Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πάρει την απόφαση να ξεκινήσει την επενδυτική του πορεία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο χρήστης αυτός είναι το πως θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του και το τραπεζικό του λογαριασμό για να αγοράσει ένα κρυπτονόμισμα και το σημαντικότερο το πως θα αποθηκεύσει τα κρυπτονομίσματα αυτά.
Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε αυτά ακριβώς τα δύο βήματα.
Ξεκινάμε με το πρώτο σκέλος που είναι η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των τιμών των κρυπτονομισμάτων καθώς και σε ποιά ανταλλακτήρια είναι αυτά διαθέσιμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή coinmarketcap.
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν γίνεται με την απευθείας ανταλλαγή χρημάτων για ένα κρυπτονόμισμα. Ο χρήστης θα πρέπει να αγοράσει Bitcoin ή Ethereum και έπειτα να αγοράσει τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα με αυτά. Πρώτο βήμα είναι η εγγραφή σε ένα ανταλλακτήριο που δέχεται τραπεζικά εμβάσματα. Απαραίτητα έγραφα που θα σας ζητηθούν είναι αντίγραφο διαβατηρίου/ταυτότητας και ένας λογαριασμός κοινής ωφέλειας τελευταίου τριμήνου. Γνωστές και λειτουργικές πλατφόρμες για εγγραφή και αποστολή τραπεζικών εμβασμάτων αυτή τη περίοδο είναι τα Kraken και Bitstamp. Γνωστή πλατφόρμα αποτελεί και το Coinbase το οποίο όμως έχει υψηλές προμήθειες. Μία ακόμα λύση αποτελεί η αγορά Bitcoin απευθείας από ιδιώτες μέσω της πλατφόρμας LocalBitcoins.com ή η χρήση ενός Bitcoin ΑΤΜ.
Να τονίσουμε ότι θα αφιερώσουμε επόμενο άρθρο μας στις νέες εφαρμογές που ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά και θα προσφέρουν νέες λύσεις.
Αφού ο χρήστης έχει πλέον αγοράσει Bitcoin ή Ethereum στα ανταλλακτήρια που αναφέραμε μπορεί να τα ανταλλάξει με μία γκάμα από κρυπτονομίσματα που διαθέτουν τα συγκεκριμένα αυτά ανταλλακτήρια ή να μεταφέρει τα Bitcoin ή Ethereum που αγόρασε σε άλλα ανταλλακτήρια προκειμένου να τα ανταλλάξει με άλλα.
Ένα από τα διασημότερα ανταλλακτήρια που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες γκάμες από κρυπτονομίσματα είναι το Binance. Η μεταφορά από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο γίνεται με τη χρήση των διευθύνσεων (μία συστοιχία λέξεων και αριθμών) που εκδίδει η κάθε πλατφόρμα προκειμένου να γίνει η μεταφορά του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Οι μεταφορές από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες ανάλογα το φόρτο του δικτύου. Πολλοί χρήστες επιλέγουν να αφήσουν τα κρυπτονομίσματα τους αποθηκευμένα στα ανταλλακτήρια αλλά αυτή η μέθοδος δεν χαρακτηρίζεται ασφαλής καθώς αφενός έχουν γίνει κλοπές από αρκετά ανταλλακτήρια και από την άλλη αν ο χρήστης δεν διαθέτει σύνδεση internet ή το ανταλλακτήριο είναι σε φάση αναβάθμισης χάνεται έστω και προσωρινά η άμεση πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα του.
Για να μπορέσει να εξαργυρώσει ο χρήστης τα κρυπτονομίσματα του αρκεί να τα αποστείλει στα ανταλλακτήρια που προαναφέραμε και να τα μετατρέψει σε Bitcoin ή Ethereum και έπειτα σε Ευρώ. Σε συνέχεια μπορεί να αποστείλει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.
Περνάμε στο δεύτερο σκέλος του άρθρου μας που θεωρούμε και το πλέον σημαντικό. Τα ψηφιακά πορτοφόλια (hardware wallets) . Ιδανικά ο κάθε χρήστης που θα επιλέξει να επενδύσει σε ψηφιακά νομίσματα η πρώτη αγορά που θα πρέπει να κάνει είναι αυτή μίας συσκευής ψηφιακού πορτοφολιού (hardware wallet). Οι συσκευές αυτές δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη να φυλάσσει στη συσκευή αυτή τους κωδικούς πρόσβασης (private keys) καθώς και τα κρυπτονομίσματα που έχει αγοράσει. Αυτό παρέχει διπλή ασφάλεια σε σύγκριση με τα on line ψηφιακά πορτοφόλια καθώς έχουν χαθεί κυριολεκτικά εκατομμύρια από on line ψηφιακά πορτοφόλια καθώς κακόβουλα λογισμικά καταφέρνουν να υποκλέψουν τα ψηφιακά κλειδιά των χρηστών όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πορτοφόλια τους on line.
Οι δυο διασημότερες λύσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι οι συσκευές της Trezor και της Ledger Nano S.
Με τη χρήση των συσκευών αυτών οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματά τους μετά την αγορά τους στα ανταλλακτήρια και να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες κλοπής των επενδύσεων τους. Το κόστος απόκτησης τους αποτελεί την ελάχιστη και προαπαιτούμενη επένδυση που πρέπει να κάνει ο χρήστης προτού ξεκινήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτής της εβδομάδας να τονίσουμε ότι ο κάθε χρήστης θα πρέπει να κάνει την προσωπική του έρευνα προτού αποφασίσει να κάνει το βήμα εισόδου στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αλλά αν αποφασίσει να το κάνει πρέπει να το κάνει με μεθοδικότητα και δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια.
Σχόλια