Άμεσες και έμμεσες οι επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις από τους δασμούς

Κρισιμότεροι θα είναι και οι ανταποδοτικοί δασμοί (counter tariffs) που θα αποφασίσει η Ευρώπη
Η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα από τους δασμούς Τραμπ. Σε επίπεδο εξαγωγών, οι άμεσες εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα, ορυκτά και μέταλλα και βέβαια ο εισερχόμενος τουρισμός.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι εάν αποφασίσει η Ε.Ε να υιοθετήσει αντίποινα δασμών (counter tariffs) έναντι των αμερικανικών προϊόντων.
Εκεί θα πληγούν τομείς και θα ανέβει το κόστος σε τομείς όπως τα ιατρικά μηχανήματα, πληροφορική και λογισμικό. Γενικότερα, τα κέρδη και οι ζημιές από τους δασμούς θα φανούν καλύτερα σε 6 μήνες μετά όταν θα μπορούμε να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό στα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό.
Ποια είναι η εικόνα των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ το 2024
Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε Ευρώ 2,4 δισ. το 2024, με το 23% αυτών να αφορούν εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα -κυρίως φρούτα και λαχανικά- και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Από το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα Ευρώ 2 δισ., όταν την περασμένη δεκαετία διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1,1 δισ. κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, το ποσοστό τους επί των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας παραμένει σχετικά χαμηλό (4,8%), μολονότι και αυτό βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Σημειώνεται ότι, από το 2011 (με εξαίρεση το 2022), η Ελλάδα διατηρεί πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, το οποίο το 2024 διαμορφώθηκε περίπου σε 0,25 δισ. ευρώ.
Tι δηλώνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι μέσα από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο
"Αν και το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχετικά μικρό και οι άμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να είναι περιορισμένες, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διασφάλιση ενός ευνοϊκού εμπορικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.
Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με τα άλλα Αμερικανικά επιμελητήρια εντός και εκτός Ευρώπης, επιδιώκοντας την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με γνώμονα την αμοιβαία ωφέλεια και τη θεσμική συνέπεια", όπως σχολιάζουν.
Αγροτικά προϊόντα – Θα επηρεαστούν οι μικρές εξαγωγές μας στις ΗΠΑ αλλά ο φόβος είναι η πτώση των εξαγωγών στην Ευρωζώνη σε περίπτωση στασιμοπληθωρισμού
Στα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ποσοστιαία είναι πολύ μικρές (δεν ξεπερνούν το 10% επί του συνόλου της παραγωγής). Όμως θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεγάλη αύξηση σε λιπάσματα, τροφές ζώων, ιχθυάλευρα (τροφές για τα ιχθυοτροφεία) που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος παραγωγής στις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες. Όμως ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι στην περίπτωση που εισέλθει τα μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης και η Βρετανία σε στασιμοπληθωρισμό ή σε ύφεση, τότε οι αγροτικές μας εξαγωγές θα περιοριστούν.
Εκτροπή εμπορίου αγροτικών προϊόντων προς Τουρκία
Το γεγονός μάλιστα ότι η ανταγωνιστική Τουρκία θα έχει 10% δασμούς, θα δημιουργήσει ‘εκτροπή εμπορίου’ από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία , δηλαδή κάποιοι θα υποκαταστήσουν τα ελληνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με τούρκικα.
Τουρισμός: Κίνδυνος για τις κρουαζιέρες
Ο τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα θα επηρεαστεί αρκετά από την αύξηση των μεταφορικών αλλά και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των περισσότερων Αμερικάνων τουριστών. Στο χειρότερο σενάριο (να διατηρηθούν και να διαρκέσουν αρκετά οι δασμοί) θα επηρεαστεί η κίνηση σε Μύκονο και Σαντορίνη αλλά και τον Αργοσαρωνικό (Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο) που αποτελούν τους μεγαλύτερους προορισμούς των Αμερικάνων τουριστών στην Ελλάδα.
Σίγουρα η κρουαζιέρα θα επηρεαστεί διπλά , είτε από την μείωση των Αμερικάνων επιβατών (αγαπούν ιδιαίτερα τις κρουαζιέρες) στα κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου είτε από την αύξηση του κόστους μεταφοράς. Ο πολλαπλασιαστής εξωτερικού εμπορίου δείχνει ότι μία αύξηση του κόστους κατά 20% έχει πολλαπλάσιες επιδράσεις.
Γλυτώνει τους δασμούς ο Τιτάνας, επηρεάζονται Intralot, Lavipharm, Viohalco και Μυτιληναίος
Ο Τιτάνας είναι ο βιομηχανικός όμιλος που έχει καταφέρει να θεωρείται και αμερικανικός και ευρωπαϊκός. Παράγει το 60% των προϊόντων του σε δύο εργοστάσια στις ΗΠΑ (‘βαθιά Αμερική’) ενώ στην Ε.Ε έχει φορολογική έδρα στις Βρυξέλλες και βέβαια τα γραφεία στην Αθήνα.
Ερωτηματικό είναι πως θα επηρεαστεί η Intralot που έχει αυξήσει τις πωλήσεις λογισμικού προς τις ΗΠΑ. Εταιρείες που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ όπως η Lavipharm ίσως αναγκαστούν να αλλάξουν το μείγμα πωλήσεων ή να δώσουν outsourcing παραγωγή διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Το ερώτημα είναι πως θα επηρεαστούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι που εξάγουν στις ΗΠΑ όπως η METLEN (ορυκτά και μέταλλα) η οποία εκτός από εξαγωγές στις ΗΠΑ έχει και παρουσία στον Καναδά και η Viohalco με την Cenergy.
Σχόλια