Επικοινωνία – Πρωτοβουλία – Αποτελεσματικότητα το τρίπτυχο του καλού εργαζόμενου
Η Πολυξένη (Πόλλυ) Κιούρη, Human Resources Director Nestlé Hellas & South East European Region (Greece, Bulgaria, Romania) παραχώρησε συνέντευξη στο epixeiro.gr.
Η Πόλλυ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αφρική. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει εμπειρία 17 ετών στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας αναλάβει θέσεις αυξανόμενης ευθύνης και γεωγραφικής επιρροής στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, όπως Head of Recruitment, Project Manager σε μεγάλα έργα τεχνολογικού και οργανωσιακού μετασχηματισμού, HR Business Partner και βρίσκεται στη σημερινή της θέση από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δεξιότητα που ψάχνουμε, αλλά ένα σύνολο δεξιοτήτων – στον σύγχρονο πολύπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο, χρειάζονται πολλές δεξιότητες τόσο για να επιλεγεί ένας υποψήφιος, όσο και για να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
οι υποψήφιοι που δεν έχουν αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εμφανίζονται πολύ πιο θεωρητικοί και εκτός εργασιακής πραγματικότητας
Ποιες είναι οι 3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;
- Επικοινωνία
- Πρωτοβουλία
- Αποτελεσματικότητα
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι;
Περιέργως, στον κόσμο της πληροφορικής και των πολλών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης, κάποιοι υποψήφιοι εμφανίζονται ελάχιστα ενημερωμένοι για την δραστηριότητα, τις αξίες, τους στόχους, ακόμα και τα προϊόντα της εταιρείας. Άλλο λάθος που κάνουν συχνά είναι να δίνουν τις απαντήσεις που θεωρούν ότι περιμένει να ακούσει αυτός που παίρνει τη συνέντευξη, με αποτέλεσμα να χάνουν την αυθεντικότητά τους. Επίσης, οι υποψήφιοι που δεν έχουν αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους – είτε μέσα από εποχική εργασία, είτε μέσα από πρακτική άσκηση – εμφανίζονται πολύ πιο θεωρητικοί και εκτός εργασιακής πραγματικότητας.
Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;
Κατ’ αρχήν αναζητούμε συμβατότητα εκπαιδευτικής κατάρτισης με την εκάστοτε θέση εργασίας. Αυτό, σε συνδυασμό με σχετική επαγγελματική εμπειρία (όπου χρειάζεται) ή πρακτική άσκηση / μαθητεία (όπου δεν χρειάζεται προϋπηρεσία) αποτελούν τα βασικά κριτήρια για να ξεχωρίσει ένα βιογραφικό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η γνώση ξένων γλωσσών (αγγλικά ως προαπαιτούμενο, άλλες γλώσσες ως πλεονέκτημα) και η ευχέρεια στη χρήση Η/Υ και ειδικών λογισμικών που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας. Το περιεχόμενο του βιογραφικού είναι φυσικά αυτό που αξιολογείται πρωτίστως, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία της εμφάνισης και της δομής του βιογραφικού – να μην είναι φλύαρο, να «φωτίζει» τα σωστά σημεία, να είναι συνοπτικό και περιεκτικό.
Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Αυτό που έχω μάθει στα χρόνια που διοικώ ομάδες, είναι ότι διαφορετικά παρακινείς μια ομάδα, και διαφορετικά την κάθε μονάδα που αποτελεί την ομάδα, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ανάγκη από διαφορετικά κίνητρα. Ο δικός μου τρόπος να παρακινώ την ομάδα μου είναι να δημιουργώ έναν κοινό στόχο, στον οποίο το κάθε μέλος να έχει αίσθημα συνεισφοράς, και να αναγνωρίζω αυτή τη συνεισφορά. Θέτω υψηλά standards απόδοσης και ενθαρρύνω τους ανθρώπους μου να διατηρούν μια νοοτροπία διαρκούς προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Δεν μπορείς να κινητοποιήσεις μια ομάδα όμως, αν δεν είσαι κινητοποιημένος εσύ ο ίδιος ως ηγέτης της ομάδας, αν δεν πιστεύεις στον κοινό στόχο κι αν η ομάδα δε σε νιώθει ενεργό μέλος της.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει;
Χρειάζεται ισορροπία: να είναι καλά προετοιμασμένος, αλλά να παραμένει αυθεντικός. Να είναι ξεκάθαρος ως προς το τι επιδιώκει, αλλά να δείχνει ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Να έχει πάθος, αλλά να έχει και ενσυναίσθηση.
Σχόλια