Humane: Ένα δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Η ομάδα της Humane, μίλησε στο epixeiro.gr με αφορμή την βράβευσή της στον 7ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ.
Η Humane είναι ένα δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Βασική πεποίθηση της ομάδας είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, έχουν ικανότητες και μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία ώστε να τους αποδεχτεί και να ενδυναμωθούν φυσικά και οι ίδιοι. Ο σκοπός λοιπόν είναι η υποστήριξη των παραπάνω ευπαθών ομάδων με παροχές υγείας ή φροντίδας, με εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα στην κοινωνία. Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, χρόνια πάσχον και ο ίδιος με Κυστική ΄Ινωση ασθενής και επί χρόνια στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων ασθενών είχε εντοπίσει αυτήν την ανάγκη της γενικότερης ενδυνάμωσης ως Πρόεδρος Σωματείου Ασθενών. Δηλαδή να ενδυναμωθούν οι ασθενείς ως πολίτες και όχι μόνο σε ότι αφορά την πρόσβαση τους σε θεραπείες. Έτσι, έκανε το 2015 κάλεσμα κυρίως σε νέους και νέες που μοιράζονταν τις παραπάνω αξίες με σκοπό την ίδρυση της Ηumane ως ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των παραπάνω ομάδων.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Humane, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;
Η Ηumane είναι κοινωνικός συνεταιρισμός, δηλαδή η υβριδική μορφή μεταξύ μιας ΜΚΟ και μιας επιχείρησης. Αξιοποιεί δηλαδή τους πόρους που έχει πρόσβαση μια ΜΚΟ, δωρεές και εθελοντές αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως επιχείρηση. Σχεδιάζει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της. Μέσω του περιορισμού του καταστατικού της όπου τα κέρδη επανεπενδύονται υποχρεωτικά στην επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της, εξασφαλίζει την αποκλειστική υποστήριξη της ενδυνάμωσης δίνοντας και τα απαραίτητα κίνητρα.
Δημήτρης Κοντοπίδης, ιδρυτής της Humane
Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Design – care – react είναι οι 3 βασικοί μας άξονες λειτουργίας που αποτελούν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για κάθε μας project που αφορά μια πάθηση, καλούμε τους ίδιους τους ασθενείς και τους επιστήμονες υγείας ώστε να σχεδιάσουμε μαζί τους την καινοτόμα λύση. Ο τελικός χρήστης λοιπόν είναι βασικό μέλος της ομάδας σχεδιασμού, όπου σε συνεργασία με τους αντίστοιχους ειδικούς ανά περίπτωση εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας και του προϊόντος.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Η έμπνευση, όραμα και ταυτόχρονα στοίχημά μας είναι να αναδείξουμε τις ικανότητες του πολίτη με ‘’αόρατη αναπηρία’’, του ασθενή δηλαδή με χρόνια πάθηση. Να αποδείξουμε ότι μπορεί να εργάζεται και να καινοτομεί. Κυρίως όμως να αποδείξουμε ότι μπορεί να παίρνει ρίσκα και να επιχειρεί, καθώς τελικός μας στόχος είναι οι θέσεις εργασίας ΑμεΑ, αλλά και τα καινοτόμα project που έχουν υλοποιηθεί από τους ίδιους.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Breath Unlimited Event, με τον πρεσβευτή της καμπάνιας Breath Unlimited, ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη.
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν της γραφειοκρατίας καθώς το πεδίο των κοινωνικών συνεταιρισμών είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Επειδή όμως ο συνεταιρισμός για ΑμεΑ ηταν και βασικός μας στόχος, συνεχίζουμε και σήμερα με πείσμα και επιμονή. Όσο δηλαδή μας επιτρέψει η δυσβάστακτη φορολογία.
Λάβατε την 2η θέση στον 7ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ. Μιλήστε μας για αυτήν την εμπειρία σας, τι σημασία είχε αυτός ο διαγωνισμός για εσάς και τι αποκομίσατε από αυτόν;
Δυο από τα βασικά στελέχη της ομάδας , η Κάτια Καλλίνη και η Φραντζέσκα Σωτάκη είναι απόφοιτη και φοιτήτρια αντίστοιχα του ΟΠΑ και δεν είναι τυχαίο. Θεωρούμε ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα θα το επιφέρουν οι συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως μακριά από το ενδιαφέρον των ΑμεΑ. Το πανεπιστήμιο που καθοδήγησε και έδωσε πολλά εργαλεία μέτρησης και αξιολόγησης του έργου και των αποτελεσμάτων μας βοήθησε καθ’ όλη την διάρκεια.
Η ομάδα της Humane παραλαμβάνει το βραβείο της για το project Reaction Empowering Life στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της MOKE.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Humane;
Να εδραιώσει τον 1ο συνεργατικό χώρο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα στην εορταστική εκδήλωση «Be Humane Party» για τα 2 χρόνια της Humane, παρουσιάστηκαν τα νέα μας γραφεία μαζί με τα project μας του 2018. Ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε ένα κάλεσμα συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων χρονίως πασχόντων και τη ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών startups & NGOs με σκοπό τον σχεδιασμό καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων στον χώρο της ενδυνάμωσης ΑμεΑ.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Αν υπάρχει συμπληρωματικότητα μεταξύ των ιδρυτών ναι, γιατί τον πρώτο καιρό το αρχικό κεφάλαιο δημιουργείται μέσα από την προσωπική εργασία. Ταυτόχρονα αυτό είναι και η εγγύηση για την όποια χρηματοδότηση. Σίγουρα όμως στην επόμενη φάση είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση για να μην παραμείνει απλά μια ωραία ιδέα.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Εφόσον υπάρχει ομάδα με συμπληρωματικότητα στο εγχείρημα τους να μην σταματήσουν πουθενά. Όλα τα αλλά θα έρθουν.
Σχόλια