Startup Europe Awards 2016: Οι 10 καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα τους
Η πρωτοβουλία StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων) την οποία στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε πρόσφατα, τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε 10 κατηγορίες.
Ο τελικός των StartUp Europe Awards 2016 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σε τελετή που τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani και ο κ. Κάρλος Μοέδας, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία.
Οι συνολικές κατηγορίες ήταν: Πράσινη ανάπτυξη, Δημιουργικές βιομηχανίες, Υγεία, Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, Έξυπνες πόλεις, Χρηματοοικονομική τεχνολογία, Τουρισμός, Κοινωνικά, Ενέργεια, Διαχείριση Υδάτινων πόρων. Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις κατηγορίες.
Και ελληνική διάκριση!
Στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις" – Smart Cities το βραβείο απέσπασε η ελληνική εταιρεία CityCrop. Η καινοτόμος ιδέα της επιχείρησης αφορά σε έξυπνους τρόπους καλλιέργειας, για έναν πιο υγιή και πιο πράσινο τρόπο ζωής. Οι άλλες 4 ελληνικές επιχειρήσει που έλαβαν μέρος σε διάφορους τομείς ήταν οι: Convert Art (στην κατηγορία Δημιουργικότητα), Phee (Πράσινο), Nursify (Υγεία) και Hopwave (Τουρισμός).
Συνολικά, στον τελικό έλαβαν μέρος 84 νεοφυείς επιχειρήσεις από 14 ευρωπαϊκές και δόθηκαν διακρίσεις στις εξής 10 κατηγορίες δραστηριοποίησης νεοφυών επιχειρήσεων.
Δείτε όλους τους finalist από την Ελλάδα στις κατηγορίες τους εδώ.
Τα μέλη της ομάδας του διαγωνισμού Startup Europe Awards (SEUA alliance), το ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (iED) και η Aephoria.net, διεξήγαγαν τον τελικό εθνικό διαγωνισμό για χάρη του StartUp Europe Awards στην Ελλάδα.
H MKO iED που προωθεί την επιχειρηματικότητα και υποστηρίζει τις startups σύμφωνα με τον διαγωνισμό, προσπάθησε να μαζέψει όλες τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από μια ειδική πλατφόρμα για τις Ελληνικές startups (entre.gr). Μέσα από μια απλή διαδικασία οι νεοφυείς Ελληνικές επιχειρήσεις συμπλήρωσαν τις βασικές πληροφορίες και υπέβαλαν την πρότασή τους. Ο αριθμός των υποβολών έφτασε τις 75.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το site του διαγωνισμού, το πρόγραμμα για την βιώσιμη επιχειρηματική εκπαίδευση και επώαση, Aephoria.net που απευθύνεται σε νεοφυείς Ελληνικές επιχειρήσεις, διάλεξε μέσα από τον διαγωνισμό “BlueGrowth” 2 νικήτριες startups.
Η Ελληνική κριτική επιτροπή, που απαρτίζονταν από εκπροσώπους και των 2 οργανισμών, διάλεξε στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 τους 5 νικητές σε 5 διαφορετικές κατηγορίες. Αυτές οι εταιρίες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Τελικό του “Startup Europe Awards”. Εκεί μια διεθνής κριτική επιτροπή επέλεξε τις καλύτερες 10 startupsαπό όλη την Ευρώπη.
Οι Ελληνικές εταιρίες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον διεθνή διαγωνισμό
Στην κατηγορία των έξυπνων πόλεων μας εκπροσώπησε η εταιρία CityCrop όπου τελικά ήταν και η μόνη Ελληνική εταιρία που κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στους διεθνείς ανταγωνιστές της! Η εταιρία έχει ως στόχο τον εκμοντερνισμό και την Δημοκρατικοποίηση της γεωργίας ως κλειδί για πιο πράσινη και υγιή διαβίωση. Η CityCrop αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για την ανάπτυξη της αγροτικής τεχνολογίας (AgTech) και στην Ελλάδα και την ανάδειξή της σαν ένα πεδίο με μεγάλες προοπτικές.
Η εταιρία Nursify και το ομώνυμο application που ανέπτυξε το οποίο συνδέει άτομα που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα (First Aid) με εθελοντές που είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν τέτοια φροντίδα επιλέχτηκε και μας εκπροσώπησε στην κατηγορία της Υγείας.
Στην κατηγορία Δημιουργικές Βιομηχανίες μας εκπροσώπησε η εταιρία Convert Art που επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές Ελληνικές του κλάδου. Η εταιρία κατασκευάζει χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλωμένες σαμπρέλες αυτοκινήτων, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς και ξύλο και αλουμίνιο δημιουργώντας εκπληκτικά προϊόντα όπως τσάντες και λοιπά ευφάνταστα αξεσουάρ.
Η εταιρία Hopwave η οποία σας βοηθάει να ανακαλύψετε νέους προορισμούς για τα ταξίδια σας από νησί σε νησί με την χρήση ενός δικτύου μικρών σκαφών αναψυχής επιλέχτηκε να μας εκπροσωπήσει στην κατηγορία του Τουρισμού.
Τέλος η εταιρία που μας εκπροσώπησε στην κατηγορία Πράσινο είναι η Phee. Η νεοφυής αυτή εταιρία χρησιμοποιεί ξερά θαλάσσια φύκια (Posidonia Oceanica) που ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος των Ελληνικών ακτογραμμών για να δημιουργήσουν φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά.
Ο διαγωνισμός Startup Europe προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, πολλά από τα μέλη της Ευρωβουλής και πολλούς Πρέσβεις διαφόρων χωρών και υλοποιείται από το ίδρυμα Finnova σε συνεργασία με την Startup Europe.
Για πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Horizon2020, COSME κ.α.) σε νέες αγορές μέσω του Enterprise Europe Network, καθώς και για πληροφόρηση για όλα τα νέα που σχετίζονται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα καινοτομίας και ερευνητικών προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για 11 Θεματικές Ενότητες στον Ορίζοντα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για Έρευνα και Καινοτομία το οποίο χρηματοδοτεί και πολλούς Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς έμμεσα ή άμεσα (π.χ. Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ενέργεια, την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες κ.α.).
Σχόλια