Ένα νέο trend κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή του, αλλάζοντας τα δεδομένα στον εργασιακό τομέα κι αποκτώντας όλο και περισσότερους πιστούς, κυρίως για τα προνόμια που προσφέρει. Το όνομα αυτού: εργασία από το σπίτι. Ο αντίκτυπός του δε, μεγάλος, αφού πλήθος ερευνών έρχεται να υπογραμμίσει τα οφέλη που απορρέουν από ένα πιο άνετο κι ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.
Παρότι, βέβαια η ψηφιακή εποχή και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση γεννά τις προϋποθέσεις – όπως τα cloud services – για να εργάζεται κανείς από όποιο σημείο του πλανήτη θέλει, αρκεί να διαθέτει μια καλή σύνδεση, το μοντέλο της επιχειρηματικότητας από το σπίτι δεν είναι καινούργιο. Επισκοπώντας κανείς τη διεθνή επιχειρηματική σκηνή ανακαλύπτει ουκ ολίγα παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν κάποτε από ένα γκαράζ και σήμερα αγγίζουν κολοσσιαία μεγέθη. Ακόμα κι αν ο Στηβ Βόσνιακ, συνιδρυτής της Apple, κατέρριψε τον μύθο πως η συναρμολόγηση του πρώτου Apple I έγινε στο γκαράζ του Στηβ Τζομπς σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Bloomberg, εύκολα εντοπίζει κανείς άλλα τρανταχτά παραδείγματα.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικούς από εκείνους που έφτασαν στην απόλυτη επιτυχία χωρίς να κουνηθούν από το σπίτι τους.
Amazon
Ενδεικτική «garage company», όπως είναι ο αμερικανικός εκμοντερνισμένος ορισμός της εργασίας από το σπίτι, αποτελεί η Amazon. Όταν το 1994 ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος αναζητούσε νέες επενδυτικές ευκαιρίες παρατήρησε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: η χρήση του διαδικτύου αναπτυσσόταν με ρυθμό 2.300 % το μήνα.
Κάπως έτσι αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει την τεράστια δυναμική, αρχικά από το σπίτι του. Μια μικρή ομάδα εργαζόταν εντατικά εντός κι εκτός του σπιτιού του Τζεφ για να εντοπίσει βιβλία και να αναπτύξει ένα φιλικό προς τον χρήστη διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Το εγχείρημα πέτυχε και η Amazon επέκτεινε τις εμπορικές της δραστηριότητες σε αμέτρητους κλάδους με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο διαδικτυακό πολυκατάστημα στον κόσμο. Πολλοί δε είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αν δεν υπήρχε η χαλαρότητα του σπιτικού περιβάλλοντος τον πρώτο χρόνο δημιουργίας της εταιρείας, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένο.
Hewlett-Packard
Από ένα νοικιασμένο σπίτι, για την ακρίβεια γκαράζ, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους και ο Μπιλ Χιούλετ και ο Ντέιβ Πάκαρντ το 1939. Στο ισόγειο της Addison Avenue στην Καλιφόρνια, κατασκεύαζαν στην αρχή πρωτότυπα ιατρικά μηχανήματα, συσκευές αστρονομίας και άλλα μέχρι που ανακάλυψαν τον ηχητικό ταλαντωτή και κέρδισαν την προσοχή της Walt Disney, η οποία τον χρησιμοποίησε για να φτιάξει την κλασική κι αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Fantasia». Έναν χρόνο αργότερα αποχωρίστηκαν το δημιουργικό περιβάλλον του νοικιασμένου γκαράζ τους και μετακόμισαν σε νέα γραφεία. Ωστόσο το εκκολαπτήριο του κολοσσού της HP παραμένει μέχρι σήμερα τουριστικό αξιοθέατο.
Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο υπήρξε κάποτε ένα ερευνητικό πρόγραμμα δυο αποφοίτων του Στάνφορντ.Το 1998 ο Λάρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ,αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια πολύ πιο αποτελεσματική μηχανή αναζήτησης από την Lycos, αναλύοντας όλες τις συνδέσεις στον εκκολαπτόμενο παγκόσμιο ιστό του διαδικτύου και κατατάσσοντάς κάθε σελίδα με βάση την αξιοπιστία της σε συγκεκριμένα θέματα. Δύο χρόνια δουλειάς στο σπίτι και στο πανεπιστήμιο ήταν αρκετά για τη δημιουργία μας καινούργιας μηχανής αναζήτησης που θα μπορούσε να απαντήσει σε κάθε ερώτημα. Η ιστορική τους είσοδο στον κόσμο των επιχειρήσεων έγινε και πάλι εντός ενός νοικιασμένου γκαράζ. Οι δυο τους κι ένας υπάλληλος κατάφεραν να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος βρίσκει πληροφορίες. Το 2006, αποφάσισαν να αγοράσουν το χώρο που είχε φιλοξενήσεις τις πρώτες τους προσπάθειες και να εντάξουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στο εργατικό δυναμικό τους, ως Αντιπρόεδρο διαχείρισης προϊόντων. Σύμφωνα με την Google, τα πρώτα αυτοσχέδια αυτά γραφεία «διέθεταν πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πλυντηρίου, του στεγνωτηρίου και της μπανιέρας», και παρείχαν επίσης «χώρο στάθμευσης» στον πρώτο υπάλληλο της εταιρείας... Αυτό το σπιτικό περιβάλλον, ήταν το μυστικό για τη μακρά πορεία της τεχνολογικής εταιρείας.
