Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ψωνίζουν online - Η επιρροή των influencers και των διασημοτήτων στις αγορές

Η αύξηση των χρηστών ηλικίας 55+ του διαδικτύου είναι αξιοσημείωτη, καθώς σχεδόν όλοι οι Έλληνες συνδέονται επί καθημερινής βάσεως μέσω smartphone. Την ίδια στιγμή, αποτελεί καθημερινή συνήθεια η δημιουργία περιεχομένου μέσω κινητού: τρεις στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό τους για να απαθανατίζουν στιγμές μέσω λήψης φωτογραφιών, ενώ πάνω από δύο στους πέντε δημιουργούν βίντεο.
Στις online αγορές την πρωτοκαθεδρία έχουν οι γυναίκες, οι οποίες και απογειώνουν τα social media.
Εκτός αυτού, οι influencers και οι διασημότητες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων, με τη νεότερη γενιά να επηρεάζεται περισσότερο.
Σύμφωνα με νέα έκδοση της Focus on Tech Life της Focus Bari, που διεξάγεται πανελλαδικά από το 1995, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, σε ποσοστό 98%, συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω smartphone. Το 96%, μάλιστα, συνδέεται σε καθημερινή βάση. Η μέση ημερήσια διάρκεια σύνδεσης αγγίζει τα 137 λεπτά, ενώ οι νέοι 16 έως 24 ετών "σερφάρουν" από το κινητό τους κατά μέσο όρο 179 λεπτά ημερησίως. Ένας στους πέντε, δηλαδή το 19%, δίνει αρκετή προσοχή σε διαφημίσεις ή άλλου είδους προωθητικό υλικό που θα βρει κατά τη χρήση του internet στο κινητό του.
Φωτογραφίες και βίντεο αποτελούν καθημερινή συνήθεια
Όπως αποκαλύπτει η εν λόγω έρευνα, σε καθημερινή βάση των 60% των Ελλήνων (δηλαδή 3 στους 5) βγάζουν φωτογραφίες από το κινητό τους, ενώ το 43% βγάζει καθημερινά βίντεο. Πιο αναλυτικά, το 56% των ανδρών και αντίστοιχα το 63% των γυναικών βγάζουν καθημερινά φωτογραφίες. Όσον αφορά την καθημερινή λήψη βίντεο, οι άνδρες καταλαμβάνουν το 42% και οι γυναίκες το 45%.
Οι Έλληνες αφιερώνουν στα social media κατά μέσο όρο 91 λεπτά την ημέρα, τη στιγμή που το 2020 αφιέρωναν 81 λεπτά. Μάλιστα, οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια αγάπησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο απ' ό,τι οι άνδρες, καθώς το ποσοστό των πρώτων αυξήθηκε κατά 8% από το 2020, ενώ των δεύτερων κατά 3%.
Οι online αγορές καλά κρατούν
Φυσικά, οι online αγορές δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την έρευνα, μιας και αποτελούν αρκετά προσφιλή τρόπο αγορών τόσο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες όσο και γενικά, αφού οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τις αγαπημένες τους (ή και καινούργιες) καταναλωτικές συνήθειες χωρίς να χρειαστεί να σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα. Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, σχεδόν 4 στους 5 έχουν πραγματοποιήσει online αγορές το τελευταίο εξάμηνο, με το 75% των ανδρών να έχει κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά, ενώ περισσότερες από 8 στις 10 γυναίκες (το 81%) επέλεξαν το διαδίκτυο για τις αγορές τους.
Από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2024, οι e-shoppers αναφέρουν ότι ξόδεψαν σε αγορές μέσω διαδικτύου 909 ευρώ, σε σύγκριση με τα 816 ευρώ που είχαν ξοδέψει σε online αγορές το ίδιο διάστημα του 2020.
Ρούχα (40%), παπούτσια (31%), καλλυντικά (24%), ηλεκτρονικά είδη (23%) και ξενοδοχεία/διαμονή (23%) είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές το τελευταίο εξάμηνο.
Influencers και διασημότητες επηρεάζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στις αγορές τους
Οι influencers και οι διασημότητες φαίνεται να κερδίζουν σταθερά όλο και περισσότερο κοινό, με το 12% του ελληνικού πληθυσμού να δηλώνει ευθέως ότι εμπιστεύεται τα προϊόντα που αυτοί/ές προτείνουν. Από το ποσοστό αυτό, οι ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, σε ποσοστό 24%.
Ταυτότητα της έρευνας
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 9.000 ατόμων ανά εξάμηνο, καλύπτοντας τον συνολικό πληθυσμό της χώρας από 13 έως 74 ετών, και μέσω online συνεντεύξεων CAWI (Computer Assisted Web Interviews) μέσω YouGov panel (35.200 ενεργά μέλη), σε 1.500 ενεργούς χρήστες internet, καλύπτοντας τον πληθυσμό από 13 έως 64 ετών.
Σχόλια