Κάθε Αύγουστο, εδώ και 7 χρόνια, η Μάρπησσα της Πάρου γίνεται επίκεντρο ενός μοναδικού βιωματικού φεστιβάλ χάρη σε μία ισχυρή, ενωμένη ομάδα εθελοντών
Δημοσιεύουμε σήμερα στο epixeiro, ως 11η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία, την συζήτηση που είχαμε με εκπροσώπους μίας ξεχωριστής ομάδας από την Πάρο η οποία, εθελοντικά, με συνέπεια, οργανωτικότητα, υψηλή ποιότητα και πολλή αγάπη για τον τόπο τους, υλοποιούν εδώ και 7 χρόνια ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, τις «Διαδρομές στην Μάρπησσα», ένα φεστιβάλ που με μοναδικό τρόπο ζωντανεύει για 3 μέρες την Μάρπησσα της Πάρου, προσφέροντας βιωματικές εμπειρίες πολιτισμού και πολιτιστικά δρώμενα «με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ βασίζεται σε θεματικές διαδρομές μέσα στο χωριό, με πολιτιστικές εμπειρίες και δρώμενα που φιλοξενούνται και στα σπίτια των κατοίκων, που συμμετέχουν ενεργά. Το μότο του φεστιβάλ είναι: «Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα!» O προδιαγραφές ποιότητας του φεστιβάλ τις οποίες έχουν θέσει και τηρούν αυστηρά έχουν πιστοποιηθεί και από φορέα πιστοποίησης, υλοποιώντας ένα από τα λίγα φεστιβάλ (το μόνο τέτοιου είδους) που έχουν πιστοποίηση στη χώρα.
Η ομάδα των εθελοντών είναι πολυπληθής και αντίθετα με το ελληνικό στερεότυπο που θέλει τους έλληνες να μην τα καταφέρνουν να συνεργάζονται (πόσες φορές το έχουμε ακούσει στα εργαστήρια της ΑΕΛΙΑ..), συνεργάζονται άρτια και αποτελεσματικά, αποδεικνύοντας ότι την ιστορία την «γράφουν οι παρέες».
Η αποτελεσματική συνεργασία, η οργανωτικότητα, η υψηλή ποιότητα και η αγάπη για τον τόπο μίας ομάδας αφοσιωμένων εθελοντών έδωσαν νέα πνοή σε ένα χωριό της Πάρου. Τελικά, την ιστορία την γράφουν οι παρέες..
Μιλήσαμε με εκπροσώπους της ομάδας που επέμειναν να μην δώσουν τα δικά τους ονόματα αλλά να αναφέρουμε το σύνολο της ομάδας, τονίζοντας ότι οι «Διαδρομές στην Μάρπησσα» είναι ομαδική δουλειά και χωρίς τη δύναμη της συντονισμένης και οργανωμένης ομάδας, με ισότιμη θέση για όλους, δε θα γίνονταν πράξη.
Έτσι στις παρακάτω ερωτήσεις, οι απαντήσεις δόθηκαν από όλους και για λογαριασμό όλων, από την Κωνσταντίνα, την Εμμανουέλα, την Ιωάννα, τη Μαρία, τον Τάκη, την Κατερίνα, την Εύα, την Ιφιγένεια, την Ελίνα, την Αλεξάνδρα, τον Μανώλη, τη Μαρία, την Ιακωβίνα, την Κατερίνα, την Κατερίνα, τη Λίτσα, την Έλενα, την Καίτη, τον Μανώλη, τη Φώφη, τη Μιμή, τη Λενιώ, τη Ρεβέκκα, τον Θοδωρή, τη Μαρία, την Ιουλία, την Ειρήνη, τον Θοδωρή, τον Λάμπρο, τον Βαγγέλη, την Ντορίνα, την Μπεττίνα, την Κατερίνα, την Εύα, τον Δημήτρη, τον Νικόλα, τον Παναγιώτη, τον Θοδωρή, την Κατερίνα, την Αγγελική, τον Κώστα, τον Λευτέρη, τον Θάνο, τον Κώστα, την Ντέμα, την Μυρτώ, την Στελλίνα, τη Δήμητρα, τη Μαρία, την Ιωάννα, τον Νίκο, τον Γιώργο.
