Καινοτομία με κοινωνικό αντίκτυπο για τους ΑμεΑ από την TheHappyArt
Ο Χρήστος Καρακασίδης, μίλησε στο epixeiro.gr με αφορμή την βράβευση του TheHappyArt στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών.
To TheHappyArt βραβεύτηκε στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών στην κατηγορία «Καινοτομία στην Εμπειρία του Πελάτη». Τι σημαίνει αυτή η βράβευση για εσάς;
Η παρουσία της ομάδας του TheHappyArt ως Μη Κερδοσκοπικού Φορέα ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς. Κληθήκαμε να παρουσιάσουμε το καινοτόμο πρόγραμμά μας στην κριτική επιτροπή ενός καταξιωμένου θεσμού και να συναγωνιστούμε με τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα. Το γεγονός, ότι αξιολογήθηκε το έργο μας ως το πλέον καινοτόμο λειτούργησε πρωτίστως ως μια επιβράβευση της ομάδας για την σύλληψη και εκτέλεση του εν λόγω προγράμματος, αλλά και ως ένα κίνητρο για την συνέχιση της εισαγωγής της καινοτομίας σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα, όπως είναι ο τομέας της ειδικής αγωγής. Πάνω από όλα, όμως, η βράβευση αυτή καταδεικνύει, ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την αναγνώριση ενός προβλήματος αλλά και πάνω απ’ όλα για την έναρξη εξεύρεσης λύσεων ως προς την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εξυπηρέτησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία.
Η τύχη μπορεί να ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά η ιστορία ευνοεί αυτούς που είναι οπλισμένοι με σχέδιο για το μέλλον και τη βούληση να το αλλάξουν -Χρήστος Καρακασίδης-
Ποιό είναι το project για το οποίο βραβευθήκατε;
To έργο για το οποίο βραβευτήκαμε είναι οι sensory friendly προβολές. Οι SF είναι προβολές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απευθύνονται κατ’ αρχήν σε άτομα με αισθητηριακά προβλήματα, όπως άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, καθώς επίσης και σε άτομα που επιθυμούν ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον για την παρακολούθηση ταινιών στο κινηματογράφο. Το project έτρεξε πιλοτικά στις κινηματογραφικές αίθουσες των Village Cinemas στο Ρέντη. Η αιτία για την δημιουργία του εν λόγω προγράμματος ήταν η μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών θέασης κινηματογραφικής ταινίας για τα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού ή άτομα με αισθητηριακά προβλήματα, γεγονός που οδηγούσε ταυτόχρονα στον αποκλεισμό τους. Για αυτή την ομάδα, οι υπάρχουσες συνθήκες θέασης είναι ιδιαίτερα αγχογόνες με συνέπεια να μην αποτελεί λύση ψυχαγωγίας για αυτήν ο κινηματογράφος. Η ομάδα μας αναγνωρίζοντας την έλλειψη αυτή κινήθηκε προς την κατεύθυνση ανεύρεσης λύσης, η οποία επετεύχθη μέσω του σχεδιασμού και υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος των Sensory Friendly προβολών. Ο πρώτος και κύριος στόχος μας ήταν να δοθεί σε αυτόν τον πληθυσμό η δυνατότητα πρόσβασης στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά ταυτόχρονα και η παροχή της βέλτιστης εμπειρίας θέασης.
Ποια ήταν ακριβώς η καινοτομία για την οποία διακριθήκατε;
Η καινοτομία του προγράμματος μας έγκειται σε 2 τομείς. Ο πρώτος και ίσως ο σημαντικότερος είναι, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίστηκαν ως πελάτες και όχι ως ευνοούμενοι φροντίζοντας να λάβουν την βέλτιστη εμπειρία πελάτη. Ο δεύτερος τομέας καινοτομίας είναι η απλότητα της ιδέας. Η καινοτομία δεν χρειάζεται να είναι σύνθετη, χρειάζεται να είναι τόσο απλή, που όλοι να την θεωρούμε ως δεδομένη, όταν αυτή παρουσιασθεί. Το πρόβλημα της μη πρόσβασης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού στις κινηματογραφικές αίθουσες υπήρχε, έπρεπε κάποιος να δώσει μια λύση. Σε αυτή την περίπτωση δόθηκε από την ομάδα μας. Σε αντίστοιχα άλλα προβλήματα, ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και άλλοι μη κερδοσκοπικοί φορείς. Στόχος στο τέλος της ημέρας είναι η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και η κοινωνική ενσωμάτωση τους. Ένας στόχος και ένας σκοπός τόσο μεγάλος που ξεφεύγει από τα στενά όρια της κτήσης της ιδέας και της υλοποίησης.
Ποια η στρατηγική που ακολουθείτε στην εξυπηρέτηση του πελάτη;
Στο τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, η στρατηγική μας είναι να εισάγουμε τεχνογνωσία από εταιρείες και τομείς της αγοράς και να τις προσαρμόζουμε στις ιδιαίτερες συνθήκες, που αντιμετωπίζουμε. Ο όρος πελάτης στο τομέα μας, σιγά σιγά αποενοχοποιείται και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία όσο και στην ανάπτυξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.
Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός αντίκτυπος ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα με έναν ιδιαίτερα μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Μέσω της πραγματοποίησης των Sensory Friendly προβολών καταφέρνουμε να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα και να άρουμε τον περιορισμό που υφίσταται. Πλέον ο κινηματογράφος αποτελεί επιλογή εξόδου για τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ και μάλιστα με τρόπο που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν. Η οικογένεια αποκτά επιλογή ψυχαγωγίας πέρα από τα στενά όρια του σπιτιού συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνικοποίηση του μέλους, που αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία.
Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για την εταιρεία σας; Πόσο συχνά εκπαιδεύετε και παρακινείτε τους εργαζομένους σας στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών;
Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα με διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο προερχόμενα από διαφορετικούς τομείς. Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας που έρχονται σε άμεση επαφή με τα άτομα με αναπηρία είναι κυρίως εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρακολουθούμε είναι η ανάπτυξη επιπλέον ικανοτήτων και η εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται ευρέως στις εταιρείες άλλων κλάδων, ώστε σε συνδυασμό με την ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία μας να καταφέρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που δραστηριοποιείται στον χώρο σας ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών;
Η τύχη μπορεί να ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά η ιστορία ευνοεί αυτούς που είναι οπλισμένοι με σχέδιο για το μέλλον και τη βούληση να το αλλάξουν. Οπότε, η δική μας πρόταση είναι να αλλάξουμε όλοι μαζί την ιστορία και να καταφέρουμε την επανατοποθέτηση των ατόμων με αναπηρία υπό νέα δυναμική δίνοντας ώθηση στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.
Σχόλια