενικά, παρότι βρισκόμαστε εν έτει 2018, υπάρχει ένα ολόκληρο industry που συντηρείται (και ακριβοπληρώνεται) από όλη αυτή την ιστορία με το «παλαιάς μορφής λογισμικό»
Έχοντας βιώσει αυτή την κατάσταση σε όλο της το μεγαλείο, είπαμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό και ξεκινήσαμε ανάποδα (Μας αρέσει εκ πεποιθήσεως το reverse engineering) αναλύοντας δηλαδή τις δυσκολίες και βρίσκοντας τρόπους να απαλλάξουμε τους πελάτες από όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προανέφερα.
Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η Simply POS, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη; Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Το Simply, είναι το πιο εύχρηστο σύστημα που μπορεί να επιλέξει ένας επαγγελματίας λιανικής. Μηχανογραφεί και αυτοματοποιεί τις διαδικασίες για επιχειρήσεις που διαθέτουν από 1 έως 101 καταστήματα. Τα οφέλη είναι προφανή καθώς ο επαγγελματίας που θα επιλέξει να οργανώσει την επιχείρηση του με το Simply δεν χρειάζεται ούτε να ξοδευτεί, ούτε να περάσει την Οδύσσεια της μηχανογράφησης που περιέγραψα προηγουμένως. Να σου δώσω και μια τάξη οικονομικού μεγέθους, το Simply σε ένα βασικό πακέτο στοιχίζει 30€ το μήνα ποσό που οποιοσδήποτε μπορεί να διαθέσει και επιπλέον δεν απαιτεί την αγορά εξειδικευμένου hardware.
Ο επαγγελματίας, με τον υπολογιστή ή το tablet που ήδη έχει, μπορεί να επισκεφτεί το website μας στο simplypos.com, να κάνει μια γρήγορη εγγραφή στην πλατφόρμα, και σε λιγότερο από 3 λεπτά να ξεκινήσει να οργανώνει το κατάστημα του μέσα από ένα πολύ φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με λογαριασμό social media. Εγκατάσταση, ρυθμίσεις και αναβαθμίσεις δεν χρειάζονται, όλα βρίσκονται στο Cloud.
Κάνεις είσοδο με το Email και τον κωδικό σου και όλα είναι εκεί, τα προϊόντα, το απόθεμα, οι προμηθευτές, οι πελάτες, οι πωλήσεις τα στατιστικά, όλα. Φυσικά μπορείς να συνδεθείς στο σύστημα από οποιαδήποτε συσκευή και να παρακολουθείς τα πάντα σε πραγματικό χρόνο από το Smartphone όπου και αν βρίσκεσαι, σαν να ήσουν εκεί. Με αυτό τον τρόπο έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 250 πελάτες που χρησιμοποιούν το σύστημα σε καθημερινή βάση.
Οι επενδυτές, ιδίως σε Seed stage, επενδύουν στους ανθρώπους, και για να το θέσω πιο σωστά, επενδύουν μόνο σε διαβασμένους ανθρώπους -Ευάγγελος Ρωσσέτος -
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Κατ’ αρχάς τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε είναι πάρα πολλά και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε και καινούρια. Είμαστε μια ομάδα με την φιλοσοφία του «Όλα γίνονται» για τα θαύματα μόνο ζητάμε μια προθεσμία 24ων ωρών και τα κάνουμε και αυτά. Τα εμπόδια τεχνικής φύσεως είναι όλα αντιμετωπίσιμα, το κυριότερο εμπόδιο που συναντήσαμε και εξακολουθούμε να συναντάμε (ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό όσο περνάει ο καιρός) είναι η παιδεία των Ελλήνων χρηστών σε θέματα πληροφορικής και Cloud τεχνολογιών. Να σου δώσω ένα παράδειγμα, νομίζουν ότι επειδή το σύστημα λειτουργεί στο Cloud, ότι δίνουμε στοιχεία στην εφορία, ή ότι τα δεδομένα τους δεν είναι ασφαλή και μπορεί να χαθούν. Γενικά πιστεύουμε ότι όλα τα εμπόδια προσπερνιούνται με πολλή έρευνα, σκληρή δουλειά και ειλικρινείς σχέσεις με τους πελάτες. Όποιος λειτουργεί με αυτή τη φιλοσοφία, με ότι και αν ασχολείται, η εξίσωση «θα του βγει»
