Ο Κωνσταντίνος Συνοδινός ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού από πολύ μικρός έχοντας υπάρξει αθλητής πολεμικών τεχνών για αρκετά χρόνια, έχοντας εκπροσωπήσει και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Παράλληλα, τελείωσε το τμήμα Οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά και μετά το MBA του ίδιου πανεπιστημίου ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για 8 χρόνια στην Procter & Gamble και στην DIAGEO σαν Brand Manager διάφορων προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρόλα αυτά το πάθος για τον αθλητισμό υπήρχε πάντα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό τον ώθησε στο να ασχοληθεί και πάλι με τον χώρο αυτό με άλλον πλέον ρόλο. Πριν λίγο διάστημα ιδρύθηκε η εταιρία simplyDigital.gr που σκοπεύει να μεταφέρει σε νέους επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την γνώση που έχουμε αποκομίσει αυτά τα χρόνια στο ψηφιακό περιβάλλον.
Ο Κωνσταντίνος μίλησε στο epixeiro.gr για το ChampionsID, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ίδιο με σκοπό αρχικά να συστήσει κάθε αθλητή στον αθλητικό κόσμο και να καλύψει κάθε ανάγκη ενός σύγχρονου αθλητή με πρωτοπόρες υπηρεσίες.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει το CHAMPIONSID και ποια τα οφέλη;
Το championsid είναι ουσιαστικά η πρώτη πλατφόρμα προώθησης της αθλητικής καριέρας και εκπλήρωσης των αθλητικών ονείρων. Αυτό σημαίνει ανάδειξη αθλητικού ταλέντου, εξερεύνηση επαγγελματικών ευκαιριών και υπηρεσιών σχεδιασμένων για το οικοσύστημα του αθλητισμού. Υπηρεσίες που παρέχονται από εξειδικευμένους παρόχους και αφορούν τόσο αθλητές , επαγγελματίες ή ερασιτέχνες όσο και ομάδες ή οργανισμούς. Επιπλέον οι τελευταίοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του championsID, δημιουργώντας μια πηγή εισοδήματος.
Σχεδιάζοντας μια επιχείρηση έτσι ώστε να είναι αυτόνομη από την αρχή σαν να μην υπάρχουν επενδυτές θεωρώ ότι είναι σοφότερο και σε οδηγεί στις σωστές προτεραιότητες
Πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα; Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έγκειται στην καινοτομία της πλατφόρμας. Πρόκειται για ουσιαστικά το μόνο one stop shop για κάθε ανάγκη ενός αθλητή. Ένας αθλητής πλέον μπορεί να συστηθεί στο δίκτυο δημιουργώντας προφίλ μέσα από το οποίο μπορεί αποτυπώσει όλη του την καριέρα, να δικτυωθεί αλλά και να βρει υπηρεσίες που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να δυσκολευτεί αρκετά να το κάνει μόνος του.
Μερικά παραδείγματα: Ένας αθλητής μπορεί να βρει ατζέντη, χορηγό, να αποκτήσει γνώση από ειδικούς του χώρου, να δημιουργήσει επαγγελματικά βίντεο, να αγοράσει εξειδικευμένα προγράμματα βελτίωσης για αθλητές, να βρει υπηρεσίες προώθησης του αθλητικού του brand name, να αναθέσει το κομμάτι του Μάρκετινγκ σε ειδικούς, να αποκτήσει πρόσβαση σε Αμερικάνικα κολλέγια, να λάβει συμβουλευτικές υπηρεσίες και πολλές άλλες που προστίθενται καθημερινά.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;
Έχοντας την γνώση του αθλητικού χώρου και αντιλαμβανόμενος ότι παρά την μεγάλη απήχηση των social media δεν υπήρχε τίποτα εξειδικευμένο για τους αθλητές που να μπορούσε να προσφέρει απλά δικτύωση αλλά και ευκαιρίες καριέρας, ανάδειξης ταλέντου και εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;
Ξεκινώντας, το κομμάτι του development για κάτι που δεν είναι ένα απλό website ήταν το δυσκολότερο. Η σύνθεση της ομάδας και οι συνεργασίες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις ανθρώπους να πιστέψουν στο project όταν δεν μπορείς να τους πληρώσεις και δεν έχεις funding. Αυτό που είναι σημαντικό ειδικά στην αρχή και βοηθάει σε κάθε τέτοια δυσκολία είναι το όραμα και πόσο επιτυχημένα μπορεί ο founder να το μεταδώσει
Τι θέλετε να δείτε το CHAMPIONSID να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;
To όραμά μας είναι ίδιο από την αρχή, θέλουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αθλητών να φτάσουν πιο κοντά στα αθλητικά τους όνειρα. Στόχος μου είναι να αποτελέσει το championsID το δεξί χέρι για εκατομμύρια ανθρώπους του χώρου. Όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε εκπληρώσει και τους στόχους μας.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Ναι μπορεί. Υπάρχουν πολλά καινούρια εργαλεία που ρίχνουν πολύ το κόστος του web/ mobile development που είναι και από τα μεγαλύτερα κόστη για να ξεκινήσει κάποιος. Επίσης ο καθένας μπορεί να αναπτύξει skills μαθαίνοντας να κάνει πράγματα μόνος του. SEO, Digital Marketing, γραφιστική, sales, κτλ. Επειδή και τα funds πλέον ζητούν πιο ώριμες εταιρίες και όχι ασκήσεις επί χάρτου, πρέπει όλοι να μπούμε στη λογική του να δημιουργούμε βιώσιμες εταιρίες που βασίζονται στο να βγάζουν χρήματα από την αρχή και όχι να σχεδιάζονται με γνώμονα να βρουν επενδυτή. Γιατί είναι πολύ πιθανό να μην βρεθεί τελικά. Σχεδιάζοντας μια επιχείρηση έτσι ώστε να είναι αυτόνομη από την αρχή σαν να μην υπάρχουν επενδυτές θεωρώ ότι είναι σοφότερο και σε οδηγεί στις σωστές προτεραιότητες.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Βρείτε κάτι με το οποίο παθιάζεστε. Όχι 99%, 100%. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Το πάθος για κάτι είναι η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες που δεδομένα θα συναντήσεις κάθε μέρα. Επίσης αν αποφασίσετε να έχετε συνέταιρο σε αυτό το ταξίδι ξεκαθαρίστε απόλυτα τους ρόλους και τις προσδοκίες σας. Καταγράψτε τα και κάντε τα τακτικά review. Τέλος μάθετε πως είναι η ζωή ενός νέου επιχειρηματία και αποφασίστε αν κάνει για εσάς. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους.
Σχόλια