Barbie
Ωστόσο τα παραδείγματα δεν σταματούν στην τεχνολογία και δεν ανήκουν μόνο στα τέλη του προηγούμενο αιώνα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την Barbie.
Όταν το 1935 η 19χρονη Ρουθ Χάντλερ πήγε στο Χόλιγουντ για να σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο γνώρισε τον συμμαθητή και μελλοντικό σύζυγό της Έλιοτ Χάντλερ. Λίγο μετά το γάμο τους, το ζευγάρι αποφάσισε να στήσει ένα ολόκληρο εργαστήριο παραγωγής ειδών δώρου στο σπίτι του. Ο θόρυβος που έκαναν ωστόσο αρκετός για να εκδιωχθούν από τον ιδιοκτήτη τους και να αναζητούν άλλο εργασιακό καταφύγιο. Εκείνη την περίοδο βρήκαν τον Ματ Μάτσον, συμμαθητή του Έλιοτ που κατασκεύαζε κορνίζες στο δικό του υπόγειο και αποφάσισαν να ιδρύσουν την Mattel από τα αρχικά των δύο φίλων. Η «οικιακή» βιοτεχνία κατασκεύαζε αρχικά κορνίζες μινιατούρες και έπιπλα για παιδικές κούκλες. Μέχρι που η Χάντλερ σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη είδε μια κούκλα 30 εκατοστών που αναπαρίστανε την ηρωίδα ενός δημοφιλούς, για την εποχή, γερμανικού κόμικ. Η Λίλη εντυπωσίασε την Χάντλερ με τις καμπύλες της και τα γερμανικού τύπου τακούνια της. Πριν επιστρέψει στην Αμερική έβαλε στη βαλίτσα της τρεις τέτοιες κούκλες και μόλις έφτασε ξεκίνησε να σχεδιάζει μια παρόμοια έφηβη κούκλα με in fashion γκαρνταρόμπα που θα απευθύνεται σε κοριτσάκια και θα έχει το υποκοριστικό όνομα της κόρης της. Όταν η κούκλα προβλήθηκε στην τηλεόραση προκάλεσε φρενίτιδα στα κορίτσια και μέσα σε λίγο καιρό κατάφερε να πουλήσει 350.000 κομμάτια. Έκτοτε η Mattel Μπήκε στη Wall Street και πούλησε περισσότερες από 1 δισ. Barbie παρότι η εμπνευστής αποχώρησε νωρίς από την εταιρεία.
Walt Disney
Το 1923, ο Walt Disney άφησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος καρτούν στο Kansas City και μετακόμισε στο Hollywood. Με 40 δολάρια στη τσέπη και τα υλικά ζωγραφικής του κλείνεται σε ένα γκαράζ και δανείζεται 500 δολάρια για να ετοιμάσει ένα animated film. Στην αρχή είχε στήσει μια κάμερα σε μερικά ξύλινα κουτιά και σχεδίαζε αστείες φιγούρες πάνω σε μπαλόνια, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο. Το 1928 δημιούργησε τον περίφημο Μίκυ Μάους εμπνευσμένος από τον μικρό ποντικό που ικέτευε για φαγητό στο μικρό υπόγειο στούντιό του. Ο Μίκυ Μάους έγινε ανάρπαστος και ο ίδιος δήλωνε αργότερα «ελπίζω ότι ποτέ δεν θα λησμονήσουμε ένα πράγμα: ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι»... Ακολούθησε η σύσταση της εταιρείας Walt Disney Production με τον αδερφό, πολλοί ακόμα ήρωες και φυσικά η χιονάτη με τους 7 νάνους το 1937 μια εξαιρετικά δαπανηρή ταινία που έκανε τεράστια επιτυχία. Όταν κάποτε ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο επίτευγμα στη ζωή του η απάντησή του ήταν «ήταν όλο αυτό το καταραμένο πράγμα, το ότι κατάφερα να χτίσω αυτό τον οργανισμό από το τίποτα και να τον κρατήσω»...
Πηγή:www.insider.gr
Σχόλια