Διπλή διάκριση για την Τήλο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας
Το έργο TILOS, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.
Διπλή μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου κέρδισε το καινοτόμο έργο TILOS. Το ελληνικό έργο TILOS κέρδισε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας, τόσο το βραβείο στην κατηγορία "Ενεργειακά Νησιά" (Energy Islands) από επιτροπή ειδικών, όσο και το βραβείο κοινού μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων ύστερα από ανοικτή ψηφοφορία που διήρκεσε περίπου ένα μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο TILOS είχε ανακηρυχθεί ένα από τα τρία καλύτερα στην κατηγορία Energy Islands και τελικά κατέκτησε την πρώτη θέση. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από το 2016 συνολικά, ενώ το έργο TILOS συγκέντρωσε περισσότερες από 10.000 ψήφους σε σύνολο περίπου 22.000 ψήφων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Γκαρσία Κανιέτε, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).
Σκοπός του έργου TILOS, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί της Τήλου τον Φεβρουάριο του 2015, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2019, είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες ημέρες το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου. Με την τοποθέτηση των μπαταριών στο τέλος του καλοκαιριού, το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Αυτή την περίοδο, και χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, πραγματοποιείται, επίσης, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο σχεδόν των οικημάτων του νησιού, με δυνατότητα και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων προς όφελος των νησιωτών, καθιστώντας την Τήλο την πρώτη περιοχή στη χώρα όπου πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών σε καθολικό βαθμό.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, καθώς και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.
«Η ευρωπαϊκή αναγνώριση της επιστημονικής και πρακτικής αξίας του έργου TILOS αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του μεγάλου αριθμού των απομονωμένων ελληνικών (και όχι μόνο) νησιών. Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, που είναι ο συντονιστής του έργου, οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές (εταίρους) του ερευνητικού έργου και ιδιαίτερα τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Τήλου για τη διαρκή στήριξη. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι αυτή η διπλή βράβευση αποτελεί μια δικαίωση των ερευνητικών προσπαθειών των ελληνικών ΑΕΙ που σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να προάγουν την επιστημονική γνώση και την έρευνα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες των πολιτών. Ελπίζουμε, η τιμητική αυτή βράβευση των συντελεστών του έργου στο νησί της Τήλου να αποτελέσει την αφορμή για την ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας», δήλωσε ο καθηγητής Ιωάννης Κλεάνθη Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και δ/ντης του εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.
«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους στήριξαν την Τήλο με την ψήφο τους. Η αναγνώριση της προσπάθειάς μας να καταστήσουμε το μικρό ακριτικό νησί μας ενεργειακά αυτόνομο μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε. Η πρωτιά αυτή μακάρι να γίνει ο φάρος για άλλα ακριτικά νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να έχουμε στο μέλλον και άλλες πρωτιές σα χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι σαν τόπος μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγάλες προκλήσεις και έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.
«Η διπλή τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρεία αποδοχή που τυγχάνει το έργο της Τήλου, αλλά και να επιβραβεύσει τις κοινές προσπάθειες των κατοίκων του νησιού και των μελών της κοινοπραξίας, αλλά και να τονώσει το ηθικό μας ενόψει της εφαρμογής ενός νέου ενεργειακού παραδείγματος για τη νησιωτική Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω της πιλοτικής λειτουργίας της ολοκληρωμένης ενεργειακής λύσης που αναπτύσσουμε σε επίπεδο κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν την υποψηφιότητα και το καινοτόμο εγχείρημα της Τήλου, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα για βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών μας», δήλωσε ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, Δημήτρης Ζαφειράκης.
Το έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικού Τομέα και με συμμετοχή επίσης από ελληνικής πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας EUNICE και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης. Το καινοτόμο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης στο νησί, είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας που απονεμήθηκαν φέτος στις άλλες 3 κατηγορίες, αυτά είναι τα εξής: Το Βραβείο Καταναλωτών (Consumers Award) απονεμήθηκε στο έργο Home Energy Saving Kit by Codema (Ιρλανδία). Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί ένα κιτ που περιέχει εξειδικευμένα εργαλεία και βοηθά τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εντοπίσουν τρόπους για δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Το Βραβείο Δημόσιου Τομέα (Public Sector Award) απονεμήθηκε στο έργο CELSIUS, Göteborg Energi AB (Σουηδία), που υποστηρίζει την τηλεθέρμανση και τηλεψύξη σε 66 δήμους. Το Βραβείο Επιχειρήσεων (Business category απονεμήθηκε στο έργο SINBIO της Trebišovská energetická s.r.o. (Σλοβακία), που συνεισφέρει στην παραγωτή ενέργειας στην πόλη Τrebišov από γεωργικά και δασικά απόβλητα.
Σχόλια