Ο Δρ. Χρήστος Αλεξάκος είναι συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της InSyBio. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και κατέχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει πολυετή εμπειρία στην διαχείριση αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων πληροφορικής και στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού.
Η InSyBio (Intelligent Systems Biology) είναι μια εταιρεία βιοπληροφορικής που επικεντρώνεται στην ανάλυση βιολογικών και ιατρικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας με σκοπό τον εντοπισμό προβλεπτικών βιοδεικτών για την πρόβλεψη της επίδρασης φαρμάκων, θεραπειών, διατροφικών προϊόντων και προϊόντων κοσμητικής στην ανθρώπινη υγεία και σε ασθένειες. Η InSyBio δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερευνητών μεταπτυχιακών βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές βιολόγους στο να μπορέσουν να εξάγουν βιολογική γνώση με προγνωστική, διαγνωστική και θεραπευτική αξία από τα δεδομένα τους, επιτρέποντας την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού και κλινικών δοκιμών νέων φαρμακευτικών και διατροφικών προϊόντων για την αντιμετώπιση σημαντικών ασθενειών της εποχής μας όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Νόσοι Alzheimer, Parkinson) και παχυσαρκία. Ο Δρ. Αλεξάκος εξηγεί ο ίδιος στο epixeiro.gr καλύτερα το τι είναι η InSybio.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει η InSyBio και ποια τα οφέλη;
Η επαναστατική τεχνολογία της InSyBio προσφέρει μία πλήρη και αποδοτική μεθοδολογία εξαγωγής βιοδεικτών με ταυτόχρονη ολοκλήρωση βιολογικών δεδομένων από διάφορους τύπους πειραμάτων και με αποδεδειγμένη ικανότητα στην αξιόπιστη εξαγωγή βιοδεικτών από πειράματα μεγάλης κλίμακας πρωτεομικής με μεγάλη προβλεπτική ακρίβεια. To InSyBio Suite είναι μια πλατφόρμα φιλική προς το χρήστη με εργαλεία έξυπνης και συνδυαστικής ανάλυσης βιολογικών δεδομένων για την εύρεση βιοδεικτών διαγνωστικής, προγνωστικής και θεραπευτικής αξίας.
Μια startup θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει τα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν για την εμπορευματοποίηση της ιδέας της και στη συνέχεια να δει τι χρήματα χρειάζεται για να αναπτυχθεί! -Δρ. Χρήστος Αλεξάκος-
Πώς ακριβώς λειτουργεί η InSyBio; Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Η InSyBio εισάγει μια νέα τεχνολογία ανάλυσης βιολογικών δεδομένων που βασίζεται σε σύγχρονες πρακτικές και σε «έξυπνους» αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης που μπορούν να εξάγουν πιο χρήσιμα συμπεράσματα από τις υπάρχουσες στατιστικές προσεγγίσεις. Μάλιστα είναι η πρώτη λύση που ολοκληρώνει την διαδικασία εντοπισμού βιοδεικτών με υπολογιστικές μεθόδους ελαχιστοποιώντας την ανάγκη ανάθεσης μέρους της ανάλυσης σε υπεργολάβους μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος και τον χρόνο για τέτοιου είδους μελέτες. Πολλές από τις αλγοριθμικές λύσεις της InSyBio σε προβλήματα όπως εντοπισμός βιοδεικτών διάγνωσης για την Νόσο Parkinson, πρόβλεψη της απόκρισης των ανθρώπινων κυττάρων στις ιοντίζουσες ακτινοβολίες και βέλτιστη ρύθμιση φαρμακευτικής δοσολογίας για τον καρκίνο του δέρματος έχουν ήδη δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Ο χώρος της ανάλυσης βιολογικών δεδομένων αποτελείται από μια πληθώρα μικρών εργαλείων ανάλυσης, κυρίως ακαδημαϊκά, τα οποία όμως είτε στόχευαν σε συγκεκριμένα προβλήματα είτε καλύπταν μόνο ένα μικρό μέρος της αλυσίδας ανάλυσης. Το InSyBio Suite δημιουργήθηκε βλέποντας το κενό στην αγορά για εργαλεία που προσφέρουν ολοκληρωμένη ανάλυση βιολογικών δεδομένων και την έλλειψη εμπορικών εργαλείων που μπορούν να διαχειριστούν Μεγάλου Όγκου βιολογικά δεδομένα με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης.