Τι θέλετε να δείτε η Simply POS να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα; Υπάρχουν σχέδια επέκτασης στο εξωτειρκό;
Ξεκινήσαμε την Simply με όραμα επέκτασης εκτός Ελληνικών συνόρων από την πρώτη κιόλας μέρα. Είναι γεγονός, ότι από την στιγμή που βρισκόμαστε στο Internet διεκδικούμε πελάτες από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα μας υποστηρίζει πολλαπλά νομίσματα, ζώνες ώρας και ότι χρειάζεται για διεθνή επέκταση. Αυτή την στιγμή το περιβάλλον του συστήματος είναι σε Αγγλικά, Ελληνικά και Ιταλικά. Σε 5 χρόνια ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε περισσότερες από 10 χώρες και η Simply να είναι μια από τις ηγέτιδες εταιρίες στον χώρο των Cloud συστημάτων Point of sale.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Ναι, ναι, ναι, το φωνάζω και το διαλαλώ στους πάντες αυτό. Πίστεψε με, ξεκινώντας ένα project έχεις τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς να φέρεις εις πέρας όσων αφορά όλες τις πτυχές του project σου, την οποία μόνο εσύ –ως Founder- μπορείς να κάνεις, και για να την κάνεις δεν χρειάζεσαι καν χρήματα.
Για παράδειγμα, έχεις μια ιδέα τεχνολογίας; Κάτσε και σχεδίασε όλες τις σελίδες ή τα states της εφαρμογής σε χαρτί. Ξεκαθάρισε πως θα βγάζεις χρήματα, βγάλε τιμολογιακή πολιτική, άρχισε να bloggάρεις με θέμα το industry σου, παρακολούθησε τον ανταγωνισμό και άλλα τόσα που δεν είναι της παρούσης. Αν τα κάνεις όλα αυτά καλά και αποτελεσματικά, και άξιους Co founders θα βρεις, και λεφτά θα βρεις και οι επενδυτές θα έρθουν ως φυσικό επακόλουθο.
Μην ξεχνάμε, ότι και οι επενδυτές είναι άνθρωποι, εργάζονται σε εταιρίες (funds) οι οποίες θέλουν να είναι κερδοφόρες σε βάθος χρόνου και φυσικά, ιδίως σε Seed stage, επενδύουν στους ανθρώπους, και για να το θέσω πιο σωστά, επενδύουν μόνο σε διαβασμένους ανθρώπους.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Να διαβάζουν πολύ, να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τεράστιες ψυχολογικές διακυμάνσεις καθώς μια startup έχει πολλά Ups & Downs, να ξυπνάνε νωρίς το πρωί, να τρώνε υγιεινά και να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή.
Αν ήσουν κλεισμένος σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχες 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σου, πώς θα τον έπειθες να επενδύσει στην startup σου;
Θα του έλεγα ότι μια ομάδα με 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο της, κοιμάται και ξυπνάει με μία και μόνο σκέψη, να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που δουλεύει το Industry της. Εγώ προσωπικά, αν μάθαινα ότι υπάρχει κάποιος ανταγωνιστής μας που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τρόμαζα.
Ποια είναι η χειρότερη και αντίστοιχα η καλύτερη συμβουλή που έχεις ακούσει για την startup σου;
Χειρότερη συμβουλή: Δεν γίνεται, μην το κάνεις, θα αποτύχεις. Που δυστυχώς, όλοι έχουμε ακούσει πολλές φορές ανάλογες συμβουλές ακόμα και από τους οικείους μας. Την καλύτερη συμβουλή, και θα σου φανεί αστείο, την διάβασα σε ένα καφενείο στην επαρχία. Είχε ένα κάδρο στον τοίχο που έλεγε: «Αυτοί που λένε ότι δεν γίνεται, παρακαλούνται να μην ενοχλούν αυτούς που προσπαθούνε να το κάνουν.»
Ποιο είναι το αγαπημένο σου quote;
Amat Victoria Curam (Victory loves preparation) από την ταινία The Mechanic, και με εκφράζει απόλυτα.
Σχόλια