Οι «Διαδρομές στην Μάρπησσα» ξεχωρίζουν ως φεστιβάλ όχι μόνο για το καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο αλλά και γιατί στην ουσία αποτελούν ένα επιτυχημένο παράδειγμα αναζωογόνησης ενός χωριού μέσα από τον πολιτισμό. Πώς θα περιγράφατε με λίγα λόγια το εγχείρημα; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;
Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σταθμών μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και αναδεικνύεται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου. Κύριος στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ανάλογα με την κεντρική ιδέα, που κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, κάθε ένα από τα φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί είναι μοναδικό.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συμμετοχική σύμπραξη εθελοντών, κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων και επισκεπτών, η διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάδειξη των παραδόσεων με σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά και ο εθελοντικός χαρακτήρας της ομάδας διοργάνωσης. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι σημείο αναφοράς για όλα τα δρώμενα και τις εκθέσεις είναι ο τόπος, η Μάρπησσα και η Πάρος. Η αγάπη και ο σεβασμός για το χωριό είναι κινητήριος δύναμη για την ομάδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε πώς ξεκίνησε η ιδέα αλλά και πώς καταφέρατε η αρχική ιδέα να γίνει πράξη και μάλιστα να συνεχίζεται για τόσα χρόνια;
Μία ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη για τον τόπο και διάθεση για προσφορά, πραγματοποίησε τις πρώτες «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Αύγουστο του 2010, μετά από μία 5μηνη προετοιμασία. Μετά την επιτυχία του πρώτου τριημέρου και με την προτροπή των κατοίκων, η ομάδα αποφάσισε να το συνεχίσει και για αυτό το λόγο το 2011 συστάθηκε μη κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό τη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Αφετηρία της ιδέας είναι το γεγονός ότι η Μάρπησσα αποτελεί έναν καλοδιατηρημένο οικισμό, κρυμμένο για τους περισσότερους πίσω από τις εμπορικές χρήσεις του κεντρικού δρόμου. Μέσα από τις «Διαδρομές στη Μάρπησσα», δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τη Μάρπησσα, περπατώντας μέσα στον οικισμό και γνωρίζοντας κάθε γωνιά του.
Η ομάδα διοργάνωσης, η οποία αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων, εξελίσσεται κάθε χρόνο μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης, με κύρια συστατικά, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη συλλογικότητα, τη συνέπεια, την δέσμευση και τον ενθουσιασμό.
Ποιές ήταν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες κατά την υλοποίηση των Διαδρομών; Πώς τις αντιμετωπίσατε; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της ομάδας και των μελών της που σας βοήθησαν στο όλο εγχείρημα;
Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα ήταν μια καινοτόμος πρωτοβουλία και πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο φεστιβάλ. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να καταλάβει ο κόσμος το εγχείρημα στην πλήρη έκτασή του, πριν να το ζήσει από κοντά. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει κάποιος τις Διαδρομές στη Μάρπησσα, είναι να έχει μία προσωπική εμπειρία.
Ο εθελοντικός χαρακτήρας του φεστιβάλ από τη μία είναι ένα δυνατό στοιχείο της διοργάνωσης, από την άλλη, οι απαιτήσεις και οι εργασίες είναι πολλές, η ομάδα θέτει υψηλούς στόχους κάθε χρόνο, επομένως χρειάζεται πολύ καλός συντονισμός, δέσμευση και διαχείριση του χρόνου των εθελοντών.
Οι περισσότεροι είστε νέοι άνθρωποι. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον νέο που έχει μία ιδέα για ένα ξεχωριστό εγχείρημα στον τόπο του και θα ήθελε να το κάνει πράξη;
Θα προτείναμε να ψάξει μέσα του βαθιά για μια ιδέα που να τον εμπνέει και να τον κινητοποιεί, να είναι απαλλαγμένος από αρνητικές σκέψεις και να μην επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Να έχει διάθεση να αφιερώσει χρόνο και προσωπική εργασία. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η δυναμική της ομάδας.
Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.
Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού
Σχόλια