Ο Αλέκος Αλεξόπουλος μίλησε στο epixeiro.gr για το ErgoSensePro και το πώς αυτό θέλει να αλλάξει τον τρόπο που σήμερα γυμνάζονται οι αθλητές.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε το ErgoSensePro και ποιος ο σκοπός της;
Το ErgoSensePro είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης αναζήτησης πάνω στην προπονητική. Σαν Χημικός Μηχανικός (διδακτορικό Purdue, μεταδιδακτορικό MIT) με μακρόχρονη εμπειρία σε υπολογιστικές προσομοιώσεις σε περίπλοκα συστήματα, π.χ. κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα, και σαν κάποιος που γυμνάζονταν με βάρη για δεκαετίες είχα ένα έντονο ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Βομβαρδιζόμουν με ερωτήσεις από ερασιτέχνες μέχρι φοιτητές ΤΕΦΑΑ - “ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος να γυμνάζεσαι για δύναμη, όγκο, εκρηκτικότατα;” και έβλεπα μια τεράστια σύγχυση στα blogs μεταξύ ειδικών αλλά και στην επιστημονική βιβλιογραφία. Από την μεριά των προπονητών ρωτούσαν γιατί στην εποχή μας δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τα τωρινά εμπειρικά συστήματα προπόνησης.
Κοιτώντας την βιβλιογραφία ήταν ξεκάθαρο ότι η πηγή του προβλήματος ήταν η έλλειψη μιας θεμελιώδους θεωρίας της δύναμης, παραγωγής έργου και κόπωσης κατά την προπόνηση με βάρη. Μετά από 20 χρόνια είχα τελικά στα χέρια μου την πρώτη ολοκληρωμένη θεωρία που να περιγράφει την προπόνηση με βάρη. Σκέφτηκα να το δημοσιεύσω και μάλιστα είχα ετοιμάσει ένα εκτενές βιβλίο με εκατοντάδες εξισώσεις. Το έδειξα στον φίλο μου τον Θάνο ο οποίο με αποθάρρυνε να δημοσιεύσω την έρευνα και μου πρότεινε να δημιουργήσω καλύτερα την αντίστοιχη εταιρία.
Και έτσι, τον Νοέμβριο του 2015 η Μαρίνα Χατζοπούλου παρουσίασε το MITEF Greece στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Εμπνεύστηκα, υπέβαλα αίτηση, και με δέχτηκαν παρότι ήταν πολύ νωρίς στην εξέλιξη της εταιρείας. Τελικά αποδείχθηκε πολύτιμη η εμπειρία του MITEF - κάτι σαν ταχύρυθμο πρόγραμμα εισαγωγής στην επιχειρηματικότητα. Ήταν ότι χρειαζόταν και από τότε προχωράμε σταθερά.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει το ErgoSensePro και ποια τα οφέλη;
- Το Ergo είναι το μόνο προϊόν που μπορεί
- Να προβλέπει την απόκριση των αθλητών σε ένα προπονητικό πρόγραμμα
- Να συγκρίνει αθλητές με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο
- Να δημιουργήσει εξατομικευμένα και βέλτιστα προπονητικά προγράμματα για αθλητές ανάλογα με την κατάστασή τους και τον ρόλο τους στην ομάδα.
Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Κανένα από τα προϊόντα στην αγορά δεν μπορούν να κάνουν αυτά που κάνει το Ergo! Πέρα από προαναφερθέντα, που μόνο το Ergo μπορεί να προσφέρει, το μεγάλο πλεονέκτημα του Ergo φαίνεται από την πολύ πιο πλούσια ροή πληροφορίας. To Ergo χρησιμοποιεί δέκα δεδομένα εισόδου αντί για το τυπικό ένα και αποδίδει περισσότερους από είκοσι δείκτες απόδοσης όλα με συγκεκριμένη φυσική σημασία. Στη διαδικασία αυτή και στη υλοποίηση παράγονται πολλά δεδομένα που έχουν ξεκάθαρη φυσική σημασία - δεν είναι απλά αριθμοί.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Η ιδέα ήταν να συνδυαστούν αρχές μηχανικής και επιστήμης αθλητισμού σε ένα υπολογιστικό πλαίσιο πολλών κλιμάκων χρόνου/μήκους όπως συνηθίζεται στις υπολογιστικές προσομοιώσεις υλικών. Η έμπνευση ήταν απλά η περιέργεια του επιστήμονα, του μηχανικού, και του αθλούμενου με βάρη.
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Συνήθως άλλες εταιρείες αθλητισμού περηφανεύονται ότι βρίσκονται “στην αιχμή της επιστήμης” και ακολουθούν “βέλτιστες πρακτικές”. Εμείς ουσιαστικά είμαστε κάποιες δεκαετίες μπροστά από την επιστήμη αθλητισμού και διαπιστώνουμε ότι οι “βέλτιστες πρακτικές” είναι ουσιαστικά αναλλοίωτες εδώ και 50 χρόνια. Μόλις τώρα εκφράζεται - ταπεινά - η πεποίθηση ότι υπάρχει κάποια γενικευμένη θεωρία (βλέπε Paul Glazier “Towards a Grand Unified Theory of sports performance”) σαν αυτή πίσω από το Ergo. Το άρθρο του Glazier δέχτηκε πολλές επικρίσεις ότι είναι “πολύ νωρίς να ψάχνουμε για τέτοιες θεωρίες”. Αυτό είναι καλό κατά μια άποψη για μας αλλά και προβληματικό γιατί συχνά είναι δύσκολο να καταλάβουν άλλοι αυτό που κάνουμε. Σημασία όμως έχει ότι οι προπονητές εκτιμούν το Ergo και είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική ενός νέου τρόπου ανάπτυξης προπονητικών προγραμμάτων.
Τι θέλετε να δείτε το ErgoSensePro να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;
Να αλλάξει πλήρως το πως γυμνάζονται οι αθλητές, πως προπονούν οι προπονητές, και ακόμα πως κάνουν επιστήμη οι επιστήμονες αθλητισμού! Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να τροποποιηθούν οι αλγόριθμοι του Ergo ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν σε εφαρμογές υγείας όπως π.χ. στην αναμόρφωση τραυματιών.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Ναι αλλά είναι δύσκολο. Χρειάζεται να βάλεις κάποια δικά σου κεφάλαια, έστω και λίγα, για να δείξεις ότι πιστεύεις ο ίδιος στο όραμά σου και χρειάζεται να πείσεις φίλους και συγγενείς να βάλουν κάποια κεφάλαια για να δείξεις ότι το όραμα σου το συμμερίζονται και άλλοι.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Ετοιμαστείτε για μεγάλο ταξίδι με πολλές φουρτούνες!
Σχόλια