Η είδηση για το κλείσιμο των 12 από τα 37 εστιατόρια της αλυσίδας Jamie’s Italian μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν. Φαίνεται ότι το brand name Jamie Oliver, το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια μεσουρανεί στον χώρο της εστίασης, έχει αρχίσει πια να ξεβάφει και να χάνει τη γοητεία του.
Πράγματι τα τελευταία χρόνια η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη για τον «Γυμνό Σεφ», όπως είχε ονομαστεί η εκπομπή του στη δύση του 20ού αιώνα. Τα μαγαζιά του, που άλλοτε οι πελάτες σχημάτιζαν ουρές, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Τo 2015 έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα Recipease (της αλυσίδας ντελικατέσεν), ενώ την ίδια τύχη είχε το 2017 το τελευταίο από τα τέσσερα εστιατόρια Union Jacks, καθώς και το άλλοτε δημοφιλές περιοδικό μαγειρικής «Jamie». Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πριν από λίγο καιρό, το γκουρμέ μπριζολάδικο Βarbecoa έβαλε πωλητήριο.
Υπολογίζεται ότι από το 2014 οι επιχειρήσεις του έχουν χάσει σε αξία περίπου 90 εκατ. στερλίνες (περίπου 100 εκατ. ευρώ), με τα χρέη του να ανέρχονται σε 71,5 εκατ. στερλίνες.
Ένα brand name που αντιστέκεται…
Παρά την απώλεια 500 θέσεων εργασίας και την καυστική προσέγγιση των βρετανικών Μέσων, που μάλλον δεν είδαν με καλό μάτι τις φωτογραφίες που ανήρτησε η σύζυγός του από την πολυτελή κατοικία τους αξίας εννέα εκατομμυρίων στερλινών, ο Jamie Oliver μάλλον δεν θα πεινάσει καθώς εξακολουθεί να πουλάει.
Μόνο το 2016 τα έσοδά του από την πώληση προϊόντων με το όνομά του –από κατσαρόλες, τηγάνια και ποδιές κουζίνας μέχρι βιβλία, μαχαίρια και γουδιά– ήταν 7,3 εκατ. στερλίνες. Η δε περιουσία του σήμερα εκτιμάται στα 150 εκατ. στερλίνες, αρκετή ώστε ο 42χρονος σεφ να ζήσει μία άνετη ζωή.
Τι έφταιξε;
Προφανώς κάποιος θα αναρωτηθεί τι ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα εις βάρος του άλλοτε κραταιού σεφ. Πώς ο άνθρωπος που είχε το άγγιγμα του Μίδα έφθασε να κλείνει τα περισσότερα εστιατόριά του;
Η αποτυχία του αποδίδεται σε μια σειρά αποτυχημένων στρατηγικών. Αρκετοί μίλησαν για χαμηλή ποιότητα φαγητού, για αλόγιστη επέκταση με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος της ποιότητας, για άχρωμα καταστήματα χωρίς ταυτότητα και δίχως ίχνος καινοτομίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ξεπερασμένα.
Τα καταστήματά του έβγαζαν εικόνα εγκατάλειψης, καθώς εδώ και χρόνια δεν γινόταν τίποτα: ούτε το μενού ανανεώθηκε ούτε η διακόσμηση. Σαν κάποιος να πίστευε ότι ένα μαγικό χέρι θα τα έσερνε προς την κερδοφορία.
Ο Jamie Oliver έπεσε ο ίδιος θύμα της επιτυχίας του. Πιστεύοντας ότι η αναγνωρισιμότητά του αρκούσε για να γεμίσει τα εστιατόριά του, είχε και αυτός την ίδια τύχη που είχαν τα εστιατόρια Planet Hollywood, που φτιάχτηκαν από celebrities πριν από δύο δεκαετίες στην Αμερική.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια και εκπαίδευση προσωπικού) αλλά και το Brexit, το οποίο όχι μόνο ώθησε το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών προς τα πάνω, αλλά και επηρέασε την ψυχολογία των Βρετανών, που περιόρισε τις εξόδους του, τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί σήμερα ο βασιλιάς είναι γυμνός…
Σχόλια