Είμαι ή νομίζω ότι είμαι και πως το Life Coaching μας βοηθάει να βρούμε την απάντηση
«Δεν είμαι τόσο έξυπνος όσο οι άλλοι», «Είμαι άτυχος, όλα στραβά μου πάνε», «Είμαι ανοργάνωτος» και άλλες τέτοιου είδους πεποιθήσεις αναφέρονται συχνά κατά την διάρκεια μια συνεδρίας Life coaching από τους coachees (το πρόσωπο που απευθύνεται σε κάποιο life Coach). Είναι αυτές οι πεποιθήσεις, οι επονομαζόμενες περιοριστικές που όλοι έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτό που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι το πόσες τέτοιες περιοριστικές πεποιθήσεις έχει κάποιος, πόσο μεγάλες είναι και το πόσο τις αφήνει να τον επηρεάζουν.
Στόχος μιας συνεδρίας Life Coaching είναι να βοηθήσει το άτομο να βρει τις λύσεις που έχει ήδη μέσα του και να του αποδείξει ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έχει πετύχει είτε το ίδιο ακριβώς πράγμα είτε κάτι ανάλογο. Και αφού το έχει πετύχει μόνος του στο παρελθόν μπορεί να στηριχτεί και πάλι στις δικές του δυνάμεις για να πετύχει τον καινούργιο στόχο που έχει θέσει.
«Το τι μπορείς και το τι όχι δεν εξαρτάται από τις ικανότητες σου, αλλά από τα πιστεύω σου….Αν θέλεις διαφορετικά πράγματα, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις διαφορετικά πράγματα» - Νικόλας Σμυρνάκης
Με γνώμονα τα παραπάνω γίνεται ένας ιδιόμορφος «μονόλογος», μια αφήγηση, όπου στην ουσία ο coachee μοιράζεται τις απόψεις και αναλύει τις σκέψεις του στον coach. Αυτός με τη σειρά του, είναι ενεργός ακροατής, παραμένοντας πάντα όμως ουδέτερος. Ενισχύει την αφήγηση χρησιμοποιώντας την τεχνική των κατάλληλων ερωτήσεων όπως αναφέρει ο κος Χαράλαμπος Πετράς στο βιβλίο του «Η τέχνη του Coaching», δηλαδή η κατάλληλη ερώτηση, κατάλληλα διατυπωμένη την κατάλληλη στιγμή και άλλα εργαλεία και τεχνικές όπως η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, η αντανάκλαση και η αναπλαισίωση με απώτερο σκοπό ο coachee να βρει την αλήθεια που υπάρχει μέσα του και να δει τα πράγματα με την πραγματική τους διάσταση και όχι μέσα από το πρίσμα των πεποιθήσεων.
Ένα παράδειγμα μέσα από το οποίο αποδεικνύεται ότι πολλές φορές αυτό που μοιάζει με πρόβλημα του χαρακτήρα μας είναι απλά οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις και η συμπεριφορά μας είναι το παρακάτω:
Ο Coachee έχει απευθυνθεί έχοντας ως στόχο να καταφέρει να πάρει πτυχίο. Έχει ξεπεράσει την κανονική διάρκεια των σπουδών του και απομένουν κάποια λίγα μαθήματα και η διπλωματική για να ορκιστεί. Παρόλα αυτά έχει επέλθει σε ένα τέλμα και μια απογοήτευση γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρει γιατί έχει δώσει τα μαθήματα και άλλες φορές αλλά δεν τα κατάφερε», καταλήγοντας ότι «μάλλον δεν τα «πιάνει» όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές του».
Μέσα από τη συνεδρία και σιγά σιγά, έγινε η προσπάθεια να μεταφερθεί η εστίαση του coachee από το υποτιθέμενο πρόβλημα (δεν τα πιάνω όπως οι άλλοι) στο πραγματικό «πρόβλημα». Παραμένοντας ουδέτερος και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερωτήσεις βοήθησα τον coachee να αναγνωρίσει και να καταλήξει μόνος του στο συμπέρασμα ότι τελικά στην ουσία όταν διαβάζει δεν είναι και τόσο συγκεντρωμένος και πολλές φορές δε χρησιμοποιεί τις σημειώσεις που ο ίδιος έχει κρατήσει κατά τη διάρκεια του μαθήματος γιατί πιστεύει ότι δεν είναι καλές.
Μετά από αυτή την «ανακάλυψη» η όλη αντιμετώπιση του θέματος αλλάζει και από πρόβλημα χαρακτήρα μετατρέπεται σε πρόβλημα συμπεριφοράς δίνοντας έτσι την απαραίτητη δύναμη και παρακίνηση στον coachee για την επίτευξη του στόχου.
Και 6 μήνες μετά να τον καταφέρνει!!!
Ο Νικόλας Σμυρνάκης στο αριστουργηματικό βιβλίο του «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου» αναφέρει τα εξής: «Το τι μπορείς και το τι όχι δεν εξαρτάται από τις ικανότητες σου, αλλά από τα πιστεύω σου …. Αν θέλεις διαφορετικά πράγματα, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις διαφορετικά πράγματα».
Αν και εσύ λοιπόν βρίσκεσαι σε κάποιο τέλμα, έχεις κουραστεί και πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερα πράγματα μπορεί να ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι διαφορετικό και να απευθυνθείς σε έναν Life Coach!
Σχόλια