Αν νιώθετε γεννημένος networker μπορεί να είστε αυτό που λέμε connector; Τι είναι ο connector; Είναι αυτός που του αρέσει να γνωρίζει τους ανθρώπους μεταξύ τους, να δικτυώνεται και να δικτυώνει τους γύρω του, να μπαίνει σε παρέες και να κάνει γνωριμίες αριστερά και δεξιά, είναι ο τύπος που νιώθει αυτοπεποίθηση και ζει για να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του. Όσο κι αν νιώθεις αυτοπεποίθηση όμως γιατί θεωρείς ότι το networking είναι φυσικό σου ταλέντο, για να είναι αποτελεσματικό για εσένα και να σου χτίζει μακροπρόθεσμα αξιοπιστία θέλει σωστή διαχείριση.
Χρειάζεσαι άμεσα στρατηγική!
Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν είσαι τύπος connector:
- Πιστεύεις ότι συχνά οι άλλοι σε ρωτούν να τους συστήσεις κάποιον επαγγελματία;
- Συστήνεις εύκολα κάποιον χωρίς καν να εξακριβώσεις εάν μπορεί να εξυπηρετήσει;
- Όταν κάποιος σου ζητήσει βοήθεια, δίνεις το τηλέφωνο αυτού που θεωρείς ότι θα είναι καλή επαφή χωρίς καν να τον ενημερώσεις;
- Συστήνεις κάποιους μεταξύ τους χωρίς καν να στο ζητήσουν;
- Σε καλούν συχνά για να σε ευχαριστήσουν για την επαφή που τους έκανες;
Να βοηθάς χωρίς να θυμάσαι και να βοηθιέσαι χωρίς να ξεχνάς
Εάν έχεις απαντήσει ναι σε περισσότερα από αυτά, μάλλον πρέπει να διαβάσεις τη συνέχεια του άρθρου γιατί σου συμβαίνουν κάποια ή όλα από τα παρακάτω:
- Ξοδεύεις πολύ χρόνο: έχοντας την έμφυτη χαρά της προσφοράς, βάζεις πάντα προτεραιότητα την αναζήτηση λύσεων και επαφών για τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να ασχοληθείς όσο θα ήθελες με άλλα πράγματα.
- Διακινδυνεύεις την αξιοπιστία σου: εστιάζεις τόσο στη δημιουργία της επαφής που ξεχνάς τα σημαντικά. Αποτελούν οι δύο επαφές λύση ο ένας για τον άλλο; Έχεις πάρει το Οκ να συστήσεις τον ένα στον άλλο; Συμφωνούν; Είναι τόσο καλοί επαγγελματίας αυτός που συστήνεις όσο η καλή σου πρόθεση; Θα τιμήσει τη σύσταση ή θα σε εκθέσει; Εχεις αναπτύξει τέτοια σχέση μαζί του ώστε να είσαι σίγουρος ότι αποτελεί πρεσβευτή της δικής σου προσωπικότητας όπου βρεθεί;
- Οι άλλοι σε θεωρούν δεδομένο: Ο connector κινείται σε πολλούς κύκλους και παντού διαχέει τη θετική του διάθεση και συμπεριφορά. Μοιράζοντας απλόχερα τη βοηθητική του διάθεση σε ανθρώπους τους οποίους δεν συναντά συχνά και άρα δεν χτίζει μαζί τους ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης, δημιουργεί την εντύπωση ότι «δίνει με ευκολία» και οι άνθρωποι τον θεωρούν δεδομένο.
Όταν είσαι ένας θετικός και απλόχερος άνθρωπος, όταν προσφέρεις τη βοήθειά σου στους άλλους, δεν σημαίνει ότι γίνεσαι ένας καλός Σαμαρείτης και ότι αυτόματα παραιτείσαι από οτιδήποτε θα μπορούσε να σε ωφελήσει.
Υπάρχει ο χρυσός κανόνας που λέει «Να βοηθάς χωρίς να θυμάσαι και να βοηθιέσαι χωρίς να ξεχνάς», και εκεί βασίζεται η φιλοσοφία του Givers Gain που σημαίνει Κερδίζω γιατί Βοηθάω. Η αμοιβαιότητα είναι μια πολύ σημαντική έννοια στη συνεργασία και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ηθικής στο δούναι και λαβείν μεταξύ ανθρώπων, είτε μιλάμε για τα κοινωνικά δίκτυα με την έννοια του κοινωνικού ιστού, είτε μιλάμε για επαγγελματικά δίκτυα, αυτά που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών.
Σχόλια