Οι ιδρυτές της ChainProof, Δημήτρης Γερογιάννης (υπεύθυνος για το business development), Μανώλης Αδαμόπουλος (υπεύθυνος πωλήσεων), Κωνσταντίνος Τσιούνης (υπεύθυνος marketing) & Αλέξης Πολύζος (υπεύθυνος ανάπτυξης της πλατφόρμας και των operations) μίλησαν στο epixeiro.gr.
Η ChainProof.ai ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο σαν Medler στον διαγωνισμό Beyond Hackathon της Eurobank. 3 συμφοιτητές και φίλοι, οι Αλέξης και Γιάννης Πολύζος και ο Κωνσταντίνος Τσιούνης, του Τμήματος Μηχανικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Δημήτρης Γερογιάννης, Διδακτορικός στο ίδιο τμήμα, ξεκίνησαν με σκοπό να κερδίσουν των παραπάνω διαγωνισμό. Στη συνέχεια, προστέθηκε στην ομάδα ο Μανώλης Αδαμόπουλος και η ομάδα κατέβασε την ιδέα Medler στο EGG όπου και κατάφερε να είναι μια από της ομάδες του 5ου κύκλου. Έπειτα από έρευνα, και με την βοήθεια του EGG η ομάδα είδε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ιδέα Medler και αναγκάστηκε να την αλλάξει. Έπειτα από πολύ σκέψη και από μια προσωπική εμπειρία του Δημήτρη, ιδρύθηκε η ChainProof.ai, μια εφαρμογή με την οποία μπορείς να «σκανάρεις» ένα έργο τέχνης και να δεις από που προέρχεται. Σκοπός της ChainProof.ai είναι να μπορούν όλοι να βλέπουν το ιστορικό ενός έργου τέχνης απλά «σκανάρωντας» το, έτσι ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο χώρο του εμπορίου της τέχνης.
Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η ChainProof, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;
Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο τέχνης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εμπιστοσύνη. Όσοι αγοράζουν ένα έργο τέχνης, είναι πολύ επιφυλακτικοί για την προέλευση του έργου. Οι λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι βασισμένες στο χαρτί. Απλά πιστοποιητικά που δύσκολα κάποιος μπορεί να είναι σίγουρος για την εγκυρότητά τους. Εδώ λοιπόν έρχεται η ChainProof.ai να καλύψει αυτό το κενό. Μέσα από το σύστημά της, δίνει τη δυνατότητα στο κάτοχο του έργου τέχνης να καταγράψει το ιστορικό του έργου και έτσι να του είναι πιο εύκολο να το πουλήσει σε ένα ενδιαφερόμενο. Από την άλλη, κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα έργο τέχνης, μπορεί απλά να μπει στην εφαρμογή μας, να «σκανάρει» το έργο και να δει το ιστορικό αν αυτό έχει καταχωρηθεί σε εμάς. Επίσης, το σύστημα ελέγχει σε βάσεις δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης, όπως της Interpol στην οποία πήραμε πρόσφατα πρόσβαση, αν το έργο που «σκαναρήστηκε» είναι κλεμμένο. Τέλος, η ChainProof.ai έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα στο οποίο οι πελάτες της μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες επιπλέον λειτουργίες όπως να ζητήσουν μια εκτίμηση, από συνεργαζόμενους εκτιμητές της ChainProof.ai, για το έργο τέχνης τους.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Ο Δημήτρης μας έλεγε ένα απόγευμα για ένα περιστατικό όπου ένας τύπος είχε δει σε ένα site της Περιφέρειας Ηπείρου μια κλεμμένη εικόνα από ένα μοναστήρι σε ένα χωριό των Ιωαννίνων, και σε ένα ταξίδι του στην Ολλανδία έτυχε να επισκεφθεί μια γκαλερί και να δει την συγκεκριμένη εικόνα να εκθέτεται. Και τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν η κλεμμένη εικόνα που είχε δει. Η ιστορία αυτή είχε δημοσιευθεί σε μια τοπική εφημερίδα, την οποία διάβασε ο Δημήτρης και μας είπε.
