Ο Χρύσανθος Χόρμπας, ο εμπνευστής της ομάδας «We Dive We Clean», μίλησε στο epixeiro.gr
Πες μου λίγα λόγια για εσένα, τι ακριβώς είναι η δράση του «We Dive We Clean» ποιος ο σκοπός της;
To “we DIVE we CLEAN” είναι το μότο μας αλλά και το εγχείρημα το οποίο φέρνουμε εις πέρας, δηλαδή καταδυόμαστε και αποφορτίζουμε το βυθό από κάθε ξένο ρυπογόνο προς αυτόν αντικείμενο.
Ποιες δράσεις ακριβώς πραγματοποιείτε και ποια τα οφέλη;
Πραγματοποιούμε καταδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε λιμάνια και παραλίες.
Τα οφέλη αυτών των δράσεων είναι να έχουμε καθαρίσει σε ποσοστό 95% το Λιμάνι του Λουτρακίου ύστερα από 43 καταδύσεις με συνολικό όγκο απορριμμάτων που ξεπερνά τους 8 τόνους, όπως επίσης στο λιμάνι της Ύδρας έχουμε ανελκύσει 5 τόνους, στο Κιάτο 5,5 τόνους, στην Πύλο 2 τόνους, Αντίκυρα 3 τόνους κ.λπ.
Παράλληλα, με τις δράσεις μας γίνεται γνωστό το πρόβλημα της ρύπανσης των βυθών στο ευρύ κοινό και όλο και περισσότερα άτομα ευαισθητοποιούνται σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δράση;
Η ιδέα ξεκίνησε το 2013 από το Λουτράκι με στόχο να κάνω μια ομάδα η οποία να κάνει μόνο περιβαλλοντικές καταδύσεις και να καθαρίζει/επαναφέρει τον βυθό στην αρχική του κατάσταση.
Η έμπνευση ήρθε το 2009 όταν έκανα κατάδυση στο ναυάγιο Άνδρος στο Λουτράκι και αντίκρισα ένα χαλί από απορρίμματα σε βάθος 25 μέτρων.
Αυτή ήταν και η αφορμή ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι μας και σε άλλες πόλεις που είχαν πρόβλημα.
Ήδη κλείνουμε 4 χρόνια με 105 δράσεις έχοντας ανελκύσει περισσότερους από 33 τόνους απορριμμάτων από τους βυθούς
Τι εμπόδια έχετε συναντήσει ως τώρα και πώς καταφέρατε να τα ξεπεράσετε;
- Κακές συνεργασίες και αδιαφορία των τοπικών αρχών ώστε να διορθώσουν το πρόβλημα που έχουν και να μας βοηθήσουν την ώρα των δράσεων.
- Η αδιαφορία των επαγγελματιών αλιέων που έχουν μετατρέψει τη θάλασσα σε χωματερή ενώ ζουν από αυτή.
Η αγάπη μας όμως για αυτό που προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο μας κάνει και ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια για αυτό και συνεχίζουμε.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και της κοινότητας ως τώρα στις δράσεις σας και τι έχετε πετύχει ως τώρα;
Έχουμε πετύχει να έχουν συσταθεί 5 τουλάχιστον ομάδες μετά από εμάς με αμιγώς έργο απορρύπανσης των βυθών και όσο το έργο μας γίνεται ευρέως γνωστό όλο και περισσότεροι φορείς (δήμοι) ενδιαφέρονται να αναλάβουμε δράση στον τόπο τους.
Τι θέλεις να δεις το«We Dive We Clean»να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;
Ήδη κλείνουμε 4 χρόνια με 105 δράσεις για αυτό τον σκοπό και έχουμε ανελκύσει περισσότερους από 33 τόνους απορριμμάτων από τους βυθούς. Κάποια από αυτά που ανελκύουμε από τον βυθό ανακυκλώνονται (π.χ σίδερα, μολύβια κτλ). Τα πλαστικά και τα γυαλιά τα τοποθετούμε σε μπλε κάδους ανακύκλωσης. Υπάρχουν όμως και πολλά απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται εύκολα (π.χ. σχοινιά). Ωστόσο η εύρεση μόνιμης χρηματοδότησης αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσκολία για την αξιοποίηση όλων των απορριμμάτων. Σκεφτείτε μόνο ότι η ανακύκλωση ελαστικών στοιχίζει 110 €/ τόνος.
Θα ήθελα να δω οι 5 ομάδες που συστήθηκαν μετά από εμάς να έχουν φτάσει τις 50 ώστε κάθε Νομός να έχει και από μία ομάδα που να κάνει το ίδιο εθελοντικό έργο που κάνουμε και εμείς. Να μπορέσουμε να έχουμε τα μέσα ώστε να υλοποιούμε τις δράσεις μας και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας. Τέλος, για να μπορεί να είναι βιώσιμο το έργο μας, χρειάζεται ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης και συνεργασίες με τοπικούς φορείς σε μόνιμο επίπεδο (ανακύκλωση, σωστή αποκομιδή).
Σχόλια