Παύλος Μαυρίδης: Υποστηρίξτε την υποψηφιότητά σας με πάθος και δυναμισμό
Ο Παύλος Μαυρίδης, HR Manager στην ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ, με τιμητική διάκριση στα βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG το 2009 και κατάκτηση αργυρού μεταλλίου στα HR Awards 2016 & 2017 μεταξύ άλλων διακρίσεων, μίλησε στο epixeiro.gr για θέματα πρόσληψης, βιογραφικού, δεξιοτήτων και όχι μόνο...
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα, δεδομένου ότι αναζητούμε σύνθετους υποψηφίους που έχουν ένα πακέτο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, που θα συμβάλουν στην προσωπική και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Ποιες είναι οι 3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;
- Εξοικείωση με την τεχνολογία για την εξοικονόμηση του χρόνου κατά την εκτέλεση των εργασιών και ασφαλή εξαγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων.
- Ομαδικό πνεύμα και ικανότητα να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με συναδέλφους και συνεργάτες. Οι μονάδες είναι απαραίτητες, αλλά οι ομάδες και οι συνεργασίες κάνουν τη διαφορά!
- Δεκτικότητα στη μάθηση και στις νέες προκλήσεις, με στόχο τη συνεχή βελτίωση και τη μείωση του αρνητισμού.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι;
- Δεν αφιερώνουν χρόνο για να ενημερωθούν για την ιστορία, τα προϊόντα και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
- Προσκομίζουν ή αποστέλλουν αναλυτικά βιογραφικά σημειώματα με πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες, που δεν σχετίζονται με την προσφερόμενη θέση.
- Δεν παρακολουθούν τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Διακατέχονται από χαμηλό δείκτη αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας, με αποτέλεσμα να επιζητούν safe επιλογές, χωρίς ρίσκα, θυσίες, αλλά και προοπτικές εξέλιξης. Γενικά, αποφεύγουν να κρίνουν και να κρίνονται!
Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;
Επιθυμητά και όχι ιδανικά, ένα καλό βιογραφικό πρέπει να είναι περιεκτικό, συνήθως δισέλιδο και να περιλαμβάνει πληροφορίες, οι οποίες θα αποδεικνύονται, είτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είτε με την προσκόμιση συμπληρωματικών εγγράφων. Επίσης, αξιολογείται θετικά όταν οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις ολοκληρώνονται on time με καλούς βαθμούς και η επαγγελματική πορεία του υποψηφίου καταγράφει ανοδική πορεία και δεν μοιάζει με «εργασιακό καρδιογράφημα»! Επιπλέον, έμφαση δίνεται στην προσπάθεια του υποψηφίου για δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί μέσω του βιογραφικού. Τέλος, οι πολλές συχνές εργασιακές αλλαγές, συνήθως αξιολογούνται αρνητικά.
Ποιες είναι οι τάσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στο περιβάλλον εργασίας;
- Τηλεργασία
- Συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.
- Ανάθεση υπηρεσιών και διαδικασιών σε εταιρείες outsourcing, για την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.
- Περιορισμός της διαπροσωπικής επαφής και ανάπτυξη της «απομακρυσμένης επικοινωνίας».
Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
- Καθορισμός και εφαρμογή ενός αξιοκρατικού συστήματος αμοιβών και παροχών με τη συναίνεση της ομάδας.
- Στενή παρακολούθηση της απόδοσης των ανθρώπων, δίνοντας συχνό feedback και αναπτύσσοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.
- Ανάθεση projects με ξεκάθαρες οδηγίες και προδιαγραφές, προσφέροντας τη δυνατότητα στην ομάδα να λάβει πρωτοβουλίες.
- Αξιοποίηση του rotation, αφενός για τη διάχυση της εταιρικής γνώσης, αφετέρου ως πρακτική επιβράβευσης.
- Δια βίου εκπαίδευση για όλα τα μέλη της ομάδας, συμμετέχοντας σε σεμινάρια και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ποιος θα είναι ο ρόλος του HR σε 5-10 χρόνια από τώρα; Πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό;
Σήμερα το HR εκτιμάται περισσότερο από τις Διοικήσεις για τον παραδοσιακό του ρόλο, που σχετίζεται κυρίως με την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εφαρμόζοντας ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς και με τη σωστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αποφεύγοντας πρόστιμα και παρατυπίες. Στο μέλλον, θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα παραπάνω, προσθέτοντας δεξιότητες και γνώσεις που συνδέονται με την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τα HR analytics, τις διαπραγματεύσεις και το cultural architecture, προκειμένου να παρουσιάζει τεκμηριωμένα και έγκυρα στοιχεία, για την ορθή χρησιμοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει την δουλειά που θέλει;
- Να συλλέξει πληροφορίες για την εταιρεία και για την προσφερόμενη θέση.
- Να έχει αυτογνωσία, δεκτικότητα, φιλομάθεια και προσαρμοστικότητα.
- Να μη φοβάται τα ρίσκα και να αναλαμβάνει τις ευκαιρίες, με δεδομένο ότι πιστεύει στις δυνατότητες του και έχοντας κατά νου, ότι οι καλές εταιρείες επενδύουν στους ανθρώπους και δεν επιθυμούν να πειραματίζονται μαζί τους.
- Να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του με πάθος και δυναμισμό, υποστηρίζοντας, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση: Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά παραδείγματα:
- Υποψήφιος οικονομικός αναλυτής θα πρέπει να γνωρίζει τον ισολογισμό της εταιρείας και να είναι σε θέση να κάνει το σχετικό σχολιασμό!
- Υποψήφιος πωλητής θα πρέπει να γνωρίζει τα προϊόντα και τα σημεία πώλησης.
- Υποψήφιος marketer θα πρέπει να θυμάται διαφημίσεις, συσκευασίες και τιμές προϊόντων της εταιρείας, αλλά και του κλάδου γενικότερα.
- Υποψήφιος R&D στέλεχος θα πρέπει να έχει άποψη για τις διατροφικές συνήθειες - τάσεις των καταναλωτών.
Σχόλια