Τα «ΒιοΒαρβαράκια»: Η γλυκιά επιχείρηση των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου
Βλέπει τους μαθητές της χαρούμενους και αυτό τη συγκινεί και την κινητοποιεί να τους ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρώτη τους επιχειρηματική προσπάθεια που γίνεται μέσα στο σχολείο. Η κυρία Μαριάννα Νουμεροπούλου, οικονομολόγος του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου, υπεύθυνη του προγράμματος μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, βλέπει στην πράξη ότι ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος ενθουσιάζει τους μαθητές, τονώνει πολύ την αυτοπεποίθησή τους και τους δίνει προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον. «Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece και η δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, θεωρώ ότι πραγματικά θα είναι από τα ελάχιστα γνωστικά αντικείμενα που θα θυμούνται με νοσταλγία απ’ το σχολείο. Ιδίως σήμερα που από τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον εισπράττουν απογοήτευση, μιζέρια και το ότι δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτά, η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι μια αχτίδα φωτός», δηλώνει η κα Νουμεροπούλου.
Τι δημιούργησαν και προωθούν επιχειρηματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου; Τα «ΒιοΒαρβαράκια». Πρόκειται για ένα γλύκισμα το οποίο είναι βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή από «Τα βάρβαρα», το γλυκό που προσφέρεται ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, ιδιαίτερα στη Θράκη. Η διαφοροποίηση βρίσκεται στο ότι αντικαταστάθηκε η ζάχαρη από μέλι και πετιμέζι και ότι όλα τα υλικά είναι βιολογικής προέλευσης. Είναι ένα υπέροχο, υγιεινό γλυκό που αρέσει πολύ. Οι μαθητές θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα «ΒιοΒαρβαράκια» τους στην Εμπορική Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο The Mall Athens την Παρασκευή 20 Απριλίου. Θα τα δοκιμάσουν οι κριτές του ΣΕΝ/JA Greece και το αγοραστικό κοινό, ενώ στη συνέχεια η ομάδα θα καταθέσει το business plan για τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό. Φέτος συμμετέχουν στην μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» 130 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Είναι συγκινητικό ότι για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου ακόμα και αυτό το ταξίδι στην Αθήνα είναι κάτι πολύ σημαντικό, μια ξεχωριστή εμπειρία που ανυπομονούν να την ζήσουν, όπως λέει χαρακτηριστικά η κα Νουμεροπούλου. Επιπλέον βέβαια τα οφέλη είναι πολλαπλά. «Οι μαθητές υιοθετούν το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας και αρχίζουν να βλέπουν το μέλλον τους ως πιθανοί επιχειρηματίες αφού διαπιστώνουν στην πράξη πως τα αδύνατα τελικά μπορούν να γίνουν δυνατά με υπομονή, επιμονή και πίστη», προσθέτει. «Ενθουσιάζονται από το γεγονός ότι ενώ είναι μαθητές του ΕΠΑΛ (που δυστυχώς εμείς όλοι, τα έχουμε υποβαθμίσει) μπορούν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση και να την προβάλλουν. Έχουν προσεγγίσει γνώσεις σχετικά με το διοικητικό κομμάτι της επιχείρησης, το πακέτο του μάρκετινγκ, τη μελέτη του ανταγωνισμού και την έρευνα αγοράς. Είναι γνώστες οικονομικών καταστάσεων και συγκεκριμένα του ισολογισμού όπως και της λογιστικής διαχείρισης της επιχείρησης. Προτιμούν να επιτύχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους αρχικά γιατί βασικός στόχος είναι η προσφορά στους πελάτες ενός προϊόντος πολύτιμου για την υγεία στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο οι οικονομικά δυνατοί λόγω του βιολογικού χαρακτήρα του προϊόντος. Τα παιδιά θεωρούν ότι την καθαρή τροφή θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να την αγοράζουν πολλοί».
Η συμβολή της κυρίας Νουμεροπούλου στην επιτυχία της μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» είναι μεγάλη, καθώς είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα στην ομάδα και κρατά το ηθικό της ψηλά, παρά τις δυσκολίες. Η επιχειρηματικότητα δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να βελτιώσουν με ευχάριστο τρόπο τις αδυναμίες τους στην καταγραφή κειμένων, τη σωστή έκφραση, τη συνέπεια και την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.
«Αρχικά ο ενθουσιασμός είναι έντονος γιατί εστιάζονται στο όραμα της επιχείρησης, στην πορεία όμως που χρειάζεται να κοπιάσουν, είναι λίγοι οι μαθητές που θα παραμείνουν ενεργοί», εξηγεί η κυρία Νουμεροπούλου. «Τους βοηθώ καθορίζοντας και ερμηνεύοντας τα βήματα και δίνω το ρυθμό για να είμαστε συνεπείς στο στόχο μας. Τους ενθαρρύνω και επιβραβεύω τις δημιουργίες τους εκφράζοντας τον ενθουσιασμό μου για ότι κάνουν. Υπενθυμίζω ότι ο στόχος δεν είναι η κερδοσκοπία αλλά η κερδοφορία που θα έρθει μόνο σεβόμενοι τον πελάτη και το περιβάλλον. Δεν θέτουμε ως στόχο τον πλουτισμό που για κάποια παιδιά είναι το βασικό κίνητρο. Αισθάνομαι συγκινημένη γιατί απλά τους βλέπω χαρούμενους».
Εκτός από το ΣΕΝ/JA Greece και την κυρία Νουμεροπούλου την ομάδα βοήθησαν σημαντικά οι χορηγοί τους οποίους η ομάδα «ΒιοΒαρβαράκια» ευχαριστεί θερμά:
- Μελισσοκομική Δωδεκανήσου για το μέλι
- Design and print – Κική Μαχαιράκη για τα μπλουζάκια (printnrho@gmail.com)
- Τον μαθητή Μπολάνο Ηρακλή για τον σχεδιασμό του πόστερ της επιχείρησης
- Praxisplus για την καθοδήγηση (info@praxisplus.gr)
- Hedera για την εκτύπωση του πόστερ και των ετικετών info@hedera.gr
- ΒΙΟ ΥΓΕΙΑ ΕΠΕ για το σιτάρι (info@biohealth.gr)
- Βουμβουλάκης Ιωάννης για τις σταφίδες (voumvoulakis@yahoo.gr)
- ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ (κατάστημα βιολογικών προϊόντων) για τη διαμεσολάβηση με χορηγούς (panerirodos@hahoo.gr)
- Τροφοσύνθεση για τα κουπάκια και τα κουταλάκια (dimelis@otenet.gr)
Η ομάδα δημιούργησε και τρία διαφημιστικά βίντεο:
Σχόλια