Μάθε τις καλύτερες συμβουλές των ειδικών για να περάσεις σε άλλον τομέα εργασίας χωρίς φόβο
«Θέλω να αλλάξω δουλειά!». Αν πρόκειται για μία σκέψη που κάνεις όλο και πιο συχνά, τότε να σου πούμε πως δεν είσαι μόνος. Σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία Society for Human Resource Management, στην Αμερική το 19% περίπου των εργαζομένων δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.
Δες 5 συμβουλές από ειδικούς ανθρώπινου δυναμικού για επιτυχημένη αλλαγή.
Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλλει. Κατάγραψε τι ακριβώς σε φοβίζει. Όταν δεις τους φόβους σου σε λίστα, είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις ότι αυτό που θεωρείς χειρότερο σενάριο δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Να θυμάσαι ότι οι μεγάλες αλλαγές συνοδεύονται πάντα από άγχος. Αναγνώρισέ το, αλλά μην υποκύψεις σε αυτό.
Να είσαι αυθεντικός. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Google, Laszlo Bock, έχει επισημάνει τη σημασία τού να είσαι ειλικρινής όταν κάνεις αίτηση για νέα δουλειά. Εξάλλου, αν θέλεις να αλλάξεις εργασία για να χρησιμοποιήσεις πραγματικά τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά σου, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να δεις ειλικρινά αυτούς τους παράγοντες. Πώς μπορείς να επιλέξεις ένα ενδιαφέρον και με προκλήσεις επάγγελμα, αν δεν ξέρεις τι σε προκαλεί και σε ενδιαφέρει;
Κάνε μία αυτο-αξιολόγηση. Αν σου είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι θα ήθελες να κάνεις, χρησιμοποίησε ένα από τα πολλά τεστ αυτο-αξιολόγησης στο Διαδίκτυο. Αυτά τα κουίζ είναι απλά σχεδιασμένα για να σε κάνουν να σκεφτείς τι σου αρέσει, πώς βλέπεις την επαγγελματική σου ζωή, πού είσαι πιο ικανός και ποιος τομέας ταιριάζει ιδανικά σ’ εσένα.
Πώς θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
- Ξεκίνα με θετική προσέγγιση. Οτιδήποτε αρχίζεις με τη βεβαιότητα ότι δε θα τα καταφέρεις, τελικά, δεν τα καταφέρνεις. Υιοθέτησε την προσέγγιση ότι μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς. Έξυπνο τρικ: Συναναστρέψου με άτομα που έχουν βρει το πάθος τους.
- Ανάτρεξε στο παρελθόν σου. Σκέψου τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου. Πότε ένιωθες χαρούμενος;
- Κατάγραψε τα μικρά πράγματα που σε ευχαριστούσαν – από τότε που δούλευες σε καφετέρια επειδή σου άρεσε να μιλάς με κόσμο έως το ότι ενθουσιαζόσουν στα μάθημα γαλλικών.
- Βρες τα ταλέντα σου. Σκέψου πότε ένιωθες ότι ήσουν πολύ καλός σε κάτι. Μάθε να αναγνωρίζεις πού είσαι δυνατός.
- Ένωσε τα σημεία. Τώρα είναι η ώρα να βάλεις σε τάξη αυτά που σε ευχαριστούν και τα ταλέντα σου. Βρες τρόπο για να ενώσεις τα σημεία μεταξύ τους.
- Μάθε τη διαφορά μεταξύ χόμπι και κερδοφόρου επαγγέλματος. Αφού αναγνωρίσεις κάποιο σχέδιο ενώνοντας τα σημεία, σκέψου αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καριέρα που θα σου αποδίδει χρήματα.
Πηγή: shape.gr
Σχόλια