Με αφορμή το 21ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού με θέμα «Digital HR» που πραγματοποιεί η KPMG στις 13 Φεβρουαρίου, ο Δρ. Fons Trompenaars, ειδικός σε θέματα κουλτούρας και επιχειρηματικότητας & ένας εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, μίλησε στο epixeiro.gr.
Αρχικά, Δρ. Fons Trompenaars, πείτε μας δυο λόγια για το 21ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG στο οποίο είστε ένας εκ των κεντρικών ομιλητών.
Η εκδήλωση έχει οργανωθεί με έναν πολύ όμορφο τρόπο. Οι θεματικές έιναι σχετικές με όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ανθρώπινο Δυναμικό: Ανάπτυξη ταλέντων, Ηγεσία, Ψηφιοποίηση και Αλλαγή Κουλτούρας. Είναι χαρά μου που θα βρεθώ ανάμεσα σε κορυφαίους HR επαγγελματίες στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί η ανάπτυξη των ανθρώπων πρώτα σε ατομικό, ύστερα σε ομαδικό και εν τέλει σε εταιρικό επίπεδο να ωφελήσει μια επιχείρηση;
Προφανώς, τα τρία επίπεδα πρέπει να διαχειρίζονται με συστηματικό τρόπο. Αν κοιτάξετε σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν τόσα πολλά αποτελεσματικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε τους κατάλληλους υποψηφίους στην οργάνωσή σας. Υπάρχουν για παράδειγμα διαθέσιμα εργαλεία που σας βοηθούν να προσλάβετε υποψήφιους, οι προσωπικές αξίες των οποίων συμβαδίζουν με τις αξίες της οργάνωσής σας. Μπορείτε επίσης να μετρήσετε την δημιουργικότητα αυτού του ατόμου. Αν έχετε ολοκληρώσει αυτή την πρώτη επιλογή, μπορείτε να συνεχίσετε με το να υπολογίσετε τον τρόπο με τον οποίο το άτομο μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα μέσα από ένα team dilemma App, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του Meredith Belbin πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Belbin υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας ενισχύεται όταν γνωρίζετε τους 9 ρόλους της ομάδας που χρειάζεστε. Και τέλος, το HR πρέπει να συνεισφέρει σε μια κουλοτύρα που θα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της ομάδας. Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται η οργάνωσή σας και ποια διλήμματα πρέπει να επιλυθούν;
Πώς κάνουμε τους ανθρώπους μας πιο χαρούμενους και αποτελεσματικούς στην επιχείρησή μας;
Αν τα άτομα νιώθουν παραγωγικά και καταλαβαίνουν πως τα καταφέρνουν, θα γίνουν ευτυχισμένα. Έχουμε διαπιστώσει ότι σε ένα πολυποίκιλο περιβάλλον οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι τα διλήμματα που πρέπει να συμβιβάσουμε. Οι προσεγγίσεις μας πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση. Στο HR συχνά κάνουμε την εξής ερώτηση: «Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στο να βοηθήσουμε το προσωπικό μας να επιλύσει τα διλήμματα;». Και τα σημερινά μοντέλα και προσεγγίσεις δεν βοηθούν πολύ προς αυτήν την ανάπτυξη. Είναι μάλλον πολιτισμικά προκατειλημμένες και διπολικές.
Τι σημαίνει ηγεσία για εσάς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τέλειου ηγέτη σύμφωνα με την άποψή σας;
Για μένα, η ουσία της Ηγεσίας είναι να αναγνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα και ποιο είναι το δίλημμα. Ένας ηγέτης συμβάλει στην επίλυση του διλήμματος. Και το μοντέλο που πιστεύω ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι αυτό του Servant Leader, του ανθρώπου δηλαδή που βοηθάει τους άλλους να αποδώσουν καλύτερα.
Ηγέτης γεννιέσαι ή είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί;
Το DNA μας είναι που καθορίζει πόσα μπορούμε να μάθουμε. Επομένως είναι συνδυασμός και των δύο. Αλλά είναι το πλαίσιο ή η κουλτούρα στην οποία λειτουργεί κάποιος, από τα οποία εξαρτάται το αν θα μπορεί να μεταφράσει την μάθηση σε επιτυχία.
