Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη αναδεικνύει τη νοστιμιά της Ελληνικής Κουζίνας
Η μαγειρική ήταν το πάθος της από πάντα. Πρωτοασχολήθηκε σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 6 χρονών. Έκτοτε ασχολιόταν πάντα ερασιτεχνικά. Τελειώνοντας το σχολείο σπούδασε Ευρωπαϊκές και Πολιτικές Επιστήμες στην Αγγλία. Αποφοιτώντας, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική. Έτσι λοιπόν, το 2002, γράφτηκε στη σχολή ICE στο Μανχάτταν, στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε Μαγειρική Τέχνη και Σπουδές Management εστιατορίου. To 2007 ίδρυσαν μαζί με τον Νίκο Ρούσσο και την Αργυρώ Χιλιαδάκη την εταιρεία Funky Gourmet. Το 2014, συνίδρυσε το εστιατόριο Opso στο Λονδίνο. Ο λόγος γίνεται για την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, την πολύ πετυχημένη γυναίκα σεφ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στο epixeiro.gr
Βραβευτήκατε ως Best Female Chef στο 100 Restaurant Awards Ceremony. Μιλήστε μας για αυτήν την επιτυχία. Θεωρείτε πως τα βραβεία και τις διακρίσεις που κερδίζει ένας μάγειρας τα αναγνωρίζει-εκτιμά περισσότερο το πελατολόγιο του ή ο κόσμος του κλάδου;
Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτήν τη βράβευση, με τιμά ιδιαιτέρως και πραγματικά ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που με ψήφισε! Νομίζω ότι η αναγνώριση μέσω των βραβείων έχει απήχηση τόσο στο πελατολόγιο αλλά όσο και στον κόσμο του κλάδου μας. Τουλάχιστον, έτσι μας έχουν δείξει οι μέχρι τώρα βραβεύσεις του εστιατορίου μας.
Να αγαπάτε την ποιότητα. Όλα τα άλλα θα έρθουν.
Μιλήστε μας για την επιτυχία του Funky Gourmet. Τι ακριβώς έχει καταφέρει ως τώρα και τι μπορούμε να αναμένουμε στο μέλλον;
Το βασικότερο που έχει καταφέρει το Funky Gourmet είναι στο να βοηθήσει στην εξάπλωση της ελληνικής κουζίνας παγκοσμίως, μέσω της avant-garde, πρωτοποριακής κουζίνας του.
Το Funky Gourmet είναι εστιατόριο, που εν μέσω μιας σκληρής οικονομικής περιόδου της χώρας μας, κατάφερε να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κερδίζοντας 2 αστέρια Michelin μέσα στα 4 μόλις χρόνια λειτουργίας του.
Εγχωρίως εδώ και 4 συναπτά έτη, βραβεύεται σύμφωνα με το θεσμό των Χρυσών Σκούφων στην πρώτη θέση και με 2 Χρυσούς Σκούφους. Επίσης, εδώ και 5 χρόνια, βγαίνει στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, βάσει του οδηγού Trip Advisor. Ταυτόχρονα, έχει παρουσιαστεί στο παγκόσμιο Τύπο, από Αυστραλία, μέχρι Ιαπωνία, Κίνα και αλλού.
Τέλος και εξίσου σημαντικό είναι ότι μέσω του Funky Gourmet γνωρίσαμε τους συνεργάτες μας με τους οποίους ανοίξαμε το Opso, ένα casual, καθημερινό, μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο στην καρδιά του Λονδίνου, στην Marylebone. Είναι αλήθεια ότι το Opso έχει συμβάλει αρκετά στο να αλλάξει η φολκλόρ εικόνα που είχε το κοσμοπολίτικο κοινό του Λονδίνου για το ελληνικό φαγητό. Σύντομα, ετοιμάζουμε και νέο project στην Αγγλική πρωτεύουσα!
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία του Funky Gourmet;
Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινήσαμε το Funky Gourmet, με τους συνεργάτες μου Νίκο Ρούσσο και την αδερφή μου Αργυρώ, δεν είχαμε ποτέ φανταστεί τη μεγάλη επιτυχία που θα γνώριζε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο που το φαγητό του θα ήταν μοντέρνο, αλλά βασικά νόστιμο, παιχνιδιάρικο, με σεβασμό στην πρώτη ύλη. Υψηλή γαστρονομία, με τέλειο αλλά ζεστό και αληθινό σέρβις. Μια κουζίνα, Funky Gourmet.
Είστε η μοναδική γυναίκα chef στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στο εξωτερικό που έχετε αποκτήσει δύο αστέρια Michelin. Πιστεύετε πως είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα chef να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς;
Σίγουρα, και αυτό ισχύει για οποιοδήποτε επάγγελμα και όχι μόνο για τον κλάδο μας. Η γυναίκα στο επίπεδο ‘πρωταθλητισμού’ σαν επαγγελματίας είναι δεδομένο ότι σπανίζει και αυτό λόγω της οικογένειας και της μητρότητας της φύσης της.
Αναμφισβήτητα μετά από τόσες γαστρονομικές δημιουργίες και διακρίσεις βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή των δημιουργικών chef σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ποια η γνώμη σας για την εικόνα της Ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελληνική Κουζίνα αποκτάει ολοένα και καλύτερο όνομα στο εξωτερικό. Βλέπουμε μέσα από τους πελάτες μας τόσο στο Funky Gourmet που είναι κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ξένοι, αλλά όσο και στο Opso στο Λονδίνο, ότι αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των ελληνικών προϊόντων, και τη βαθιά νοστιμιά της κουζίνας μας.
Ποια ιδιότητα προηγείται πρώτα; Αυτή του ιδιοκτήτη ή του σεφ;
‘Δυστυχώς’ αυτή του σεφ! Και λέω ‘δυστυχώς’ χαριτολογώντας, γιατί δεν υπάρχει ποτέ και καμία περίπτωση να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα για χάρη του κέρδους.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε νέες γυναίκες που θέλουν να γίνουν πετυχημένες σεφ;
Να είναι συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες, να αγαπούν πολύ αυτήν τη δουλειά έτσι ώστε να μην σταθεί εμπόδιο στην καριέρα τους το δύσκολο ωράριο και να αγαπούν την ποιότητα. Όλα τα άλλα θα έρθουν.
Σχόλια