Ο Jonathan Crawford, ο οποίος προσφάτως παραχώρησε ομιλία στο Orange Grove για τις startups, είναι επιχειρηματίας, μέντορας για τις startups, σχεδιαστής και μηχανικός με έδρα το San Francisco. Το 2009 ίδρυσε την Storenvy και σήκωσε $7 εκατομμύρια από επενδυτές της Silicon Valley (αφού πρώτα έγινε δεκτός στην Y Combinator, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς αμερικάνικα seed accelerators και αμέσως απορρίφθηκε ) με σκοπό να κάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο προσιτό για τις μικρές επιχειρήσεις του κόσμου. Έχοντας χτίσει μια ομάδα 30 ατόμων και μια κοινότητα που ξεπερνούσε τους 100.000 εμπόρους, ο Crawford πούλησε την Storenvy το 2016. Σήμερα, ο Jonathan συμβουλεύει startupers σε όλο τον κόσμο πάνω σε θέματα προϊόντος, branding, fundraising, ηγεσίας, UX, στρατηγικής κ.ά.
Αρχικά Jonathan, ως ιδρυτής της Storenvy, την οποία πούλησες πραγματοποιώντας σπουδαία έξοδο, πες μας τι ακριβώς είναι, τι σκοπό έχει;
Δεν θα έλεγα ότι ήταν «σπουδαία» η έξοδος, συγκριτικά με άλλες εξόδους. Αλλά μου πρόσφερε αρκετή άνεση για να πάρω τον χρόνο μου και να ξεφύγω λίγο, να ταξιδέψω και να προετοιμαστώ για τα επόμενα πρότζεκτ μου. Η Storenvy είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για μικρούς ανεξάρτητους εμπόρους λιανικής πώλησης. Σας επιτρέπει να φτιάξετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα και προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να σας ανακαλύψει μια μεγάλη αγορά αγοραστών. Είναι ουσιαστικά ο καλύτερος τρόπος για μια πρώιμη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου να ξεκινήσει ένα κατάστημα και να μάθει κάποιος πως μπορεί να γίνει σπουδαίος διαδικτυακός έμπορος με μια μικρή επένδυση.
Είναι ευκολότερο να προσλάβεις τα καλύτερα ταλέντα και να αναπτυχθείς σε ένα μικρότερο startup οικοσύστημα. Μπορείτε να γίνετε το «μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη» στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήστε το αυτό ως πλεονέκτημα! -Jonathan Crawford-
Πόσο πούλησες την εταιρία; Πες μας λίγα λόγια για την όλη αυτήν εμπειρία.
Συνήθως οι ιδρυτές δεν αποκαλύπτουν το ποσό που έχουν πουλήσει την εταιρεία. Η εμπειρία ήταν αρκετά απλή. Μια παρόμοια εταιρεία μας είχε πλησιάσει για μια συγχώνευση ένα χρόνο νωρίτερα. Όταν αποφάσισα πως ήμουν έτοιμος να πουλήσω, επικοινώνησα μαζί τους για να δω αν θα τους ενδιέφερε μια εξαγορά. Ύστερα από λίγους μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για τις λεπτομέρειες, καταλήξαμε τελικά σε όρους που έβρισκαν σύμφωνες και τις δυο μεριές. Η ομάδα μου συνέχισε με την νέα εταιρία ενώ εγώ τους βοήθησα στην μεταβατική περίοδο για διάστημα 6 μηνών και εν τέλει αποχώρησα.
Έγινες δεκτός στην Y Combinator και ύστερα από ελάχιστο καιρό σε απορρίψανε. Πες μας λίγα όγια για αυτήν την εμπειρία οσυ, πώς σε επηρέασε; Τι άλλες προκλήσεις έχεις αντιμετωπίσει και πώς τις ξεπέρασες;
Ήταν μια πολύ καταθλιπτική εμπειρία η οποία σχεδόν με ισοπέδωσε. Αλλά τελικά μου έδειξε από τι ήμουν φτιαγμένος και πως ήμουν ικανός να ξεπεράσω μεγάλες αποτυχίες. Ουσιαστικά με βοήθησε να προσλάβω υπαλλήλους επειδή οι άνθρωποι με θεωρούσαν μαχητή με σπουδαία υπομονή.
Στην πραγματικότητα έχω ξεπεράσει πολλές και μεγαλύτερες δυσκολίες όσο έχτιζα την εταιρία. Η λύση ήταν πάντοτε η ίδια - ποτέ, μα ποτέ ποτέ μην τα παρατήσεις. Πάντα υπάρχει ο τρόπος, ακόμη και αν πρέπει να τον δημιουργήσεις ο ίδιος από το τίποτα.
Είναι εφικτό μια startup να ξεκινήσει χωρίς κεφάλαιο ή/και επενδυτές;
Φυσικά και είναι. Μπορεί να μην είναι εφικτό για όλες τις επιχειρηματικές ιδές, αλλά σίγουρα είναι για ένα συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων να ξεκινήσουν με ελάχιστο ή και καθόλου κεφάλαιο. Προσωπικά, ξεκίνησα την Storenvy δίχως κεφάλαια. Είμαι μηχανικός λογισμικού και σχεδιαστής. Εργάστηκα με έναν t-shirt εκτυπωτή για να χτίσω μια παράπλευρη επιχείρηση σχεδιασμού t-shirts για όσες επιχειρήεις χρηστιμοποιούσαν την Storenvy για το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Αυτό με βοήθησε να χρηματοδοτήσω την ανάπτυξη του λογισμικού και να πληρώνω τους λογαριασμούς μου για τα πρώτα έτη. Να σκέφτεστε σαν επιχειρηματίας και βρείτε έναν τρόπο να χτίσετε το προϊόν σας και να πείσετε τους πελάτες να σας πληρώσουν για κάτι. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες πάντα βρίσκουν τον τρόπο - ακόμη και με περιορισμένους πόρους.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες;
Μετατρέψτε την αδυναμία σας σε πλεονέκτημα. Η Ελλάδα δεν είναι η Silicon Valley. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσετε στην Silicon Valley. Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα - πίεση, ταλέντο, κεφάλαια κλπ. Είναι ευκολότερο να προσλάβεις τα καλύτερα ταλέντα και να αναπτυχθείς σε ένα μικρότερο startup οικοσύστημα. Μπορείτε να γίνετε το «μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη» στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήστε το αυτό ως πλεονέκτημα αντί να νιώθετε πως βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση κάνοντας την σύγκριση με μέρη όπως η Silicon Valley.
Τι επιφυλάσει το μέλλον για τον Jon Crawford;
Έχω ξεκινήσει να εργάζομαι πάνω σε μερικά νέα πρότζεκτ για τα οποία είμαι ενθουσιασμένος. Αλλά περισσότερα για αυτά αργότερα. Σκέφτομαι επίσης να πιάσω μια δουλειά για λίγο καιρό κάπου ώστε να μάθω μερικά νέα πράγματα από άλλους σπουδαίους επιχειρηματίες. Πάντα αναζητώ νέους τρόπους με τους οποίους μπορώ να ωριμάσω και να εξελιχθώ, και δεν έχω εργαστεί ποτέ μου για κάποιον. Πιστεύω αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ωριμάσω, να συμμετάσχω σε ένα συναρπαστικό πρότζεκτ και να μάθω νέα πράγματα. Επομένως θα δούμε!
Σχόλια