Η έξυπνη ομπρέλα «POWER OMBRA» στην Mαθητική Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens
Έκαναν το όραμά τους πράξη και για αυτό είναι πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, που συμμετέχουν το πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Όταν κλήθηκαν από το πρόγραμμα να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να σκεφθούν και να υλοποιήσουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, κατέληξαν στη δημιουργία μιας έξυπνης ομπρέλας που τοποθετείται παντού και προσφέρει δροσιά αλλά και ενέργεια για να φορτίζουν οι χρήστες τα κινητά τους τηλέφωνα!
Μετά από σκληρή δουλειά και την υποστήριξη σημαντικών χορηγών, τα παιδιά είναι έτοιμα να παρουσιάσουν στο κοινό και στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece την «POWER OMBRA», την Τρίτη 17 Απριλίου στο The Mall Athens στο Μαρούσι, στη μεγάλη Μαθητική Εμπορική Έκθεση που διοργανώνει το ΣΕΝ/JA Greece.
H «POWER OMBRA» είναι εξαιρετικά καλαίσθητη, με την επιμέλεια του χορηγού των παιδιών, της εταιρείας ΤΕΝΤΟΠΕΙΡΑΪΚΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ.
Είναι πολύ λειτουργική για γρήγορη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών σε όποιο απομακρυσμένο σημείο κι εάν τοποθετηθεί (παραλία, βουνό) καθώς η ενέργεια παράγεται από τον ήλιο μέσω του φωτοβολταϊκού πάνελ που βρίσκεται πάνω από την ομπρέλα. Σε αυτό το δύσκολο αλλά πολύ δημιουργικό έργο της υλοποίησης της ιδέας, πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια του κ. Δημήτρη Δολαψάκη από τον οποίο τα παιδιά πήραν και σπουδαίες γνώσεις. Με το αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, από την πώληση μετοχών, τα παιδιά αγόρασαν το πάνελ, τα καλώδια, τον μετασχηματιστή, το power bank και… έτσι ξεκίνησαν όλα! Στη μέση της ομπρέλας υπάρχει ένα μικρό τραπεζάκι για να τοποθετούνται πράγματα καθώς και ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα κουτάκι ασφαλείας για να αποθηκεύουν αντικείμενα και να φορτίζουν με ασφάλεια τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, οι χρήστες.
Το ταξίδι από την επιχειρηματική ιδέα μέχρι την υλοποίησή της είναι μαγικό. Δημιουργεί έντονα συναισθήματα χαράς και προσφέρει την υπέροχη αίσθηση της επιτυχίας. Σε αυτό το ταξίδι δίπλα στους μαθητές στέκεται, ανεκτίμητος αρωγός, ο εξαιρετικός καθηγητής, κοινωνιολόγος κ. Θανάσης Σαϊσάνας.
Ο κ. Σαϊσάνας, υπεύθυνος του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece για τα Eκπαιδευτήρια Καίσαρη, τονίζει ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά και το μέλλον τους.
«Είναι μια δραστηριότητα η οποία «ξεφεύγει» από τις αυστηρά μαθητικές υποχρεώσεις, καλλιεργώντας τη φαντασία των μαθητών και ικανοποιώντας την ανάγκη τους να εργαστούν ομαδικά κάνοντας χρήση των μέσων της εποχής μας. Τα δυσκόλεψε η τήρηση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και η επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, όπως η αναζήτηση μετόχων ή χορηγών, αλλά τα κατάφεραν όλα μια χαρά», λέει με ενθουσιασμό ο κ. Σαϊσάνας και συνέχισε: «Τα παιδιά άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η δημιουργία και η διαχείριση μιας επιχείρησης είναι μια εργασία η οποία απαιτεί διαρκή ενασχόληση. Έμαθαν να αναζητούν τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίου και τους απασχολεί η διαχείρισή του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Σχεδιάζουν να πουλήσουν το πρωτότυπο προϊόν πιθανόν στο σχολείο ή σε κάποιο γονέα, να επιστρέψουν μέρος του ποσού στους μετόχους και το υπόλοιπο σε φιλανθρωπικό σκοπό. Πολλά από τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους να ακολουθήσουν επιχειρηματικούς δρόμους και το αντιμετωπίζουν ως μια πρώτη επαφή με τον Κόσμο των Επιχειρήσεων».
Ο κ. Θανάσης Σαϊσάνας καλεί τους συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα να δηλώσουν το Σεπτέμβριο συμμετοχή στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του ΣΕΝ/JA Greece.
«Η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι αρκετά διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Τα καινοτόμα προϊόντα καταλαμβάνουν συνεχώς έδαφος και προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σίγουρα η ελεύθερη αγορά λειτουργεί με εφαλτήριο την επιχειρηματικότητα, επομένως η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι η βάση», τονίζει ο κ. Σαϊσάνας και προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των καθηγητών των σχολείων που στήνουν Εικονικές Επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο, για να ανταλλάσσονται πληροφορίες και ιδέες σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης. «Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόφαση των καθηγητών να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Εγώ θα πρότεινα στους συναδέλφους μου να το δοκιμάσουν, αξίζει πολύ τον κόπο. Κάθε ενέργεια ξεκινά από λογική σκέψη και κάθε πράξη από μία απόφαση. Όπως έλεγε και ο Λάο Τσε: «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα».
Σχόλια