Ποιες είναι οι τάσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στα τμήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού;
Είμαστε ακόμα οι ίδιοι στην διαδικασία του να βρούμε την απάντηση σε αυτό. Πιστεύω πως το μετά-δίλλημα είναι το Hi-Tech vs Hi-Touch. Στο HR οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα για το πως η ψηφιοποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον αναλογικό (f2f) κόσμο και πώς ο αναλογικός κόσμος μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ψηφιακά.
Μπορείτε να μας πείτε 3 πράγματα που θα έπρεπε να κάνει ένας πετυχημένος μάνατζερ;
- Πώς μπορώ να βοηθήσω άλλους να αποδίδουν καλύτερα;
- Διαχωρίστε το πρόβλημα (υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος επίλυσης) από ένα δίλημμα (ένα δίλημμα προσφέρει δύο καλές προτάσεις και με την επιλογή της μίας μπορεί να χάσετε την άλλη).
- Σε ένα δίλλημα να θέσει το ερώτημα πως η μια μεριά μπορεί να βοηθήσει την άλλη. Π.χ. Τι μπορώ να κάνω τοπικά για να καταστήσω την εταιρεία πιο παγκόσμια και τι μπορώ να κάνω σε διεθνές επίπεδο που θα βοηθήσει την οργάνωσή μας να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες μας τοπικά;
Ποιος είναι ο Δρ. Fons Trompenaars.
Ο Δρ. Fons Trompenaars είναι διεθνώς αναγνωρισμένος σύμβουλος, εκπαιδευτής, ομιλητής και συγγραφέας βιβλίων για θέματα κουλτούρας και επιχειρηματικότητας.
Διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην υποστήριξη κορυφαίων ηγετών της λίστας του Fortune 500, βοηθώντας τους να διαχειριστούν και να βρουν λύση στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην επιχείρησή τους και στην κουλτούρα της ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και απόδοσή τους ειδικά στους τομείς της διεθνοποίησης, των συγχωνεύσεων και εξαγορών, HR και ανάπτυξης ηγεσίας.
Εμφανίζεται τακτικά ως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους εν ζωή management thinkers με μεγάλη επιρροή και έχει βραβευθεί με το International Professional Practice Area Research Award από το American Society Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης. Ο Fons Trompenaars έχει ψηφιστεί ως ανάμεσα στους 20 κορυφαίους «HR Most Influential International Thinkers» το 2011 από το HR Magazine. Επίσης, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Thinkers50 τo 2011, 2013 και 2015 ως ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές management εν ζωή, ενώ το 2017 εμφανίστηκε στο Hall of Fame.Ο Fons Trompenaars έχει εργαστεί ως σύμβουλος για τη Shell, BP, ICI, Philips, Heineken, TRW, Mars, Motorola, General Motors, Nike, Cable and Wireless, CSM και Merrill Lynch.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου Riding the Waves of culture, Understanding Cultural Diversity in Business το οποίο πούλησε πάνω από 120,000 αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 16 γλώσσες. Μεταξύ άλλων είναι συν-συγγραφέας του Nine Visions of Capitalism: Unlocking the Meanings of Wealth Creation and Rewarding Performance Globally.
Ο Fons Trompenaars έχει σπουδάσει οικονομικά στο Free University of Amsterdam ενώ είναι κάτοχος Ph.D. από το Wharton School, University of Pennsylvania με διατριβή πάνω στις διαφορετικές αντιλήψεις των οργανωτικών δομών στις διαφορετικές κουλτούρες. Είναι συν-διευθυντής του Servant, Κέντρο Επιχειρηματικότητας για την Έρευνα και Μόρφωση (SLCRE) στο Free University του Άμστερνταμ. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Webster University Leiden, καθώς και διακεκριμένος Σύμβουλος του Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών του Temasek Polytechnic στη Σιγκαπούρη. Τέλος, είναι International Director της Διεθνούς εταιρείας για την Οργανωτική Ανάπτυξη.
Σχόλια