CEO Alpha Asset Management: Πώς θα δημιουργηθεί μια οικονομικά εγγράμματη κοινωνία

Τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης σε μια εποχή αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας ανέδειξε στο Delphi Economic Forum X o Παναγιώτης Αντωνόπουλος, CEO της Alpha Asset Management, στο πάνελ “Thrive in the Unknown: Financial Skills for an Unpredictable World”. Στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς στη διαμόρφωση ενός οικονομικά εγγράμματου πληθυσμού.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «ζούμε σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα δεν είναι πια εξαίρεση – είναι ο κανόνας. Οι εμπορικές εντάσεις, οι νομισματικές διακυμάνσεις, ο πληθωρισμός, οι ενεργειακές κρίσεις – όλα αυτά συνθέτουν ένα τοπίο αστάθειας που απαιτεί από τους πολίτες νέες δεξιότητες. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση δεν είναι πλέον προνόμιο· είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε σε αυτό το περιβάλλον». Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ως προς τις χρηματοοικονομικές δεξιότητες, γεγονός που -όπως τόνισε- θα πρέπει να κινητοποιήσει θεσμούς και κοινωνία.
«Πρέπει να βοηθάμε τον πολίτη να χρησιμοποιεί υπεύθυνα τα προϊόντα»
Αναφερόμενος στην ευθύνη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο κ. Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι η ενημέρωση του κοινού αποτελεί κεντρικό άξονα βιώσιμης ανάπτυξης. Όταν οι πολίτες κατανοούν τα προϊόντα, τις αγορές και τους κινδύνους, γίνονται ενεργοί, συνειδητοί καταναλωτές, με αποτέλεσμα μια κοινωνία πιο δίκαιη και ανθεκτική. «Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν την τεχνογνωσία και την πρόσβαση. Δεν αρκεί να προσφέρουμε προϊόντα – πρέπει να βοηθάμε τον πολίτη να τα χρησιμοποιεί υπεύθυνα», ανέφερε.
Η Alpha Asset Management, όπως σημείωσε, συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Μέσα από στοχευμένα workshops που απευθύνονται σε γυναίκες πελάτισσες και νέους, παρέχεται πρακτική γνώση για την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση και τη μακροπρόθεσμη ευημερία, ενώ παράλληλα επενδύεται στην ενίσχυση της ψηφιακής χρηματοοικονομικής γνώσης.
Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε επίσης τη σημασία της διάθεσης μιας ευρείας γκάμας επενδυτικών προϊόντων, ντυμένων με τις κατάλληλες τραπεζικές υπηρεσίες ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πελατών. «Ο ρόλος των οργανισμών μας –και των οικονομικών συμβούλων– είναι να μιλάμε τη γλώσσα του κάθε πελάτη, ώστε να του προσφέρουμε τις κατάλληλες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να ενταχθεί η χρηματοοικονομική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες»
Κλείνοντας, τόνισε ότι υπάρχουν πρακτικές λύσεις για την αύξηση της χρηματοοικονομικής γνώσης στα ελληνικά νοικοκυριά. «Πρέπει να ενταχθεί η χρηματοοικονομική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από το δημοτικό, με πρακτικό και βιωματικό χαρακτήρα. Η θεωρητική γνώση είναι κρίσιμη, αλλά η πρακτική εξάσκηση από νεαρή ηλικία μπορεί να κάνει τη διαφορά και να διαμορφώσει υγιείς οικονομικές συνήθειες για όλη τη ζωή».
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών δια βίου μάθησης
Επιπλέον, πρότεινε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών δια βίου μάθησης, ειδικά για ενήλικες που βρίσκονται εκτός του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως γυναίκες και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές συναλλαγές και κινδυνεύουν περισσότερο από ψηφιακές απάτες. «Το κλειδί είναι να μιλήσουμε σε κάθε κοινό με τρόπο που καταλαβαίνει. Αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χτίσουμε μια οικονομικά εγγράμματη κοινωνία», κατέληξε.
Σχόλια