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Τα εμπόδια που είχαμε αντιμετωπίσει στο ξεκίνημά μας με την Medler ήταν κυρίως γραφειοκρατίας τα οποία ήταν ικανά να μας κάνουν να αλλάξουμε στόχο. Σαν ChainProof.ai, οι δυσκολίες που έχουμε συναντήσει είναι κυρίως στην ανάλυση της αγοράς καθώς πρόκειται για έναν σκοτεινό και δύσκολα προσβάσιμο, ως προς τις πληροφορίες, χώρο. Επίσης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι στο κομμάτι της αξιοπιστίας, δηλαδή δύσκολα μας εμπιστεύονται για να εισάγουν τα έργα τέχνης τους σε εμάς. Ο λόγος είναι ότι είμαστε μια νέα εταιρεία και για αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία Blockchain και δημιουργούμε στρατηγικές συνεργασίες έτσι ώστε να προσφέρουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία στους πελάτες μας.
Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;
Στον ελεύθερο μας χρόνο κάνουμε διάφορα. Ο στόχος όλων μας είναι να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν και μας ξεκουράζουν έτσι ώστε να μπορούμε να αποδίδουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, στο Μανώλη αρέσει να κάνει ταξίδια με την μηχανή του όπως και στον Κωνσταντίνο με το αυτοκίνητο. Ο Αλέξης είναι ο γυμναστηριακός τύπος της ομάδας και στον ελεύθερο του χρόνο θα τον βρεις σίγουρα σε κάποιο γυμναστήριο ενώ ο Δημήτρης προτιμά μια παρτίδα σκάκι. Πέρα όμως από αυτά, όλοι μας δίνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας στο να εξελίσσουμε τις γνώσεις μας στα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ασχολείται ο καθένας μας αλλά και στο να καλλιεργούμε το πνεύμα μας δίνοντας το παρών στα κοινωνικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Φυσικά και μπορεί! Το βασικό συστατικό είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει, να έχεις την κατάλληλη ομάδα και να το κυνηγάς με κάθε τρόπο. Αν ξέρεις ότι αυτό που κάνεις μπορεί να φέρει χρήματα και έχεις και τα παραπάνω, τότε τα υπόλοιπα θα έρθουν με το πέρασμα του χρόνου.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε σε νέους επιχειρηματίες είναι να παραμένουν δυνατοί. Στη σημερινή Ελλάδα οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι πολλά. Πρέπει να έχουν ένα στόχο και τον κυνηγάνε με κάθε δύναμη.
Πείτε μας δυο λόγια για την συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα Egg. Πώς σας έχει βοηθήσει να υλοποιήσετε την ιδέα σας σε επιχείρηση; Και τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε όσους στέλνουν τώρα τις προτάσεις τους για τον 6ο κύκλο;
Το EGG, πέρα από τον εργασιακό χώρο που μας προσφέρει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, μας παρέχει έμπειρους μέντορες από όλους τους τομείς, οι οποίοι μας βοηθάνε να αναπτύξουμε το προϊόν μας και να διορθώσουμε τυχόν λάθη.
Οι συμβουλές που έχουμε να δώσουμε για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον νέο κύκλο του προγράμματος egg είναι, 1) οι συμμετέχοντες να έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένες ομάδες με άτομα από διάφορα γνωστικά πεδία, καθώς αυτό που έχουμε δεί είναι ότι από τα πιο βασικά στοιχεία για να πετύχει μια ιδέα και στην συνέχεια η επιχείρηση είναι η ομάδα. 2) Να είναι σίγουροι ότι η ιδέα τους λύνει κάποιο πρόβλημα και να έχουν κάνει την σωστή έρευνα έτσι ώστε να μπορούν να το αποδείξουν.
Αν ήσασταν κλεισμένος σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχατε 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σας, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να επενδύσει στην startup σας;
H ChainProof.ai προσφέρει καλύτερη διαχείριση και οικονομική εκμετάλλευση ενός έργου τέχνης, μέσα από ένα πιστοποιημένο οικοσύστημα που επιτρέπει την πιστοποίηση της ιστορικότητας των συναλλαγών και των υπηρεσιών. Ειδικότερα, μέσα από την πλατφόρμα της ChainProof.ai συλλέκτες, επενδυτές, μουσεία, γκαλερί, οίκοι δημοπρασιών και καλλιτέχνες μπορούν να συναλλάσσονται με πιστοποιημένη τέχνη και έτσι να μειώνεται το ρίσκο απάτης και να αυξάνεται η εμπορική αξία του έργου τέχνης.
Τι θέλετε να δείτε η ChainProof να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;
Θέλουμε η ChainProof.ai να παρέχει την υπηρεσία της και σε άλλα προϊόντα, πέρα από τα έργα τέχνης, έτσι ώστε να μειώσουμε την απάτη με τα πλαστά ακριβά προϊόντα.
Σχόλια