Ο Κώστας Πουλόπουλος δίνει την οπτική του πάνω σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική και την πόλη
Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και πήγε σχολείο στην Καλαμάτα. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ξυλουργός, σχεδιαστής αυτοκινήτων ή μπασκετμπολίστας.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1996- 2004) με διπλωματική εργασία κοντά στους Τ. Παπαιωάννου και Τ.Μπίρη, και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο με πλήρη υποτροφία (2007-2009) στο εργαστήριο του Chiba Manabu. Ταυτόχρονα εργάστηκε στο το γραφείο του Kengo Kuma όπου ήρθε σε επαφή με μια προσέγγιση για την αρχιτεκτονική εκλεπτυσμένη στην απλότητά της, που επιτυγχάνει να συνδυάζει ευφάνταστα διάφορα ιδιώματα: τοπικά, διεθνή, παραδοσιακά και μοντέρνα.
Το 2009 επιστρέφει στην Ευρώπη για να εργαστεί στους Henning Larsen Architects, όπου σύντομα γίνεται lead designer, με πολλά πρώτα βραβεία σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που οδηγούν σε κτισμένο έργο (ενδεικτικά: Siemens Headquarters Munich, 45,000 m2, ολοκληρωμένο, Frankfurt School of Finance and Management 30,000 m2, υπο κατασκευή, Nordea Headquarters, 45,000 m2 υπο κατασκευή, Νοvo Nordisk headquarters, 30,000 μ2 ολοκληρωμένο, Central Bank of Libya, 1o βραβείο σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό) καθώς και τη μοναδική ευκαιρία να εργάζεται σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου : Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Καναδάς, Σαουδική Αραβία, κτλ. και να γνωρίζει κουλτούρες μέσα από την γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα απ’όλες, την αρχιτεκτονική.
Μετά από ένα διάστημα στους BIG- Bjarke Ingels Group, ο Κώστας αποφασίζει να ιδρύσει το δικό του αρχιτεκτονικό studio στην Κοπεγχάγη, κι από το τέλος του 2015 συνεχίζει την αρχιτεκτονική του έρευνα σε διεθνές επίπεδο. Το γραφείο SquareOne εμβαθύνει στην αρχιτεκτονική σύνθεση πολλών και διαφορετικών τυπολογιών κτιρίων (σχολεία, μουσεία, κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων κτλ.) σε διεθνές περιβάλλον. Ταυτόχρονα το γραφείο του προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ελληνική αγορά, λειτουργώντας σαν γέφυρα μεταφοράς γνώσης διεθνών καλών πρακτικών στην ελληνική αγορά.
Με ποια μέσα μπορεί η αρχιτεκτονική παραγωγή ή επέμβαση να ανατρέψει τη διάχυτη δυσαρέσκεια για την εικόνα της Αθήνας
Αυτη είναι μεγάλη συζήτηση. Η εικόνα της πόλης εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους και οι αρχιτέκτονες είναι μόνο ένα μέρος της συζήτησης. Και μάλιστα μικρό. Το ζήτημα ειναι να κατανοήσουμε που έγκειται η δυσαρέσκεια που αναφέρετε. Είναι πχ. το αν τα κτίρια έχουν ωραίες όψεις (και τι σημαίνει αυτό;) Ή αφορά στο πλάτος των πεζοδρομίων, στην ύπαρξη πρασίνου, στην οργάνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στην ύπαρξη χώρων για παιδιά, πλατειών κτλ; Είναι η ζωή των κτιρίων που μας απογοητεύει ί ή 'η ζωή ανάμεσα στα κτίρια' (Jan Gehl);
Μπορεί η ελληνική πόλη να συνδυάσει τοπικά, διεθνή, παραδοσιακά και μοντέρνα ιδιώματα;
Ναι φυσικά και μπορεί. Σήμερα όλοι μπορουν τα πάντα. Κάθε συνδυασμός , ανεξαρτήτως αν ειναι άρτιος ή τραγικός, είναι ηθικά αποδεκτός ad hoc. Αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση και ταυτόχρονα πρόκληση της νεωτερικότητας . Έχουμε δει με τα ματια μας αποτυχημένες απόπειρες συνδυασμών διαφόρων στοιχείων από διάφορα μήκη και πλάτη , αλλά και – ακόμα περισσότερο - ελεεινές μεταφράσεις του παραδοσιακού ιδιώματος προς το νεωτερικότερο. Το ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι τι θέλει η κάθε κουλτούρα από τον εαυτό της; Πριν αρχίσει να συνδιαλέγεται. Έστω ότι ζουσαμε στο κενό . Τί θα κάναμε;
Τι χρώμα έχει η ελληνική πόλη;
Δεν ξέρω πραγματικά. Προσπαθεί νομίζω να παρουσιαστεί ως λευκή. Μαλλον εν μέρει λόγω κλίματος, αλλά φοβάμαι κυρίως από μια ρομαντική ενατένιση της εθνικής μας ταυτότητας ως γαλανόλευκης· κι αφού το γαλανό το παρέχει ο ουρανός και η θάλασσα, ας βάλουμε εμείς το λευκό. Όμως το λευκό θέλει συντήρηση. Κι έτσι καταλήγει θα λέγαμε υπόλευκο, λερωμένο, παλιό, και ραγισμένο το χρώμα της ελληνικής πόλης. Με εξαίρεση κάποιες νοικοκυρεμένες σομόν και φυστικί αναλαμπές, που πραγματικά αναρρωτιέμαι ποιον και τι αντιπροσωπεύουν.
Σημαντικές ημερομηνίες του διαγωνισμού Color in Architecture:
- 20 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση και Επιβεβαίωση των συμμετοχών
- 3-4 Νοεμβρίου: Συνάντηση επιτροπής και αξιολόγηση προτάσεων
- 27-30 Νοεμβρίου: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε μινι συνέδριο από την επιτροπή και έκδοση ψηφιακού και φυσικού καταλόγου.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε αρχικά στο Archisearch.gr στα πλαίσια του διαγωνισμού Color in Architecture. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό πατήστε εδώ.
Σχόλια