Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και εμπειρογνώμονες και μη ανά την υφήλιο μας κατατάσουν καθημερινά στις χώρες με την μεγαλύτερη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Κοινώς μας την λένε!
Ταξιδεύοντας όμως συνεχώς από την συννεφιά του Δουβλίνου στην ηλιόλουστη Κέρκυρα δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι οτι τελικά η μεγαλύτερη σπατάλη στην Ελλάδα δεν είναι αυτή του δημοσίου χρήματος- όπου όλοι γκρινιάζουν - αλλά αυτή της ηλιακής ενέργειας! Η ποσότητα ενέργειας που φτάνει από τον ήλιο αντιστοιχεί στο 99% + της όλης ενέργειας που έχει η Γη.
Παράλληλα διαβάζω για τους πρόσφατους υπολογισμούς του Elon Musk (founder από SpaceX, PayPal, Tesla Inc., Hyperloop, SolarCity). Για να τροφοδοτηθούν λέει ολόκληρες οι ΗΠΑ με ηλιακή ενέργεια θα χρειαστεί μια μικρή περιοχή καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες - κάπου στην Nevada ή Texas - εμβαδού περίπου 10.000 τετραγωνικών μιλίων. Αυτό είναι όλο.
Γρήγορα κάνω δυο υπολογισμούς. Αν υποθέσουμε ότι η μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτή των ΗΠΑ και επειδή η Ελλάδα είναι 74 φορές μικρότερη από τις ΗΠΑ, με βάση τους υπολογισμούς του Elon Musk θα χρειαστούμε μια περιοχή γύρω στα 350 km² (Νομός Λευκάδας 356 km²) για να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας από ηλιακή ενέργεια.
Μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά
Ηλιακή και αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν επίσης μορφές ενέργειας όπως αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια.
Στην λίστα των κρατών που συνθέτουν το Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RECAI) της Ernst & Young η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση.
H συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα στα τέλη του 2016 ανήλθε περίπου στα 16.6 GW συμπεριλαμβανομένων 3.9 GW από λιγνίτη, 4.6 GW από φυσικό αέριο, 3.1 GW από υδροηλεκτρική ενέργεια και 4.8 GW από ΑΠΕ (3,4 GW ηλιακή, 1,4 GW αιολική). Δηλαδή το 2016, περίπου το 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό καλύφθηκαν από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Τα 16.6 GW των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού καλύπτουν το 40% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Το υπόλοιπο 60% καλύπτεται από εισαγωγές (44% πετρέλαιο, 13% αέριο).
Η Ελλάδα κατέχει επίσης την 11η θέση μεταξύ 40 χωρών ανά τον κόσμο αναφορικά με τον δείκτη ηλιακού δυναμικού. Η μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι 1,800 kWh/m2, περίπου 50% υψηλότερη από της Γερμανίας. Ενώ υπάρχουν κάποιες τοποθεσίες, στα νησιά της νότιας Ελλάδας, με ετήσια επίπεδα άμεσης ακτινοβολίας άνω των 2.000 kWh/m2. Έχει υπολογιστεί ότι για την επίτευξη του στόχου παραγωγής 10 GW από ηλιακή ενέργεια απαιτούνται περίπου 200 km² γης (Τήνος 194,59 km²), μέρος της οποίας θα μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα διαθέτει επίσης μερικές από τις πιο ελκυστικές τοποθεσίες για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το δυναμικό αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 10 - 12 GW. Ο εθνικός στόχος δυναμικότητας για την αιολική ενέργεια είναι 7.5 GW έως το 2020. Συγκεκριμένα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα αιολικά πάρκα συνολικής χωρητικότητας 2.3 GW.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τα ορυκτά καύσιμα να κυριαρχούν στο ενεργειακό τοπίο μέχρι το 2050. Ωστόσο, η τεχνολογική καινοτομία - blockchain, big data, storage, smart meters, microgrid, ΑΠΕ - στην ενεργειακή βιομηχανία εκτιμάται να φτάσει τα 20,54 δισ € μέχρι το 2020.
Το παράδειγμα της Τήλου
Η Τήλος (65.52 km²) - ένα μικρό ακριτικό νησί με 829 μόνιμους κατοίκους - σύντομα θα γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου που μέχρι το τέλος του 2017 το 80% των αναγκών του σε ενέργεια θα καλύπτεται αποκλειστικά από τον ήλιο και τον άνεμο. Εγκαθιστώντας μια ενιαία ανεμογεννήτρια και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, η Τήλος δημιουργεί ένα υβριδικό μικρο-πλέγμα που θα παράγει και θα αποθηκεύει ενέργεια ενώ στο μέλλον θα μπορέσει να εξάγει την επιπλέον ενέργεια στην Κω.
Startup και ΑΠΕ
H Κlenergy μια startup Ελλήνων και Ισπανών πρόσφατα δημιούργησε μια καινοτόμο υπηρεσία υποστηριζόμενη από τεχνολογία blockchain: το Δίκτυο PYLON. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανταλλαγής ΑΠΕ από παραγωγούς σε καταναλωτές χρησιμοποιώντας το ψηφιακό νόμισα PYLON-Coin.
Η Klenergy έχει επίσης αναπτύξει αλλά δύο προϊόντα: την μπαταρία υδρογόνου Klenergy HELIOS για αποθήκευση ΑΠΕ αλλά και τον πρώτο διαθέσιμο έξυπνο μετρητή ενέργειας βασισμένο σε τεχνολογία blockchain, το Klenergy METRON.
Η Heliix (συνιδρυτές τρεις φοιτητές του πολυτεχνείου) χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας (Phaethon) και απορροφά θερµότητα από διάφορες πηγές, όπως καυσαέρια, ψυκτικά υγρά, θερµά νερά και άλλα ρευστά χαµηλής θερµοκρασίας, µετατρέποντας ένα µέρος της σε ηλεκτρικό ρεύµα.
Η Kafsis (Βύρων και Φίλιππος Βασιλειάδης), η οποία θεωρείται ηγέτης στον κλάδο της διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και αποτελεί μια από τις πιο «δυνατές» επιχειρήσεις του χώρου βάσει Ευρωπαϊκών οδηγιών, στήνει ένα δίκτυο μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την πρώτη μονάδα να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Πελοπόννησο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Kαι ενώ τα προβλήματα από την σπατάλη δημοσίου χρήματος είναι πολλά από ότι φαίνεται με τις ΑΠΕ θα τα καταφέρουμε!
Σχόλια