Πως να μην ξοδέψεις 25.000 πρωινά.
Το ήξερες ότι κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από εμάς στην ενήλικη ζωή του θα σηκωθεί περίπου 25.000 φορές; 25.000 φορές! Δεν ξέρω αν σου ακούγονται πολλές ή λίγες αλλά καλό είναι να ξέρεις ότι ως ενήλικος τόσες είναι οι φορές που θα κληθείς να απαντήσεις στην ερώτηση: “Τι κάνουμε σήμερα;”
Επειδή λοιπόν τούτο το πρωινό βίωσα μία από εκείνες τις σπάνιες μέρες - για μένα τουλάχιστον - όπου σηκώθηκα αλλά η όρεξή μου είχε μείνει κάτω από τα σεντόνια και όσο και να την τραβολογούσα δεν έλεγε να κουνηθεί, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο που εύχομαι να σε βοηθήσει να “κερδίσεις” μέσα από τα πρωινά που θα σου δοθούν για το υπόλοιπο της ζωής σου, όσα περισσότερα μπορείς είτε έχεις να πας στο γραφείο είτε να δουλέψεις από το σπίτι.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και όσα κάνεις τις πρώτες ώρες της κάθε μέρας δίνουν το ρυθμό, την κατεύθυνση και την απόχρωση όσων θα ακολουθήσουν. Ώρα να επανακτήσεις τον έλεγχο!
7 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ
1.Έλεγξε την Ενέργεια & Όχι το Χρόνο
Μοιάζει αυτονόητο αλλά πρακτικά δεν είναι. Για τον κάθε έναν από εμάς, η κάθε ώρα της ημέρας είναι ιδανική για κάτι διαφορετικό (λόγω της ενέργειας που έχουμε), οπότε όσον αφορά στην παραγωγικότητα είναι χρησιμότερο να οργανώνουμε τη μέρα μας σε σχέση με την ενέργειά μας και όχι σε σχέση με το χρόνο. Για παράδειγμα για μένα η καταλληλότερη ώρα να κάνω γιόγκα είναι το πρωί και καμία άλλη, οπότε κάθε μέρα φροντίζω να σηκωθώ νωρίς για να κάνω εκείνο που θέλω την ώρα που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μου.
2.Προετοίμασε το πρωινό, την προηγούμενη νύχτα.
Η στρατηγική αυτή είναι απλή και θαυματουργή. Ξόδεψε 10 λεπτά το προηγούμενο βράδυ και φρόντισε να γράψεις στο ημερολόγιό σου όλα εκείνα που θες να κάνεις αύριο με σειρά προτεραιότητας αν γίνεται. Δοκίμασε το για 2 εβδομάδες και θα δεις την παραγωγικότητά σου να απογειώνεται.
3.Κλείσε το τηλέφωνο
Κλείσε το τηλέφωνο το πρωί εκτός και αν στη λίστα της προηγούμενης στρατηγικής υπάρχει η προτεραιότητα να κάνεις κάτι σημαντικό με αυτό. Αν δε θες να το κλείσεις, πάρε το, χαμήλωσέ το και βάλ’ το στο συρτάρι του γραφείου ενός συναδέλφου για 90 λεπτά. Αν σε ενδιαφέρει η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα, ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαχτείς από έναν πειρασμό, είναι να μην υπάρχει ο πειρασμός τριγύρω σου.
4.Φρόντιζε να εργάζεσαι σε ελαφρώς κρύο περιβάλλον
Δε σου λέω να πάθεις πνευμονία, αλλά αν παρατηρήσεις θα δεις πως σε ελαφρώς κρύο περιβάλλον μυαλό και σώμα συγκεντρώνονται και εστιάζουν καλύτερα. Η ζέστη θέλει ξαπλώστρα, πετσέτα και αντηλιακό. Όταν έχεις να δουλέψεις, συστήνω ανεπιφύλακτα τη δροσιά.
5.Παίρνε καλές ανάσες
Ο εγκέφαλος θέλει οξυγόνο. Οι περισσσότεροι κάθονται σε μία καρέκλα, αφήνουν την σπονδυλική τους στήλη να πάρει την καμπύλη που είχε όταν ήμασταν πίθηκοι και πληκτρολογούν ή κοιτάνε μία οθόνη. Αυτό κάνει το διάφραγμα να πιέζει το κάτω μέρος των πνευμόνων και εμποδίζει την αναπνοή. Μία λύση αν κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, είναι να βάζεις ένα μαξιλάρι στην πλάτη για να κρατάς όσο περισσότερο μπορείς τη σπονδυλική στήλη ελαφρώς και χαλαρά ορθή. Η παραγωγικότητα θέλει οξυγόνο. Μην το ξεχνάς.
6.Απέφυγε τα emails (τουλάχιστον μέχρι τις 11 π.μ.)
Ξέρω ότι για τους περισσότερους που δουλεύουν σε εταιρεία αυτό μοιάζει αδύνατο αλλά η μανία και η τρέλα με τα emails υποσκάπτει απλά, ξεκάθαρα και αναμφίβολα την απόδοσή σου. Αν μπορείς να το αποφύγεις κάν΄το. Ελάχιστα πράγματα δεν αντέχουν να περιμένουν μέχρι τις 11 το πρωί.
7.Αντί για πρωινό
Αυτή η στρατηγική έγκειται σε προσωπικό βίτσιο, γούστο και αισθητική. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε πολύ χρόνο το πρωί σχετικά με το τι θα φάμε και με το να φάμε γενικά. Λένε ότι κάνει καλό αλλά σε μένα κάνει καλύτερο να μένω νηστικός και να ασχολούμαι με εκείνα που νοιώθω ότι η ενέργειά μου εκείνη την ώρα μου επιτρέπει να κάνω καλύτερα. Με αυτά κατά νου λοιπόν, επιλέγω το πρωί να μη φάω μέχρι τις 11.30 με 12. Επειδή τρώω δύο φορές τη μέρα και ενδιάμεσα κάνω αφαγία αυτό το πλάνο με βολεύει. Η γενική ιδέα είναι αντί να ξοδεύεις χρόνο με το να σκέφτεσαι τι θα φας, να το ετοιμάζεις και να το τρως, κάνε κάτι πιο παραγωγικό και φάε στο πρώτο break σου λίγο πριν αρχίσεις να κοιτάς τα emails.
Ό,τι κάνεις κάθε πρωί βαφτίζει και προετοιμάζει όλη την υπόλοιπη μέρα. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις εκείνα που πραγματικά σε βοηθούν.
Εις το επανιδείν.
Σχόλια