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Η ιδιαιτερότητα της InSyBio είναι ότι έχει ένα ερευνητικό προϊόν που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη αγορά. Αρχικά, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να εξηγήσουμε στους επενδυτές που συναντούσαμε την αξία και τη μοναδικότητα του προϊόντος. Με αρκετή προσπάθεια και λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια όσων συναντούσαμε καταφέραμε να απλοποιήσουμε την παρουσίαση του προϊόντος ώστε να γίνει πιο φιλική προς τους ακροατές. Το επόμενο βασικό μας πρόβλημα ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες μας, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Μας πήρε αρκετό καιρό και χρειαστήκαμε αρκετή βοήθεια για να έρθουμε σε επαφή με μεγάλες φαρμακευτικές. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη του NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας και το MIT Enterprise Forum, οι οποίοι μας πρόσφεραν την κατάλληλη χρηματοδότηση και μας έφεραν σε επαφή με ανθρώπους και κανάλια επικοινωνίας στο εξωτερικό.
Τι θέλετε να δείτε το Insybio να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;
Ο στόχος μας από την αρχή είναι να κάνουμε την InSyBio μια πρωτοπόρο εταιρία στον χώρο της βιοπληροφορικής παγκοσμίως. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα μας βήματα για να εισέλθουμε στις αγορές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Προσβλέπουμε στην καθιέρωση της InSyBio ως σημαντικό παράγοντα που θα βοηθήσει τους ερευνητές στην επιτυχή δημιουργία νέων ιατρικών μεθόδων ακριβείας για την πρόγνωση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση σημαντικών ασθενειών όπως οι νευροεκφυλιστικές, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Αν μια ομάδα έχει μια ιδέα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να την υποστηρίξει ώστε να γίνει ένα προϊόν, μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μπορεί να ξεκινήσει από την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου και ενός επιχειρηματικού σχεδίου αλλά η υλοποίηση και η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος στην αγορά θέλει χρόνο, γνώσεις και πολύ δουλειά, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν χωρίς χρήματα και συνεπώς χωρίς κάποια επένδυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια καλή ιδέα και δεν έχει λεφτά ή δεν βρίσκει άμεσα επενδυτές δεν πρέπει να προσπαθήσει. Μια startup θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει τα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν για την εμπορευματοποίηση της ιδέας της και στη συνέχεια να δει τι χρήματα χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Για αυτά τα πρώτα βήματα, ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουν αρχίσει πολλές νέες πρωτοβουλίες όπως διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και incubators, οι οποίοι αν και είναι σε εμβρυική μορφή μπορούν να βοηθήσουν. Βεβαία, κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε αντίστοιχες δομές επιχειρηματικότητας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία και Γερμανία που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται να προσελκύουν startups από όλη την Ευρώπη.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Μια ομάδα που ξεκινάει τώρα μια startup θα πρέπει, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, να είναι ρεαλιστές και να έχουν πάθος και υπομονή. Θα πρέπει να είναι ανοικτοί σε νέες προτάσεις και να δέχονται καλοπροαίρετα σχόλια από τρίτους. Επίσης, να είναι προετοιμασμένοι στην αρχή για πολλές αποτυχίες, που είναι μέρος της ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής ιδέας, και να μην απογοητεύονται αλλά να ψάχνουν λύσεις αντιμετώπισής τους. Τέλος, να μην φοβούνται να αποτύχουν, από κάθε προσπάθεια που θα κάνουν θα βγουν κερδισμένοι είτε τα καταφέρουν επιχειρηματικά είτε όχι. Ακόμη, μια αποτυχία δεν σημαίνει ανικανότητα, μιας και η επιτυχία βασίζεται σε πολλούς παράγοντες όπως τύχη, συνθήκες αγοράς και ευκαιρίες.
Σχόλια