Η Μαρία Μαύρου, μια πολύ νέα επιχειρηματίας από την Δονούσα τόλμησε παράλληλα με τις σπουδές της, το δικό της εγχείρημα και μετέτρεψε την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική σε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους εστίασης στην Δονούσα!
Δημοσιεύουμε σήμερα στο epixeiro, ως 13η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία, την συζήτηση που κάναμε στο πλαίσιο του ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς με μια νέα επιχειρηματία από την Δονούσα γεμάτη όνειρα και αισιοδοξία για το μέλλον, την Μαρία Μαύρου, που παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας της, με τόλμη, επιμονή και αποφασιστικότητα πήρε την δύσκολη απόφαση παράλληλα με τις σπουδές της στην οινολογία στο ΤΕΙ Αθήνας, να μετατρέψει το πάθος και την αγάπη της για την ζαχαροπλαστική σε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους εστίασης στην Δονούσα, ένα στέκι με «γλυκές» γεύσεις και δικές της συνταγές για όλες τις ώρες και για όλους.
Τι σε ώθησε και σε κινητοποίησε για να πάρεις την απόφαση να ανοίξεις μια δικιά σου επιχείρηση στο νησί σε τόσο μικρή ηλικία;
Αυτό που με ώθησε να ανοίξω δικό μου μαγαζί είναι το μεράκι μου για την ζαχαροπλαστική και η αγάπη μου για το νησί. Από πολύ νεαρή ηλικία όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ζαχαροπλαστική και έφτιαχνα γλυκά στο σπίτι, ήξερα ακριβώς ποιο θα είναι το μέλλον μου και τι ήθελα να κάνω.
Ήξερα από μόλις 10 χρονών ότι ήθελα να φτιάχνω γλυκά και να τα δοκιμάζει όλος ο κόσμος, να ασχολούμαι με αυτό και να με γνωρίζουν για αυτό το πράγμα. Μετά το πρώτο γλυκό που είχα επιχειρήσει να φτιάξω μόνη μου εμπνευσμένη από μια εκπομπή ζαχαροπλαστικής που έβλεπα, έφτιαχνα γλυκά και μοίραζα στο νησί και όλοι μου έλεγαν όταν μεγαλώσω να φτιάξω στο νησί ένα ζαχαροπλαστείο γιατί ήταν κάτι που τους έλειπε. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα η ιδέα είχε μπει καλά στο μυαλό μου.
Σε ηλικία 16 χρόνων ξεκίνησα να εργάζομαι εποχιακά σε διάφορα μαγαζιά μαζικής εστίασης για να μαζεύω εμπειρίες και να μαθαίνω πως λειτουργεί ένα μαγαζί.. Έτσι δεν άφησα άλλο χρόνο να περάσει και σε ηλικία 20 χρονών πήρα το ρίσκο να κάνω ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή μου.
Η αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολη αφενός λόγω της καχυποψίας που υπήρχε για την ηλικία μου και αφετέρου οικονομικά, αλλά είχα δίπλα μου την οικογένειά μου που με στήριξε από την αρχή και εξακολουθούν να είναι δίπλα μου σε ότι τους ζητήσω.
Η Μαρία Μαύρου μετέτρεψε το πάθος της για την ζαχαροπλαστική σε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους εστίασης στην Δονούσα
Τι επαγγελματικές δυσκολίες ή προκλήσεις υπάρχουν σε ένα νησί όπως η Δονούσα;
Οι επαγγελματικές δυσκολίες που υπάρχουν σε ένα νησί σαν την Δονούσα αν και μπορεί να είναι πολλές, είναι μια μικρή πινελιά στο έργο σου. Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που υπάρχουν είναι ο τρόπος που έρχονται οι προμήθειες μέχρι την πόρτα του μαγαζιού, καθώς αυτές έρχονται από την Νάξο ή την Αθήνα και αυτό με την πιθανότητα να έρθουν και να μην είναι σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τα προσφέρεις στους πελάτες σου.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες είναι οι βλάβες σε κάποιο μηχάνημα διότι δεν υπάρχει ειδικευμένος τεχνικός για να το επισκευάσει άμεσα. Παρόλο που έχουμε καθημερινά αυτό το άγχος, όταν σου τύχει μια δύο φορές μαθαίνεις πώς να το διαχειριστείς και την επόμενη φορά το θεωρείς πιο εύκολο.
Ποια στοιχεία της προσωπικότητας σου πιστεύεις ότι σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις σε αυτές τις δυσκολίες;
Αν υπάρχουν δύο στοιχεία της προσωπικότητας μου που με βοηθάνε να ανταπεξέλθω κάθε είδους δυσκολία του μαγαζιού, αυτά είναι η υπομονή και η επιμονή μου. Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχουν όσοι ανοίγουν δική τους επιχείρηση. Αν είναι στην πρώτη δυσκολία να τα βάφουμε όλα μαύρα και να τα παρατάμε δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.
Άλλωστε η ευχαρίστηση που νιώθεις όταν προσπερνάς τα προβλήματα που σου προκύπτουν είναι αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποίηση και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.
Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό που κάνεις;
Ένα από τα πράγματα που με κάνουν να απολαμβάνω την δουλειά μου είναι η συναναστροφή μου με τον κόσμο, η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση στο βλέμμα τους.
Όταν αυτό που κάνεις γίνεται αρεστό και αποδεκτό από τον κόσμο και βλέπω πως όλο και περισσότεροι παραθεριστές γνωρίζουν το μαγαζί, την ιστορία του και τα γλυκά μου και έρχονται να τα δοκιμάσουν και οι ίδιοι, μου δίνουν μεγαλύτερη ώθηση να το εξελίξω και να κάνω το κάτι παραπάνω τόσο για μένα και το μαγαζί όσο και για αυτούς.
Ποια είναι τα δικά σου σχέδια και όνειρα για το μέλλον στο νησί ;
Τα δικά μου όνειρα για το μέλλον μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, να έχω το πτυχίο του οινολόγου και έπειτα να τελειώσω και μια σχολή μαγειρικής ζαχαροπλαστικής με σκοπό να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες πάνω στο αντικείμενο μου.
Αργότερα έχω σκοπό να επιστρέψω στο νησί μου και να δουλεύω στο μαγαζί όλο το χρόνο γιατί προς το παρόν έχω την δυνατότητα να το δουλεύω μόνο εποχιακά. Μεγάλωσα σε αυτό το μέρος, ξέρω κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι εκεί και είμαι πεπεισμένη ότι όταν πραγματοποιήσω τα όνειρά μου η αγάπη μου για αυτόν τον τόπο θα με τραβήξει πίσω.
Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.
Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού
Σχόλια